Kitl je proslulý zejména svými ovocnými a bylinnými sirupy, tzv. Syroby. V poslední době o sobě dala rodinná firma s patnáctiletou tradicí vědět zejména díky unikátní technologii, která využívá přírodní silice z růžových lístků jako konzervant.
Jan Vokurka, zakladatel firmy Kitl z Jablonce nad Nisou, už odmalička věděl, že bude podnikatelem. Když po letech strávených v korporátu hledal, jakou cestou se ubírat dál, vsadil na výrobu nápojů z bylinek podle regionálních receptur.
Dva a půl roku pátral ve starých receptech a nakupoval vyřazené výrobní stroje z Německa, než spatřil světlo světa první produkt – Kitl Šláftruňk, medicinální vinný nápoj na dobrou noc. Hned první víkend se ho na jedné farmě prodalo sto lahví, což považoval za dobré znamení a motivovalo ho to k další práci.
Velkou inspirací mu byl doktor Kittel, který žil v 18. století na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. „Doktor Kittel je naší inspirací, léčitelskou i duchovní. Přestože o slavném doktoru Kittelovi máme mnoho informací včetně receptů, nejsme jeho potomci ani dědicové, a tak jsme alespoň z úcty k němu u firmy zvolili podobné jméno,“ vysvětluje Jan Vokurka.
Sortiment dnes kromě červeného Šláftruňku tvoří i povzbuzující Životabudič bez alkoholu, medicinální sirup Meducínka, Šumavské Bylinné, Kitl Medovina a Zámečnická mast. Oblíbené jsou také sirupy zvané Syroby v nejrůznějších příchutích, jež se vyrábějí z bio surovin, a například černý bez si firma dokonce pěstuje ve vlastních sadech. Kitl se věnuje i výrobě doplňků stravy, hojně vyhledávaný je extra silný zázvor na podporu imunity Kitl Eligin BIO.
Při výrobě nápojů se nespoléhají v Kitlu pouze na stroje, neopomíjejí ani ruční výrobu. „Rukama našich zaměstnanců projde každý náš výrobek. Ručně vázané jsou třeba látkové čtverečky na uzávěrech lahví se Životabudičem. Velký důraz klademe i na obaly. Snažíme se, aby byly pěkné a poučné a každý majitel výrobku se i něco zajímavého dozvěděl. Osobní péče vtiskává našim výrobkům jedinečný charakter,“ podotýká Jan Vokurka.
Kitl Syrob Růžový květ je vyrobený za použití celosvětově unikátní české technologie přírodní konzervace pomocí silic z růžových lístků.
Foto: Archiv Kitl
Dlouhá léta používali ke konzervaci nápojů sorban draselný, na což nebyli příliš hrdí a veřejně přiznávali, že to není optimální. A tak řadu let hledali jiné řešení, což se jim nakonec povedlo. Spojili se s docentem Romanem Pavelou z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, který vyvinul novou a zcela unikátní technologii konzervace, která místo tradičních, rizikových konzervantů využívá přírodní biologicky aktivní látky z růže stolisté.
Proces tzv. pavelace, pojmenovaný po vedoucím výzkumného týmu, v Syrobech vytváří prostředí, které zabraňuje rozvoji škodlivých kontaminantů. Navíc mají terpentické látky antioxidační účinky, které mají dobrý vliv na imunitní systém.
Zanechte komentář
Pro přidání komentáře se přihlaste.