728 x 90

Networking pro introverty

Networking pro introverty

V dnešním článku Vám přinášíme tipy, jak budovat obchodní kontakty, i když neradi chodíte mezi lidi. Networking je způsob, kterým se dostanete k pracovním příležitostem, získáte nové informace a najdete nové lidi s podobnými nebo odlišnými zájmy.

Pro ty, kteří jsou introvertní, může být takový způsob děsivý a v neposlední řadě náročný. Pokud se i vy cítíte jako introvert, je tento článek přesně pro vás.

Podíváme se totiž na 7 tipů, jak „networkovat“ jakožto introvert.

7 tipů na networking pro introverty

Zde najdete sedm způsobů, jak se poprat s výzvou zvanou networking a navázání nových vztahů. Nově nabyté kontakty jsou prospěšné pro vaši kariéru, mohou vás posunout dál, anebo naopak vy můžete předat zajímavé poznatky někomu, kdo to potřebuje.

1. Online networking

Začněte zlehka a zkuste online networking. Díky různým online sítím máte způsob propojování a utváření nových kontaktů jednodušší. Najděte si sociální síť, která vám vyhovuje a odpovídá vašemu profesnímu zaměření, a propojte se tak s ostatními. Tento způsob pomáhá k vybudování nových vztahů, aniž byste se museli účastnit různých offline akcí a osobně se představovat.

Oslovujte lidi přes online platformu pomocí osobní zprávy, vytvořte zajímavý příspěvek, u kterého vyvoláte jejich reakci a komunikujte s nimi v komentářích.

2. Využijte známé tváře

Pro zjednodušení networkingu začněte u lidí, které už znáte, a se kterými jste v nepřímém i přímém kontaktu. Vytvořte si seznam lidí, se kterými vám nevadí si zavolat. Představte si, že se třemi lidmi, které máte ve svém okolí (i online), musíte dnes mluvit. Kteří by to byli? Ti, kteří vás napadnou, jsou pravděpodobně lidé, kterým důvěřujete a je vám s nimi dobře.

Projděte si kontakty i na sociálních sítích a zjistíte, kdo s vámi v minulosti komunikoval, ať už pod příspěvky nebo formou osobní zprávy. Přidejte tyto lidi na svůj seznam a následně je oslovte.

3. Nacvičte si komunikaci

Jakožto introverti oceníte možnost se na osobní rozhovor připravit. Vypracujte si „elevator speech“ (doslova „výtahová prezentace“), do které si sepište své pracovní úspěchy, se kterými se chcete pochlubit a nacvičte si pár vět, které vám usnadní započetí konverzace.

Pokud se totiž po čase dostanete na networking akci, která se nekoná online, tyto kroky vám ji usnadní. Stejně tak si projděte seznam lidí, kteří se akce zúčastní a už předem si vytipujte ty, se kterými skutečně chcete mluvit a navázat i osobní kontakt.

4. Hlídejte si neverbální projevy

I když pro vás může být osobní akce zpočátku nepříjemná, hlídejte si výraz ve tváři. Snažte se nekrčit obočí, nemračte se a pravidelně dýchejte, abyste nevypadali vyděšeně. Zaměřte se na celkovou řeč svého těla, to, jaký máte postoj, co děláte s rukama, usmívejte se.

Pokud budete tiše stát a snažit se být neviditelnými, ztíží to vaše šance na úspěšný networking.

5. Naslouchejte

S komunikací a navazováním vztahů vám pomůže efektivní naslouchání. Během konverzací se vždy zaměřte na to, co druhá osoba říká. Pokládejte jim otázky z oblasti práce i osobního života. Snažte se je na základě těchto jednoduchých dotazů poznat, a nechat je tak mluvit déle. Lidé o sobě rádi mluví a pro vás bude příjemnější a jednodušší se do konverzace následně také zapojit.

Pokud máte co říct k probíranému tématu a nečekáte jen na otázku z druhé strany, máte vyhráno. Nebojte se podělit o nějaký tip k tomu, co váš kolega říká nebo přidejte radu, která mu může v jeho kariérní oblasti pomoci.

6. Udržujte kontakty

Po osobní networkingové akci můžete být tak nadšení, že jste ji zvládli, že zapomenete na to, s kým jste vlastně mluvili. Vezměte si vizitku nebo kontakt k propojení na sociálních sítích. Snažte se na to nezapomínat. Je důležité kontakty udržovat. Bude to i pro vás jednodušší, pokud se na další akci potkáte se známými tvářemi a stejně tak, pokud si s někým, koho jste viděli, osobně vyměníte zprávy online.

7. Vytvořte si návyk

Pokud jednou prolomíte ledy a zúčastníte se offline nebo online networkingu, nepřestávejte s tím. Zapojujte se do života svých nových kontaktů pravidelně.

Buďte v udržování vztahů konzistentní. Napište si zprávu, sdílejte příspěvek, komentujte a nebojte se ukázat na další offline akci, kde se můžete opět potkat osobně.

Pilujte dovednosti

Nejen před networkingovou akcí, ale i v průběhu svého života pracujte na měkkých dovednostech, které vám kontakt s okolím mohou usnadnit.

Jednou z nich je již zmíněné naslouchání. Jako někomu, kdo méně mluví, se vám taková dovednost bude rozvíjet snadno. A věřte tomu, že lidé dokáží opravdu hodně ocenit dobrého posluchače. Díky efektivnímu naslouchání se dostanete hlouběji do problematiky celé konverzace a vztahy, které takto navážete, budou opravdu pevné.

Pracujte i na sobě a svém sebevědomí. Se zdravým sebevědomím bude networking zase o něco jednodušší. Myslete tedy na to, jak se cítíte a jaký typ sebeprezentace vám vyhovuje během konverzace s ostatními. Pracujte na sobě v tomto směru, vnímejte své potřeby, abyste byli v navazování kontaktů stále úspěšnější.

Závěrem

Nebojte se, že by pro vás byl networking trapný nebo něčím, co nedokážete. Na všechno se můžete v klidu připravit a začínejte vždy těmi kroky, které jsou pro vás nejjednodušší. Nespěchejte na sebe a najděte si blízké osoby, kteří vám s networkingem pomohou. Nechejte svou síť kontaktů růst přirozeně, pracujte na svém sebevědomí a uvidíte, že se postupem času stanete lepším v navazování kontaktů. Nejen online, ale i ve skutečném světě.


Článek byl připravený ve spolupráci se společností Orange Academy s.r.o.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty