728 x 90

Pokračování v podnikání zůstavitele

Jak má dědic pokračovat v podnikání v případě, že podnikatel zemře? Přečtěte si, jak uchopit tuto situaci z pohledu živnostenského zákona a zákona o dani z příjmů.

Pokračování v podnikání a živnostenský zákon

Podmínky pro pokračování dědice ve výkonu živnosti při úmrtí podnikatele jsou uvedeny v ustanovení § 13 živnostenského zákona. Zemře-li podnikatel, mohou pokračovat v živnosti až do skončení řízení o projednání dědictví:

  1. správce dědictví,
  2. dědicové ze zákona, pokud není dědiců ze závěti,
  3. dědicové ze závěti a pozůstalý manžel nebo partner, i když není dědicem, pokud je spoluvlastníkem majetku používaného k provozování živnosti,
  4. insolvenční správce,
  5. pozůstalý manžel nebo partner, splňující podmínku uvedenou v písmenu c), pokud v živnosti nepokračují dědicové,

Osoby, které podle odstavců 2, 3 a 5 hodlají v provozování živnosti pokračovat, jsou povinny tuto skutečnost oznámit živnostenskému úřadu do 3 měsíců ode dne úmrtí podnikatele (správce dědictví nebo insolvenční správce takto musí učinit do 1 měsíce ode dne, kdy byl do této funkce ustanoven).

Po skončení řízení o dědictví mohou pokračovat v živnosti osoby vyjmenované v odstavci 2, 3 a 5, pokud nabyly majetkového práva vztahujícího se k provozování živnosti. Tuto skutečnost musí do 1 měsíce od skončení dědického řízení oznámit živnostenskému úřadu, který byl naposledy místně příslušný pro zůstavitele.

Živnostenský úřad provede zápis těchto osob do živnostenského rejstříku a vydá pro ně výpis s tím, že živnostenské oprávnění má omezenou platnost na dobu 6 měsíců od skončení řízení o dědictví.

Pokračování v podnikání a zákon o dani z příjmů

Pokračuje-li dědic v podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti zůstavitele, jedná se o nový daňový subjekt, který musí při zahájení podnikání otevřít vlastní účetní knihy, pokud vede účetnictví, anebo postupovat podle § 7b zákona o daních z příjmů při vedení daňové evidence. Dědic může využít následujících postupů:

1. Uplatnění zásob převzatých po zůstaviteli

Podle znění § 5 odst. 7 ZDP se u poplatníka s příjmy dle § 7 nebo § 9 ZDP přihlédne i k zásobám získaným z dědictví po zůstaviteli, který měl příjmy podle § 7 nebo § 9 ZDP, pokud bude dědic pokračovat v činnosti zůstavitele nejpozději do 6 měsíců po jeho smrti. Dědic, který bude pokračovat v podnikatelské činnosti zůstavitele, tak může uplatnit jako daňový výdaj zásoby získané z dědictví v takové výši, o jakou bylo nutno zvýšit základ daně v daňovém přiznání podaném za zůstavitele.

Příklad:

Jediným dědicem se stal syn zemřelého podnikatele, který pokračuje v podnikání svého otce. V daňovém přiznání zůstavitele za období od 1. 1. 2010 do dne jeho smrti byl zvýšen základ daně o hodnotu nespotřebovaných zásob ve výši 52 000 Kč. Syn využije ke svému podnikání zděděné zásoby.

V daném případě může syn, pokračující v podnikání svého zemřelého otce, zvýšit své daňové výdaje o hodnotu zásob 52 000 Kč, o které byl v daňovém přiznání otce zvýšen základ daně, pokud bude do šesti měsíců po jeho smrti pokračovat v jeho podnikatelské činnosti.

2. Pokračování v odpisování hmotného majetku zahrnutého v obchodním majetku zůstavitele

Pokud zůstavitel odpisoval hmotný majetek zahrnutý v obchodním majetku, může právní nástupce poplatníka pokračovat v odpisování hmotného majetku započatém původním vlastníkem při zachování příslušné metody daňového odpisování tohoto majetku, pokud dědic zahrne tento zděděný majetek do svého obchodního majetku. Dědic odpisuje podle znění § 30 odst. 10 písm. a) ZDP ze vstupní ceny, ze které odpisoval původní vlastník – zůstavitel.

V případě, že dědic pokračuje v podnikatelské činnosti zůstavitele již ve zdaňovacím období, ve kterém původní vlastník hmotného majetku zemřel, může uplatnit odpis ve výši jedné poloviny ročního odpisu. Obdobně pokračuje v odpisování hmotného majetku dědic, který zdědil pronajímanou nemovitost, kterou pronajímatel (zůstavitel) pronajímal a současně ji daňově odpisoval.

Příklad:

Podnikatel měl od r. 2007 zahrnut nákladní automobil v obchodním majetku a odpisoval jej rovnoměrným způsobem ze vstupní ceny 650 000 Kč. Podnikatel vedl daňovou evidenci. Fyzická osoba v dubnu 2010 zemřela, syn jakožto jediný dědic bude pokračovat v podnikání svého otce od května 2010.

V daňovém přiznání podaném za zůstavitele lze do daňových výdajů r. 2010 uplatnit u zemřelého poplatníka polovinu ročního odpisu z hmotného majetku evidovaného k 1. 1. 2010. Syn může pokračovat v odpisování hmotného majetku (nákladního automobilu) započatém původním vlastníkem při zachování odpisování rovnoměrným způsobem ze vstupní ceny 650 000 Kč.

 
Přehled uplatněných odpisů z nákladního automobilu (s využitím §31 odst. 1 písm. d ZDP) 
 

Zdaňovací období Odpis u otce v Kč Odpis u syna v Kč
2007 650 000 x 21 : 100 = 136 500  
2008 650 000 x 19,75 : 100 = 128 375  
2009 650 000 x 19,75 : 100 = 128 375  
2010 0,5x 650 000 x 19,75 : 100 = 64 188 0,5 x 650 000 x 19,75 : 100 = 64 188
2011   650 000 x 19,75 : 100 = 128 374

 

3. Odpisování zděděného hmotného majetku nezahrnutého v obchodním majetku zůstavitele

Dědic může zděděný hmotný majetek, který zůstavitel neměl zahrnutý v obchodním majetku, zahrnout do svého obchodního majetku a zahájit jeho odpisování ze vstupní ceny, kterou je:

  • cena stanovená podle zákona o oceňování majetku ke dni nabytí, pokud u poplatníka daně z příjmů fyzických osob neuplynula od nabytí doba delší než 5 let, zvýšená u nemovitostí o náklady vynaložené na opravy a technické zhodnocení,
  • reprodukční pořizovací cena zjištěná podle zákona o oceňování majetku ke dni oceňování majetku, pokud je doba od nabytí u poplatníka daně z příjmů fyzických osob delší než 5 let.

4. Uplatnění daňové ztráty

Podle znění § 5 odst. 3 ZDP daňovou ztrátu (nebo její část), kterou neodečetl od svého základu daně zůstavitel s příjmy podle § 7 nebo § 9, může odečíst od základu daně dědic nejdéle v pěti zdaňovacích obdobích následujících bezprostředně po zdaňovacím období, za které se daňová ztráta vyměřuje, a to za podmínky, že dědic bude pokračovat v činnosti zůstavitele nejpozději do 6 měsíců po jeho smrti.

Příklad:

Dědic zpracoval přiznání k dani z příjmů fyzických osob za podnikatele, který dne 20.10.2009 zemřel. Po zpracování tohoto přiznání zůstala z roku 2007 neuplatněna část daňové ztráty z podnikání zůstavitele ve výši 28 000 Kč. Dědic pokračuje od prosince 2009 v podnikání zůstavitele.

Dědic, který pokračuje v podnikání zůstavitele, může uplatnit jako odpočet od svého základu daně daňovou ztrátu zůstavitele ve výši 28 000 Kč kdykoliv ve zdaňovacích obdobích 2009 až 2012.

5. Tvorba rezervy na opravy hmotného majetku

Pokud zůstavitel vytvářel daňově účinnou rezervu na opravu hmotného majetku podle zákona o rezervách (rezerva na opravu je vytvářena buď na majetek zahrnutý v obchodním majetku poplatníka anebo na majetek pronajímaný podle § 9 ZDP), nemůže právní nástupce (dědic) pokračovat v tvorbě rezerv na opravy hmotného majetku započaté zůstavitelem. Dědic však může jakožto nový daňový subjekt a nový vlastník zděděného hmotného majetku zahájit novou tvorbu rezervy na tyto opravy podle pravidel zákona o rezervách.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty