728 x 90

La dolce vita

La dolce vita

Nejen prací živ je člověk. Také účetní a daňoví poradci si potřebují od svých povinností odpočinout a užívat si na dovolené sladké nicnedělání. Někteří jsou ale svojí práci natolik oddáni, že si s ní nedají pokoj ani na pláži u moře.

Moje kamarádka, také daňová poradkyně, mě letos přizvala na společnou rodinnou dovolenou do Itálie. Jeli jsme na začátku srpna, v době hlavních italských prázdnin, kdy se běžný život v této zemi zastaví a všichni Italové napěchují svá auta snad celým vybavením domácnosti a přesunou se do letovisek u pláží jednoho ze tří moří, která omývají jejich půvabnou zemi.
 
Bylo jich všude plno. Naše uši naplňovalo všudypřítomné švitoření jejich zvukomalebného jazyka, oči se sytily mnohým – od krásy benátské architektury až po opálená ztepilá těla animátorů na pláži. Nos nasával slaný mořský vzduch se stejným potěšením jako lákavou vůni čerstvě upečené pizzy a v sladkosti perlivých vín se den ode dne více a více rozpouštěly naše každodenní starosti.
 
Nastal závěrečný den naší dovolené a jak už to tak bývá, snažili jsme si užít všech těchto vjemů ještě na poslední chvíli co nejvíce. Relaxovala jsem v teplé vodě se zavřenýma očima opřena o okraj bazénu, když v tom uslyším za zády: „To já jsem před odjezdem musel udělat na poslední chvíli ještě pět set mezd!“ Otevřela jsem oči a začala se rozhlížet kolem sebe, kdo je původcem tohoto výroku.

Maléry pana účetního

Zdroj šlo vypátrat velmi lehce, neboť příval slov a stesků na téma účetnictví a daně se řinul z úst pána ve středních letech, známého naší známé, a cílil na uši mojí kamarádky. Ta se snažila se svým malým synem v náručí uprchnout z nastalé situace decentním couváním ve vodě. Nicméně pan účetní ji následoval systematickými přískoky a jeho výmluvnost by mu v tu chvíli mohl závidět i Cicero.
 
Pokusila jsem se kamarádku zachránit tím, že jsem se ke dvojici přiblížila a vesele prohlásila: „Přece byste tady teď nepracovali.“ Ale moje slova nebyla vyslyšena a vodopád radostí a strastí se valil nepřerušovaně dál. Naznala jsem, že to není můj problém a vyskočila z bazénu někde mezi potížemi s excelovskými tabulkami a až srdceryvným vyjádřením lásky k této práci.
 
Vrátila jsem se na pláž a na teplém písku se každý sval v mém těle opět příjemně uvolnil. Myšlenky odplouvaly s šuměním moře a já si užívala chvil prostého plynutí v prostoru a čase. Až do chvíle, kdy se pan účetní objevil v mém zorném poli.
 
Přišel na pláž se svojí manželkou a dcerou, pomohl jim do nafukovací lodičky a s fotoaparátem zavěšeným na krku pak sledoval jejich veselé mávání. Tato scéna v mojí mysli v jediném okamžiku nastartovala rekapitulaci celého prázdninového týdne. Skákání ve vlnách moře, písek s mušlemi pod nohama, pálící slunce na kůži, všechny chutě a vůně Itálie s její kulturou i radostí z prostého života.
 
A přede mnou stála ta poslední chybějící tečka – v širokých ztuhlých zádech známého jsem uviděla nefalšovaného česko-italského Fantozziho – hlavního hrdinu série bláznivých italských komedií o panu účetním.
 
Stál tam, chudák, nic netušíc, že já se za jeho zády směju jemu, sobě a nám všem, kteří pro své pracovní trampoty mnohdy zapomínáme, že život by měl být především „La dolce vita“.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty