728 x 90

Únava materiálu

Únava materiálu

Znáte to šílenství březnových daňových přiznání. Každý rok si říkám, že už to dělat nebudu. A přece zas a znova v předjaří nazuji pomyslné tretry, zakleknu do startovacích bloků a vystřelím jako šipka k jedinému cíli – prvnímu dubnovému dni.

Můj dědeček byl strojní inženýr. Kromě toho, že mi na dobrou noc vykládal pohádky o vynálezech, snažil se obohacovat moji dětskou mysl o všemožné znalosti z praktické fyziky. Do paměti se mi vrylo, jak mi vysvětloval, že občas se prostě bez racionálního důvodu částice pevné hmoty rozhodnou, že již nebudou držet pospolu, pustí se jedna druhé a předmět se rozpadne. Říká se tomu únava materiálu.
 
Znáte to – šílenství březnových daňových přiznání. Každý rok si říkám, že už to dělat nebudu, že se na ty dostihy mám moc ráda. A přece zas a znova v předjaří nazuji pomyslné tretry, zakleknu do startovacích bloků a vystřelím jako šipka k jedinému cíli, prvnímu dubnovému dni – termínu pro podání daňových přiznání.
 
V naší kanceláři pracujeme pro klienty od větších firem až po drobné živnostníky. Jsou to právě přiznání těch drobných, která jdou v této první vlně.
 
Miluji na té práci skutečnost, že se s mnohými z nich setkávám vždy pouze jednou za rok. Jsou to setkání plná očekávání i strachu, nabobtnalá stresem a nedočkavostí. A přece, za ta léta se už důvěrně známe a já vyposlechnu jejich radosti i strasti, kolik se narodilo nových dětí, kdo umřel, jak se komu daří či nedaří, kdo s kým kamarádí a kdo už koho nechce ani vidět. No, mohl by z toho být obstojný časosběrný dokument.
 
Jak se však můj sprint blíží do cílové rovinky, trpělivosti ubývá a únava se zvětšuje. Sloupečky evidenčních tabulek mění barvy podle míry dokončení práce. Pak je najednou konec – apríl je tu a směje se mi do tváře: „Vidíš, holka, zase se to nějak stihlo. Závod je doběhnut, endorfiny vyprchaly, olízej si rány a změř své vyčerpání.“

Letos jsem zůstala ležet na cílové pásce

Letos jsem doběhla a zůstala ležet na cílové pásce. Bolely mě žíly na rukou i nohou a moji nebohou mysl by mi mohli závidět všichni adepti duchovních nauk, kteří usilují meditacemi o zastavení myšlenek – prostě odmítla dál přemýšlet a naprosto zarputile ztichla.
 
Nicméně život kolem běžel dál a další práce se přede mnou začala nelítostně vrstvit. V evidenci mi zůstávali drobnější klienti, kteří sice měli přiznání i přehledy na pojišťovny takřka hotové, ale mají se mnou podepsanou generální plnou moc, takže nebylo kam spěchat. Zavolala jsem jednomu z nich a domluvila si schůzku na pátek 4. 4. 2014.
 
Ten den svítilo slunce, ale jeho paprsky mě nedokázaly dostatečně probrat a já se těšila na ranní kávu, abych byla schopná fungovat. Zazvonila jsem a moje asistentka mi se zářivým úsměvem hned ve dveřích oznámila, že už mě vyhlíží, že tu na mě někdo čeká. V tu chvíli by se ve mně krve nedořezal, to bude průšvih! Adrenalin se mi vlil do žil a já vlétla do kanceláře. Seděl tam na židli hned u vchodu a v ruce třímal hrnek s horkou vonící kávou.
 
Mlsně jsem pohlédla na nápoj v jeho rukou a neschopna jiné reakce, melodramaticky a s notnou dávkou emocí jsem na něj vychrlila, ať se nezlobí, ale že jsem na něj úplně zapomněla. Chudák se snažil mírnit můj vodopád omluv a říkal, že to nevadí, že přijde jindy.
 
Moje oči se z hrnku stočily na stůl před něj, kde leželo daňové přiznání i s přehledy a já radostně vykřikla: „Ale ne, já na vás nezapomněla, podívejte, tady to mám, vidíte, jak je to hrozné období, ani si neuvědomuji, kdy jsem ty papíry připravila.“

Nastal fyzikální úkaz – únava materiálu

Začala jsem mu vehementně vysvětlovat, jak se to s jeho daněmi má a nutit ho do podpisů jednotlivých formulářů. Srdce se mi pomalu z krku vracelo zpět do hrudi a já začínala cítit pevnou půdu pod nohama. Vzhledem k tomu, že pánovi vycházely přeplatky, poprosila jsem ho, aby si zkontroloval číslo účtu na žádostech. Zadíval se na papíry a pronesl: „To není moje číslo účtu.“
 
Mé srdce opět putovalo k ohryzku a já začala pobíhat po kanceláři a nutit moje nebohé zaměstnankyně, aby okamžitě našly to správné číslo účtu, protože je nutné to okamžitě opravit. Vykřikovala jsem, jaká že to je ostuda a sypala si před pánem popel na hlavu.
 
Mladičká kolegyně konečně po pro mě dlouhých několika vteřinách doběhla s bankovním výpisem, ale v tu chvíli klient otočil daňové přiznání zpět na první stránku, zadíval se na ni a lakonicky prohlásil: „To není moje jméno.“
 
Moje mysl se opět pulzně zastavila a já, neschopna slov, se ramenem ztěžka opřela o dřevěná futra a nevěřícně zírala na formulář v jeho ruce. Jak jsem si ho mohla splést s někým jiným a nutit mu cizí papíry, vždyť se známe již tolik let?
 
A pak mi to v okamžení došlo – v mém mozku nastal fyzikální úkaz – únava materiálu. Příslušné paměťové spoje to prostě přestalo bavit a rozhodly se, že si se mnou zahrají tohle nelítostné divadlo.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty