728 x 90

Cash on the road aneb Není cesta jako cesta

Cash on the road aneb Není cesta jako cesta

Možná si při pohledu na název článku pomyslíte, jakou bude mít jeho obsah spojitost s odborným zaměřením portálu. Hned si to objasníme. Rozhodla jsem se vám totiž přiblížit zákonitosti jednoho účtu, který má slovo cesta přímo v názvu.

Znalci účetnictví již tuší, že se jedná o účet 261 – Peníze na cestě. S úsměvem vzpomínám na historku jednoho přednášejícího, specialisty na IFRS (Mezinárodní standardy účetního výkaznictví).
 
Vzpomínal na to, jak jako auditor vstupoval do české firmy se zahraničním vlastníkem a ekonomický expert tohoto vlastníka zkoumal české účetnictví. Paní účetní se zeptal, co to je účet 261 a ta mu název „otrocky“ přeložila do angličtiny jako cash on the road. Onen expert se prý podíval po zemi v kanceláři a pak i na cestu před továrnou a dožadoval se peněz, které tam mají ležet, protože účet vykazoval kladný zůstatek.
 
Když jsem ve škole začínala s účetnictvím, snažila jsem se ho pochopit přes pojmy, které používalo. Stranu MÁ DÁTI a DAL jsem ještě u pohledávek pochopila. Ale v případě závazků a opačného účtování jsem si již moc nepomohla.
 
Když jsme začali rozebírat převodový účet 261 – Peníze na cestě, snažila jsem se ho pochopit také slovním rozborem. Na MÁ DÁTI zachytím to, že mi má peníze někdo přinést do pokladny, které vybral z banky a je na cestě do firmy? Když už do firmy dorazí a předá mi peníze, už není na cestě, protože mi je dal, proto tedy pokladní doklad bude mít na straně DAL právě tento účet?
 
Posléze jsem opustila toto rozebírání a uvedený účet 261 jsem začala chápat jako jakýsi mezičlánek – cesta necesta.

Překlenutí časového nesouladu

Je pravda, že zrušením závazné účtové osnovy, kdy se dodržují účtové třídy a účtové skupiny, nemusí být převodový účet 261 takto nazýván. Jakousi setrvačností, kdy byly názvy účtů závazné, jej však hodně firem má takto pojmenovaný i v současnosti.
 
Účet spadá do účtové skupiny 26 – Převody mezi finančními účty a jak nám České účetní standardy napovídají, má se použít pro překlenutí časového nesouladu mezi vklady, výběry peněz nebo mezi účty v bankách jedné účetní jednotky.
 
I kdyby příjem do firemní pokladny ihned navazoval na okamžik výběru v bance na přepážce, neumím si představit zaúčtování podvojným zápisem 211 – Pokladna / 221 – Bankovní účty. Mnoho účetních programů ani nedovolí v agendě pokladny používat účet pro banky a naopak.
 
Správné zachycení výběru peněz je tedy následující:

  1. Pokladní doklad – příjem hotovosti  211 / 261
  2. Bankovní výpis – výběr hotovosti na přepážce  261 / 221

 
Z příkladu je zřejmé, že ve stejný den dojde k vynulování převodového účtu 261. Je možné, aby tento účet měl zůstatek ke konci jednoho účetního dne, nebo dokonce ke konci rozvahového dne?
 
České účetní standardy to nijak nezakazují a vyhláška č. 500/2002 Sb., upravující účetnictví pro podnikatele, přímo odkazuje na peníze na cestě vztahující se k položce rozvahy „C.IV.1 Peníze“ nebo „C.IV.2 Účty v bankách“, které se mohou do těchto řádků rozvahy zařadit.
 
Tuto skutečnost dobře vystihuje zachycení výběru hotovosti kartou, kdy nastává časová prodleva mezi možností s hotovostí disponovat a dnem, kdy budou peníze fakticky z bankovního účtu odepsány (při výběru z bankomatu jiné banky je tato doba ještě výraznější).
 
Účetní zachycení pak bude takovéto:

  1. Pokladní doklad z 30. 9. 2014 – příjem hotovosti kartou  211 / 261
  2. Bankovní výpis z 1. 10. 2014 – odepsání výběru kartou z bankovního účtu  261 / 221

Účet 261 nemusí sloužit jen pro převod mezi pokladnou a bankou

Účet 261 nemusí sloužit jen pro převod mezi pokladnou a bankou, ale i mezi jednotlivými bankovními účty, kdy je účet 221 analyticky členěn. Jako protiúčet k zaúčtování nemusí sloužit jen účty finančního majetku, ale mohou se objevit také účty výsledkové.
 
Typickým příkladem je výběr hotovosti v cizí měně z bankovního účtu, který je veden v korunách. Zde vznikne kurzový rozdíl:

  1. Pokladní doklad z 30. 9. 2014 – výběr hotovosti kartou – 100 EUR z českého účtu (použit denní kurz ČNB 27,50 Kč/EUR)

          2.750 Kč                211 / 261

  1. Bankovní výpis z 1. 10. 2014 – odepsání výběru kartou – 100 EUR z českého účtu (banka použila kurz 28,01 Kč/EUR)

          2.801 Kč                261 / 221

  1. Kurzový rozdíl z výběru EUR kartou z českého účtu

          51 Kč                     563 / 261
 
Je otázkou, zda lze převodový účet používat i pro zachycení plateb kartou za zboží, služby apod. Já osobně ho používám i pro tyto případy, ale vím, že mnozí platby kartou (nikoli výběry) zachycují přes rozvahové účty účtové třídy 3 – Zúčtovací vztahy.
 
Pokud bych se držela rozboru cesty v úvodu článku, pak by na cestě nebyly peníze, ale právě provedený nákup, který by se do firmy zřejmě dostal dříve a fakticky po cestě, než by byl úbytek peněz z bankovního účtu, ke kterému byla platební karta vydána.
 
I když u platby kartou např. za služby Google či Facebooku už si tou cestou, kterou hledal zahraniční expert z úvodu článku, nejsem jista vůbec.


Článek byl připravený ve spolupráci se společností Finservis s.r.o.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • Avadesign
    20. 05. 2021, 15:05

    K tomuto článku by bylo zajímavé zkoumat případ kdy mám zůstatek k 31.12. na 261 z toho titulu, že mám odchod na jednom svém bank účtu a na druhém se to připsalo až v lednu. Jedná se o FIO a PayPal.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty