728 x 90

Překážky v práci na straně zaměstnavatele

Překážky v práci na straně zaměstnavatele

Zaměstnavatel se může potýkat se situacemi, které ovlivňují chod firmy a mají dopad i na jeho zaměstnance. Může se jednat o tzv. překážky na straně zaměstnavatele. Co se považuje za tyto překážky a na co mají v takových případech zaměstnanci nárok?

Nastane-li některá z překážek v práci na straně zaměstnavatele, jedná se o objektivní či subjektivní skutečnost, která způsobuje, že zaměstnavatel není schopen plnit závazek vzniklý na základě pracovněprávního vztahu.

Zaměstnavatel tedy není schopen přidělovat zaměstnanci práci a zaměstnanec tudíž svoji práci nemůže vykonávat a dostávat za ni mzdu či plat.
 
Zákoník práce (zákon č. 262/2006 Sb.) rozlišuje dle příčin vzniku dvě skupiny překážek v práci na straně zaměstnavatele, a to:

  • prostoje a přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy nebo živelní událostí,
  • jiné překážky v práci na straně zaměstnavatele.

 
Pod pojmem prostoj si jednoduše představme přechodnou závadu na strojním zařízení, poruchu v dodávce surovin nebo pohonné síle či poruchu způsobenou chybnými pracovními podklady nebo jinými provozními příčinami.
 
V případech přerušení práce z důvodu nepříznivých povětrnostních vlivů nebo živelní události byla práce znemožněna přírodní katastrofou nebo rozmary počasí.
 
Jedná se tedy o překážky, které vznikly neplánovaně, bez vůle a bez zavinění zaměstnavatele, proto zákon umožňuje zaměstnavateli poskytnout zaměstnanci náhradu mzdy nebo platu v částce nižší, než je jeho průměrný výdělek. Nejnižší možná výše náhrady v případě prostoje činí 80 % a v případě přerušení práce z důvodu nepříznivých povětrnostních vlivů nebo živelní události nejméně 60 % průměrného výdělku.
 
Překážka v práci v těchto případech nastane až tehdy, pokud zaměstnavatel nemůže zaměstnance převést na jinou práci nebo zaměstnanec s převedením na jinou práci nesouhlasí. Pokud byl zaměstnanec převeden a náležela by mu nižší mzda nebo plat než za práci, kterou vykonával před převedením, musí mu zaměstnavatel doplatit mzdu nebo plat tak, aby dosahoval jeho průměrného výdělku před převedením.
 
V případě živelní události ale zaměstnavatel může (na rozdíl od prostoje nebo nepříznivých povětrnostních vlivů) převést zaměstnance na jinou práci i bez jeho souhlasu, a to na dobu nezbytné potřeby k odvrácení živelní události nebo ke zmírnění jejích bezprostředních následků.

Jiné překážky v práci

Jiné překážky v práci na straně zaměstnavatele mohou mít různou povahu a příčiny, proto zákoník práce konkrétní případy jiných překážek v práci nevymezuje a jednoduše by se dalo říci, že mezi ně patří všechny ostatní situace, které nebyly způsobeny prostojem či nepříznivými povětrnostními vlivy nebo živelní událostí. Jedná se tedy o situaci, kdy zaměstnavatel nepřiděluje práci zaměstnanci dle sjednaného pracovněprávního vztahu.
 
Zaměstnanci u těchto překážek náleží náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku (nebylo-li uplatněno konto pracovní doby). Konkrétně zákon zmiňuje jen tzv. částečnou nezaměstnanost a doby strávené na pracovní cestě nebo na cestě mimo pravidelné pracoviště jinak než plněním pracovních úkolů.
 
Jinak si jako příklad můžeme uvést nepřidělování práce z důvodu pravidelné nebo plánované odstávky strojů kvůli revizi nebo opravě, dále v rámci organizačních změn, kdy zaměstnavatel například zrušil pracovní místo zaměstnance dřív, než mu uplynula zákonná výpovědní doba.
 
V praxi se řada zaměstnavatelů snaží řešit překážky na své straně pomocí dovolené či neplaceného volna zaměstnance, čímž obcházejí ustanovení zákoníku práce. Zaměstnanec nesmí být převeden na jinou práci bez svého souhlasu.

Částečná nezaměstnanost

Zvláštní druh jiných překážek v práci na straně zaměstnavatele najdeme v ustanovení § 209 zákoníku práce, kde je upravena situace, kdy zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu jeho výrobků nebo z důvodu omezení poptávky po jím poskytovaných službách, tzv. částečná nezaměstnanost.
 
Využít toho mohou pouze zaměstnavatelé v podnikatelské sféře. I v tomto případě má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. Nicméně zákoník práce umožňuje zaměstnavateli dohodnout se s odborovou organizací, která u něho působí, na snížení výše náhrady mzdy, kterou bude muset zaměstnanci poskytnout, až na částku ve výši 60 % průměrného výdělku. Toto je minimální limit pro výši náhrady mzdy, která musí být zaměstnanci poskytnuta.

Pokud u zaměstnavatele nepůsobí odborová organizace, nahrazuje zaměstnavatel dohodu s odborovou organizací vnitřním předpisem.
 
Poslední z překážek v práci na straně zaměstnavatele připadá na dobu, kterou zaměstnanec strávil na pracovní cestě nebo na cestě mimo pravidelné pracoviště jinak než plněním pracovních úkolů. Zaměstnanci se za tuto dobu mzda nebo plat nekrátí. Pokud však zaměstnanci v důsledku způsobu odměňování mzda nebo plat ušla, má právo na náhradu mzdy či platu ve výši průměrného výdělku.
 
Na závěr bych ráda upozornila, že právní úprava překážek v práci na straně zaměstnavatele se nevztahuje pouze na pracovní poměry, ale i na pracovněprávní vztahy uzavřené na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, tedy na základě dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti.

Související článek:
Překážky v práci na straně zaměstnance

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • Míla
    17. 06. 2015, 14:17

    Pro Ditu:
    Osobně bych to viděla na “jiné překážky v práci” a zaměstnancům by tam měla náležet náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Dovolenou jim sice můžete nařídit, ale nezdá se mi těch celých 25 dní. Viděla bych to tak na 14 dní nebo 3 týdny, ale ne celou výměru.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Dita
    17. 06. 2015, 09:22

    Dobrý den, naše mateřská škola bude od 1.7.2015 uzavřena po dobu dvou letních měsíců (červenec a srpen) z důvodu rekonstrukce. Nevíme si rady s provozními pracovníky, kteří mají dovolenou ve výši 25 dnů v roce. Musí po dobu rekonstrukce si pracovníci vybrat celou dovolenou a v pak být doma na neplaceném volnu nebo za 60% platu? Předem děkuji za odpověď.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Nikola
    28. 05. 2015, 17:39

    Dobrý den,
    mě zaujala věta: V praxi se řada zaměstnavatelů snaží řešit překážky na své straně pomocí dovolené či neplaceného volna zaměstnance, čímž obcházejí ustanovení zákoníku práce.
    Zajímalo by mě o jaký § se jedná? Může dostat zaměstnanec, který je na překážkách ze strany zaměstnavatele, tak zvané áčko v případě kdy si nepřijde vyzvednout výpověď/dohodu?

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • analytici STORMWARE
    16. 04. 2015, 11:59

    Dobrý den, na postup, jak by se mělo řešit zadání překážek ze strany zaměstnavatele v programu POHODA, je vytvořené FAQ: http://www.stormware.cz/Podpora/FAQ/pohoda/168/Jakym-zpusobem-zadam-nepritomnost-kdyz-zamestnanci-nepracuji-z-duvodu-prekazek-v-praci-na-strane-zamestnavatele-a-dostavaji-nahradu-mzdy-ve-vysi-60–prumerneho-vydelku/?id=1884.

    Hodnota je poté součástí hrubé mzdy a zaúčtuje se na účty 521/331.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • kvitek75
    14. 04. 2015, 20:37

    jak se takové snížení např. na 60% bude účtovat, respektive např. v POHODĚ kde uvedu překážku na straně zaměstnavatele a 2 dny za 60%? Děkuji

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty