728 x 90

Práva a povinnosti pronajímatele bytu

Práva a povinnosti pronajímatele bytu

Nájemní smlouva je jednou z nejčastěji uzavíraných smluv v praxi, a to zejména pokud jde o nájem bytu. V tomto článku se podrobněji zaměříme na to, jaká práva a povinnosti má při pronajímání bytu pronajímatel.

Úvodem pouze připomeneme, že úprava nájmu je obsažena v § 2201 a násl. občanského zákoníku (dále jen „NOZ“), přičemž v § 2235 a násl. NOZ jsou obsažena zvláštní ustanovení o nájmu bytu a nájmu domu.
 
Dalšími důležitými právními předpisy, které se uplatňují v nájemních vztazích, jsou:

  • zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostor v domě s byty,
  • nařízení vlády č. 453/2013 Sb., o stanovení podrobností a postupu pro zjištění srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě (dále jen „nařízení vlády o nájemném“), a
  • nařízení vlády č. 308/2015 Sb., o vymezení pojmů běžná údržba a drobné opravy související s užíváním bytu (dále jen „nařízení vlády o údržbě“). 

Níže si uvedeme výčet základních povinností pronajímatele vůči nájemci při pronájmu bytu.

1. Přenechání bytu do užívání

Základní povinností pronajímatele je přenechat pronajímaný byt do užívání nájemci a členům jeho domácnosti, a to za účelem zajištění jejich bytových potřeb. Byt musí být způsobilý k nastěhování a obývání. Za způsobilý k nastěhování a obývání se považuje takový byt, který odpovídá podmínkám sjednaným v nájemní smlouvě.
 
V případě, že by se strany na zvláštních podmínkách nedohodly, pak se za způsobilý považuje k nastěhování zejména takový byt, který je čistý, v dobrém stavu (resp. ve stavu, který je obvykle za dobrý považován) a je-li zajištěno poskytování nezbytných plnění spojených s užíváním bytu nebo s ním souvisejících.

2. Poskytování nezbytných služeb spojených s užíváním bytu

Jak již bylo naznačeno výše, pronajímatel je povinen zajistit poskytování nezbytných plnění spojených s užíváním bytu nebo s ním souvisejících. Které služby jsou nezbytné, uvádí § 2247 odst. 2 NOZ, a patří mezi ně:

  • dodávky vody,
  • odvoz a odvádění odpadních vod včetně čištění jímek,
  • dodávky tepla,
  • odvoz komunálního odpadu,
  • osvětlení a úklid společných částí domu,
  • zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání,
  • provoz a čištění komínů,
  • popřípadě provoz výtahu.

Rozsah služeb, které jsou nezbytné pro užívání bytu, bude nicméně záležet na kategorii bytu, v jakém domě se byt nachází, a na jeho individuálních vlastnostech (např. u kategorie luxusních bytů mohou být považovány za nezbytné jiné služby než u bytů sociálních). Další nezbytné služby si samozřejmě mohou strany ujednat v nájemní smlouvě.

3. Povinnost provést řádné vyúčtování a umožnit nájemci do vyúčtování nahlédnout

Způsob rozúčtování cen a úhrady služeb je upraven v zákoně č. 67/2013 Sb. Tento zákon se vztahuje pouze na vyúčtování služeb, které poskytuje nájemci v případě nájmu bytu pronajímatel (tj. nevztahuje se na ty služby, které si nájemce zajišťuje samostatně, např. dodávky elektrické energie).
 
Termín pro vyúčtování upravuje § 7 zákona č. 67/2013 Sb., podle kterého je pronajímatel povinen vyúčtovat skutečnou výši nákladů a záloh za jednotlivé služby vždy za zúčtovací období a vyúčtování doručí nájemci do čtyř měsíců od skončení zúčtovacího období. Zúčtovací období je nejvýše dvanáctiměsíční (zpravidla kalendářní rok) a počátek jeho běhu určuje pronajímatel, přičemž pro každou službu může být zúčtovací období určeno rozdílně.
 
Pronajímatel musí ve vyúčtování uvést skutečnou výši nákladů na služby v členění podle poskytovaných služeb se všemi potřebnými náležitostmi, včetně uvedení celkové výše přijatých měsíčních záloh za služby tak, aby výše případných rozdílů ve vyúčtování byla zřejmá a kontrolovatelná z hlediska způsobů a pravidel sjednaných pro rozúčtování.
 
Finanční vyrovnání (tedy úhrada přeplatku či nedoplatku) musí být provedeno v dohodnuté lhůtě, nejpozději však ve lhůtě čtyř měsíců ode dne doručení vyúčtování nájemci (pozor, ustanovení § 2252 NOZ stanoví lhůtu odlišně, nicméně uplatní se podle našeho názoru zvláštní úprava obsažená v zákoně č. 67/2013 Sb., který je zákonem zvláštním).
 
V souvislosti s vyúčtováním dává zákon nájemci právo kontroly. Pokud o to nájemce písemně požádá, je pronajímatel povinen nejpozději do pěti měsíců po skončení zúčtovacího období doložit náklady na jednotlivé služby, způsob jejich rozúčtování, způsob stanovení výše záloh za služby a provedení vyúčtování a umožnit příjemci služeb pořízení kopie podkladů.
 
Nájemce musí případné námitky ke způsobu a obsahu vyúčtování předložit pronajímateli neprodleně, nejpozději však do 30 dnů ode dne doručení vyúčtování, popřípadě doložení potřebných dokladů. Jiné lhůty opět stanoví § 2252 NOZ, podle kterého platí, že požádá-li o to nájemce, umožní mu pronajímatel zpravidla nejpozději do čtyř měsíců po skončení zúčtovacího období nahlédnout do vyúčtování nákladů na poskytnuté služby za minulý kalendářní rok a pořídit si z nich výpis, opisy či kopie.

4. Umožnit nájemci v bytě pracovat nebo podnikat, chovat zvíře

Podle § 2255 odst. 2 NOZ je nájemce oprávněn v bytě pracovat nebo v něm podnikat, pokud to nezpůsobí zvýšené zatížení pro byt nebo dům (tj. nájemce podnikáním v bytě nesmí zatěžovat ostatní nájemce nad míru přiměřenou poměrům) a byt samozřejmě musí sloužit primárně bytovým potřebám. Pronajímatel je povinen nájemci takové užívání bytu umožnit.
 
Další povinností pronajímatele je umožnit nájemci v bytě chovat zvíře v případě, že jeho chov nezpůsobí pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě.
 
Je poměrně časté, že pronajímatelé v nájemní smlouvě zakazují chov jakéhokoliv zvířete (zejména psa či kočky), což zejména v případě koček nebo menších pejsků zpravidla nebude oprávněné. Jiná situace by byla, pokud by chtěl nájemce v bytě chovat např. hospodářská zvířata. Vždy bude ale nutné zvážit, zda chov daného zvířete může způsobit nepřiměřené obtíže.
 
Nájemce samozřejmě za zvíře odpovídá a musí dodržovat potřebná pravidla pro chov zvířete, případně uhradit zvýšené náklady na údržbu společných částí domu apod.

5. Udržovat byt a dům ve stavu způsobilém k užívání, udržovat v domě pořádek

Pronajímatel je povinen po celou dobu trvání nájmu udržovat byt a dům ve stavu způsobilém k užívání. To neznamená, že pronajímatel musí provádět a hradit běžnou údržbu bytu a drobné opravy v bytě. Pokud se strany nedohodnou jinak, platí, že tyto činnosti jdou k tíži nájemce.
 
Co se považuje za běžnou údržbu a drobné opravy, je s účinností od 1. 1. 2016 vymezeno v nařízení vlády o údržbě. Běžnou údržbou bytu se rozumí zejména udržování a čištění bytu včetně zařízení a vybavení bytu, které se provádí obvykle při užívání bytu. Jde zejména o malování, opravu omítek, tapetování a čištění podlah včetně podlahových krytin, obkladů stěn a čištění zanesených odpadů až ke svislým rozvodům apod.
 
V ostatních případech je povinen případné vady bytu odstraňovat pronajímatel, přičemž nájemce má povinnost případné poškození nebo vadu, kterou je třeba odstranit, pronajímateli neprodleně oznámit.
 
V případě, že by pronajímatel poškození nebo vadu bez zbytečného odkladu neodstranil, může vadu odstranit sám nájemce a žádat po pronajímateli náhradu odůvodněných nákladů, případně slevu z nájemného (ledaže poškození nebo vada nejsou podstatné). Sankcí pro nájemce v případě, že vadu pronajímateli neoznámí včas, je, že nemá právo na náhradu nákladů ani na slevu z nájemného (viz § 2265 odst. 3 NOZ).

6. Další povinnosti pronajímatele

Mezi další povinnosti pronajímatele patří zejména:

  • provádět úpravy a opravy bytu nebo domu za podmínek uvedených v § 2259 NOZ pouze se souhlasem nájemce,
  • umožnit nájemci přijímat ve své domácnosti kohokoliv (ledaže byla sjednána výhrada souhlasu pronajímatele s přijetím nového člena domácnosti a pokud počet osob v domácnosti není nepřiměřený velikosti bytu) – viz § 2272 NOZ. V této souvislosti uvádíme, že právo pronajímatele vyhradit si souhlas s přijetím nového člena do nájemcovy domácnosti neplatí pro osoby blízké nájemci,
  • umožnit nájemci dát část bytu do podnájmu i bez jeho souhlasu, pokud nájemce v bytě trvale bydlí (viz § 2275 odst. 1 NOZ).

Související článek:
Běžná údržba a drobné opravy v pronajatém bytě

Související vzory smluv:
Smlouva o nájmu bytu 2016
Smlouva o nájmu prostoru sloužícího podnikání 2016

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • Ivo Dragoun
    07. 01. 2019, 14:21

    Vždy když více prší a zejména při odtávání sněhu se udělá v rohu na stropě mokrá mapa, bubliny v omítce a v několika místech i ze stropu kape takže musím podstavovat kyblíky.Majitel mi řekl,že v tomto počasí na střechu nikoho nedostane,vypadá to až na jaro.Jak ho mám donutit k nápravě?

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Kolackova
    20. 08. 2018, 11:35

    Dobrý den, dcera bydlí v bytě od obce. Na domě je sršní
    hnízdo. Má dvě malé děti a sršně jí lítají do bytu.
    Kdo má povinnost odstranit hnízdo. Děkuji za odpověď.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Petra squash
    18. 06. 2018, 17:34

    Dobrý den,máme v nájmu část rodinného domu a v námi pronajaté části se v dřevěném přístřešku na vchodem objevilo vaší hnízdo.Kdo je povinen toto vodí hnízdo zlikvidovat?Samozřejmě že samotný postřik nestačí,vosy se budou po čase vracet.Dekuji za odpověď

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Jindra Smočkova
    09. 04. 2018, 14:12

    Dobrý den,mam dotaz,bydlim v pronajatem byte,byt me byl vyloupen,vchodove dvere byly rozbity.Kdo zaplati za koupi novych dveri?Vchodove dvere od domu nebyly zabezpeceny-bezpecnostni kod i kamery byly v tu dobe nefunkci.Dekuji

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • IVETA
    05. 01. 2018, 21:57

    mám dotaz zda jsem jako nájemníci povinni v připdě ucpaného odpadu mimo byt hradit náklady na fekální vůz pronajímateli který musel na zprovoznění odpadu objednat,

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty