728 x 90

Další snížení nákladů na založení s. r. o.

Další snížení nákladů na založení s. r. o.

V druhé polovině roku by mohlo být zakládání společnosti s ručením omezeným opět o něco levnější. Za splnění určitých podmínek bude s. r. o. osvobozena od soudního poplatku ve výši 2 700 Kč v případě prvozápisu do obchodního rejstříku notářem.

Poslanecká sněmovna schválila dne 9. 3. 2016 novelu zákona č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. Návrh novely zákona vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1303/2013 a dále z iniciativy na podporu malých a středních podniků tzv. „Small Business Act“, ve kterých se objevuje požadavek mimo jiné na snížení nákladů na založení společností s ručením omezeným.
 
V současné době se minimální náklady na založení společnosti s ručením omezeným pohybují mezi 9 000 Kč až 11 000 Kč a jsou tvořeny odměnou notáře ve výši nejméně 4 000 Kč (bez DPH) za sepsání zakladatelské listiny či smlouvy, správním poplatkem ve výši 1 000 Kč za ohlášení živnosti (ne vždy je ale živnostenské oprávnění nezbytné) a soudním poplatkem ve výši 6 000 Kč za prvozápis do obchodního rejstříku. Případně, provádí-li prvozápis notář, pak se platí soudní poplatek ve výši 2 700 Kč, nicméně k němu je nutné připočítat ještě poplatek notáře za provedení zápisu ve výši 300 Kč.
 
Tato minimální částka tedy více než třikrát převyšuje částku požadovanou Evropskou komisí, podle které by náklady na založení s. r. o. neměly převyšovat 100 EUR.

Osvobození s. r. o. od soudního poplatku za prvozápis

Novela zákona počítá s úplným osvobozením společnosti s ručením omezeným od soudního poplatku za prvozápis za následujících podmínek:

  • její zakladatelské právní jednání obsahuje pouze základní náležitosti stanovené občanským zákoníkem a zákonem o obchodních korporacích,
  • vkladová povinnost bude splněna splacením v penězích, a
  • zápis do veřejného rejstříku provede přímo notář, nikoliv tedy soud.

V případě, že budou splněny tyto podmínky, bude společnost s ručením omezeným osvobozena od soudního poplatku ve výši 2 700 Kč. Pro jistotu zdůrazňuji, že to platí jen v případě zápisu společnosti do obchodního rejstříku notářem – v případě, že bude zápis provádět soud, bude nutné soudní poplatek uhradit.
 
Současně se předpokládá (to ale není předmětem uvedené novely), že bude snížena i minimální odměna notáře za sepsání zakladatelské listiny ze 4 000 Kč na 2 000 Kč. Tím by náklady na založení jednoduché s. r. o. měly klesnout na částku požadovanou Evropskou komisí, tj. měly by se pohybovat kolem 100 EUR.
 
Novelu zákona projednal na své schůzi dne 20. dubna 2016 Senát a návrh vrátil zpět Poslanecké sněmovně s pozměňovacím návrhem, který rozšiřuje režim osvobození i na notářské zápisy týkající se spolků, nadací, nadačních fondů apod. Pokud Poslanecká sněmovna návrh zákona s pozměňovacím návrhem schválí (a lze to předpokládat), a novelu podepíše prezident, můžeme očekávat, že v druhé půlce roku bude zakládání s. r. o. opět o něco levnější.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • Vladimíra Knoblochová
    09. 05. 2016, 11:43

    Dobrý den, ano, máte pravdu, že ještě si notář účtuje 1.000,- Kč bez DPH za osvědčující zápis do obchodního rejstříku. Se založením jsou pak spojené ještě drobné poplatky typu ověřování podpisů, pořízení výpisu z rejstříku trestů (notáři si je vždy pořizují) apod. Hezký den. Vladimíra Knoblochová

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Business place
    09. 05. 2016, 05:52

    V článku je drobná chyba. 300,- Kč bez daně za zápis je pravda, ale je třeba připočítat ještě 1000,- Kč bez DPH za osvědčující notářsky zápis.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Petr Čáp
    29. 04. 2016, 12:39

    Zní to zajímavě, jen nevím, zda tam není nějaké ALE.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty