728 x 90

Faktura – daňový doklad, zjednodušený daňový doklad

Faktura – daňový doklad, zjednodušený daňový doklad

Jak správně vystavit fakturu, aby byla daňovým dokladem? Kdy je možné vystavit zjednodušený daňový doklad? Jaké náležitosti musí daňové doklady obsahovat? Odpovědi na tyto otázky naleznete v dnešním článku.

Daňové doklady vystavují plátci daně z přidané hodnoty. Plátci DPH jsou subjekty, které se dobrovolně přihlásily do systému placení daně z přidané hodnoty, nebo se staly plátci ze zákona.
 
Nejčastějším důvodem pro povinnou registraci je překročení obratu (§ 6 zákona o DPH, dále jen „ZDPH“). Pokud jejich obrat za 12 bezprostředně předcházejících měsíců přesáhne 1 000 000 Kč, stanou se plátci od prvního dne druhého měsíce následujícího po měsíci, ve kterém obrat byl překročen. Dojde-li tedy k překročení obratu v měsíci květnu 2016, jsou plátci DPH od 1. 7. 2016.
 
Nejsou-li podnikatelé plátci DPH, nesmí daňový doklad vystavit. Pokud se tak stane, mají povinnost daň vyčíslenou na dokladu finančnímu úřadu uhradit (§ 108 odst. 1 písm. i) ZDPH).
 
Daňový doklad musí obsahovat tyto náležitosti (dle § 29 ZDPH):

  • označení osoby, která uskutečňuje plnění (dodavatel),
  • DIČ osoby, která uskutečňuje plnění,
  • označení osoby, pro kterou se plnění uskutečňuje (odběratel),
  • DIČ osoby, pro kterou se plnění uskutečňuje,
  • evidenční číslo daňového dokladu,
  • rozsah a předmět plnění,
  • den vystavení daňového dokladu,
  • den uskutečnění plnění nebo den přijetí úplaty,
  • jednotkovou cenu bez daněslevu, není-li obsažena v jednotkové ceně,
  • základ daně,
  • sazbu daně,
  • výši daně – tato daň se uvádí v české měně.

Označením se rozumí uvedení názvu a sídla. Sídlem (dle § 4 odst. 1 písm. i) ZDPH) je adresa místa vedení firmy, tedy místo, kde jsou přijímána zásadní rozhodnutí, nebo místo, kde se vedení schází. Pokud nemá fyzická osoba místo svého vedení, rozumí se sídlem u této osoby místo jejího pobytu.
 
Daňový doklad musí být vystaven do 15 dnů ode dne přijetí platby nebo ode dne uskutečnění zdanitelného plnění (§ 28 ZDPH).
 
Doklad lze vystavit jako zjednodušený daňový doklad (§ 30 ZDPH), pokud celková částka za plnění není vyšší než 10 000 Kč. Zjednodušený daňový doklad obsahuje méně náležitostí, zejména zde není nutné uvádět identifikaci kupujícího.
 
Zjednodušený daňový doklad nemusí obsahovat:

  • označení osoby, pro kterou se plnění uskutečňuje,
  • DIČ osoby, pro kterou se plnění uskutečňuje,
  • jednotkovou cenu bez daně a slevu, není-li obsažena v jednotkové ceně,
  • základ daně,
  • výši daně (neobsahuje-li zjednodušený daňový doklad výši daně, musí obsahovat částku včetně daně).

Den uskutečnění zdanitelného plnění (§ 21 ZDPH) patří mezi povinné náležitosti daňového dokladu. Tento den určuje, ve kterém zdaňovacím období dodavatel daň odvede. Je nutné jej tedy stanovit správně. Pokud DPH není uhrazena včas, mohou být doměřeny sankce.
 
Povinnost přiznat daň vzniká ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve. Jak se určí den zdanitelného plnění ve vybraných případech, vidíte v následující tabulce.
 

Dodání zboží Poskytnutí služby
  • při prodeji podle kupní smlouvy je rozhodující okamžik, kdy dojde k převodu práva nakládat se zbožím jako vlastník, tedy den dodání
  • v ostatních případech, zejména při dodání zboží občanům, je dnem uskutečnění zdanitelného plnění den skutečného převzetí zboží
  • dnem poskytnutí služby
  • dnem vystavení daňového dokladu
  • dnem zaplacení
Rozhoduje okamžik, který nastane dříve.
Pokud přijmete zálohu na tato plnění, daň se vyčíslí ke dni přijetí úplaty.

 
V § 21 ZDPH je stanoveno, jak se určí den zdanitelného plnění v ostatních případech, např. při dodání nemovité věci, při dílčích a opakovaných plněních apod.

Vystavení faktury

1. Označení dokladu a číslo dokladu

Pojem faktura není zákonem upraven. Je to termín, kterým se označuje účet za poskytnutou službu, prodaný výrobek nebo zboží. Pokud je firma plátcem DPH, používá k textu faktura dodatek, že jde o daňový doklad. Neplátci DPH tento dodatek nepoužívají.
 

2. Označení dodavatele

Identifikace subjektu, který doklad vystavuje. Kromě názvu společnosti nebo jména podnikatele se uvádějí další praktické informace, které zákazník může potřebovat v souvislosti se zaevidováním dokladu.

  • Název: Uvádí se název firmy, který je zapsaný ve veřejném rejstříku. Fyzická osoba uvádí jméno a příjmení.
  • Sídlo: Právnické osoby uvádějí své sídlo a fyzické osoby bydliště. Může být uvedena i provozovna. Provozovna je místo, kde je živnost provozována, např. umístění prodejny nebo kanceláře.
  • IČ (identifikační číslo): Identifikační číslo je osmimístné číslo, které právnickým osobám přiděluje rejstříkový soud. Fyzická osoba uvádí identifikační číslo, které jí přidělil živnostenský úřad. Jde o unikátní číslo.
  • DIČ (daňové identifikační číslo): Daňové identifikační číslo používají plátci DPH. Pokud dodavatel plátcem DPH není, DIČ nevyplňuje. Někteří dodavatelé uvádějí informaci „nejsme plátci DPH“. Daňové identifikační číslo se skládá ze dvou částí. První je kód země, v České republice se používá zkratka CZ. V druhé části naleznete nejčastěji u právnické osoby identifikační číslo a u fyzické osoby rodné číslo.
  • Logo dodavatele: Obrázek s logem nebo případně firemní slogan. Logo je součástí firemní image a pomáhá identifikovat firmu.
  • Kontakt na dodavatele (e-mail, telefon, webové stránky): Může se stát, že na faktuře bude nějaká nejasnost nebo chyba. Je vhodné uvést kontakty na osobu, která zákazníkovi pomůže nejasnost odstranit nebo chybu napravit. Uvádí se kontakt na osobu, která doklad vystavila.
  • Odkaz na zápis ve veřejném rejstříku: Uvádí se evidence, ve které jsou tyto osoby zapsány. Právnické osoby se odkazují na zápis ve veřejném rejstříku včetně uvedení spisové značky. Fyzické osoby vyplní informaci, že jsou zapsány v rejstříku živnostenském.
3. Označení odběratele
 

Identifikační údaje odběratelů naleznete v databázi ARES (administrativní registr ekonomických subjektů).

  • Konečný příjemce: Vyplňuje se, pokud se liší fakturační adresa od adresy, kam si přeje zákazník doklad zaslat.
4. Číslo objednávky
 

Uvádí se na žádost odběratele. Umožňuje zákazníkovi lépe identifikovat, který zaměstnanec službu, výrobek či zboží objednal.
 

5. Variabilní symbol
 

Variabilní symbol se používá při bezhotovostní úhradě faktury. Tento symbol je ve většině případů totožný s číslem faktury. Nicméně není to nutností. Variabilní symbol může být také číslo smlouvy, číslo objednávky apod. Odlišný variabilní symbol od čísla faktury se vyskytuje zejména při pravidelných fakturacích ve stejné výši, kdy si tak druhá strana může nastavit trvalý příkaz (částka ani variabilní symbol se nemění).
 

6. Konstantní symbol
 

Identifikuje v rámci bezhotovostního styku typ platby. Nyní není potřeba při zadávání bankovních příkazů symbol uvádět, s výjimkou plateb, které plynou do státního rozpočtu. Ve fakturách se s ním často setkáte. V případě zboží se používá symbol 0008u služeb 0308.
 

7. Číslo bankovního účtu
 

Číslo účtu, na který má být faktura uhrazena.
 

8. Způsob platby
 

Upřesňujete, jak má být faktura hrazena, např. převodem, hotově, zápočtem, dobírkou.
 

9. Způsob dopravy
 

Uvedete, jaký si zákazník zvolil způsob doručení zboží. Zboží můžete dopravovat např. pomocí pošty, vlastní přepravou nebo si přepravu může zajistit zákazník sám.
 

10. Datum vystavení
 

Den, kdy se doklad vystavuje. Účetní doklady by se měly vystavovat bez zbytečného odkladu. Ve většině případů se vyhotovuje ihned po dodání nebo poskytnutí služby. Splatnost je často vázána na den vystavení, z toho tedy vyplývá, že čím dříve doklad vystavíte, tím dříve dostanete zaplaceno. Daňový doklad musí být vystaven do 15 dnů ode dne přijetí platby nebo ode dne uskutečnění zdanitelného plnění.
 

11. Datum splatnosti
 

Den, kdy má být nejpozději faktura uhrazena. Den splatnosti je stanoven ve smlouvě, objednávce nebo může být dohodnut ústně.
 

12. Text faktury
 

Většinou jde o úvodní větu, po které následuje specifikace předmětu fakturace.

  • Předmět fakturace

Uvádí se název prodaného zboží nebo služby, kterou jste zákazníkovi poskytli.
 

13. Cena za měrnou jednotku
 

Uvádí se i cena za měrnou jednotkupočet měrných jednotek. Pokud zákazníkovi poskytnete slevu, je zde většinou vyčíslena také.
 

14. Sazba DPH
 

Sazbu uvádějí pouze plátci daně.
 

15. Tabulka s daňovou rekapitulací
 

Uvádí se celková cena bez daně, výše daně, cena celkem včetně DPH. Tyto informace uvádějí pouze plátci DPH. Neplátci uvádějí pouze konečnou cenu.
 

16. Razítko a podpis
 

Nejde o povinné náležitosti faktury. Někteří zákazníci tyto položky mohou vyžadovat, ale jejich žádost nemá oporu v zákoně.
 
Na daňových dokladech není povinností uvádět číslo bankovního účtu, variabilní symbol nebo číslo objednávky. Z výše uvedeného textu je však patrné, že je vhodné tyto údaje na dokladech zaznamenat.
 

Vzor faktury – daňového dokladu

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • petrsss7
    16. 10. 2018, 08:20

    Dobrý den
    myslím, že nejjednodušší je si na to pořídit nejaky program..podle vasich potreb
    jsou zadarmo i slozitejsi za pár kacek

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Lída
    18. 01. 2018, 10:36

    Mohu zapsat do daňové evidence plátce DPH Fakturu na částku 2000,00 Kč jako paragon? Dodavatel neuvedl na faktuře DIČ ani IČO, faktura je hrazena převodem.Poraďte, jestli si mohu uplatnit DPH na vstupu.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • D. Halabrinová
    15. 07. 2016, 14:11

    Dobrý den, souhlasím, že úplně znění § 29 odst. 1 písm. h) zní: Náležitostí daňového dokladu je den uskutečnění plnění nebo den přijetí úplaty, pokud před uskutečněním plnění vznikla povinnost ke dni přijetí úplaty přiznat daň nebo přiznat uskutečnění plnění, pokud se liší ode dne vystavení daňového dokladu.
    Účelem článku nebylo citovat znění zákona a vystihnout všechny možné situace, ale spíše naznačit, jak při vyplnění faktury (daňového dokladu) v účetním programu postupovat.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Tereza K.
    14. 07. 2016, 15:33

    Obávám se, že se autorka článku mýlí. Datum uskutečnění zdanitelného plnění není povinnou náležitostí daňového dokladu, pokud je shodný s datem vystavení daňového dokladu, stačí uvést datum vystavení dokladu (viz § 29 odst. 1 písm. h) Pokud se mýlím já, dejte mi vědět. Díky.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty