728 x 90

Recept na dlouhý a zdravý život je ukryt v přírodě

Recept na dlouhý a zdravý život je ukryt v přírodě

Již třetí desetiletí působí Sonnentor na českém trhu s biopotravinami. Patří mezi průkopníky kontrolovaného ekologického zemědělství v České republice a zabývá se převážně výrobou bio čajů a bio koření z toho nejlepšího, co v přírodě najdete.

Už během vysokoškolských studií se Tomáš Mitáček zaobíral myšlenkou, jak dělat zemědělství přirozenějšími metodami. Na první oficiální konferenci o ekologickém zemědělství v České republice se poprvé setkal s Johannesem Gutmannem, rakouským zakladatelem Sonnentoru. Opakované setkávání vedlo nakonec k tomu, že se v roce 1992 dohodli, že se budou u nás zabývat ekologickým zemědělstvím se specializací na pěstování léčivých rostlin.
 
Dnes působí Sonnentor na českém trhu s biopotravinami již třetí desetiletí. Základ jeho produkce tvoří čajové směsi, koření, éterické oleje, sladké i slané dobroty, káva a kakao.
 
Přinášíme vám rozhovor s Tomášem Mitáčkem, spolumajitelem firmy Sonnentor.

 
Vystudoval jste obor fytotechnika na Vysoké škole zemědělské v Brně. Proč jste se tehdy rozhodl pro tento obor?


Coby student gymnázia jsem přemýšlel o tom, co bych tak asi mohl v životě dělat a zemědělství mi dávalo smysl. Navíc stejný obor studovala moje starší sestra a měl jsem tedy i určitou představu, o čem to je. Při výběru studia u mě výraznou roli hrála i podprahová potřeba udržování kontinuity. Vnímal jsem, že moji předkové byli zemědělci a připadalo mi přirozené navázat na toto předivo.

 
Pomáhaly Vám vědomosti ze školy v začátcích podnikání?


Samozřejmě, a hlavně neustále nějaké věci vyplouvají. Nejčastěji jsou to ty, které jsem během studia považoval za archaické. V poslední době asi nejintenzivněji vnímám otázku osevních postupů nebo jednodušeji řečeno střídaní plodin. Když jedu krajinou a rozhlédnu se okolo sebe, tak jediné, co mě napadá, je „po nás potopa“. Téměř úplně se vytratila základní logika střídání plodin a s ní udržování úrodnosti půdy, která odstartovala průmyslovou revoluci. To nemůže dobře dopadnout…

 
Jak jste se seznámil s Johannesem Gutmannem, který založil Sonnentor v Rakousku již v roce 1988?


Už během studií jsem se pohyboval okolo alternativ, jak dělat zemědělství přirozenějšími metodami. To bylo v době na sklonku minulého režimu. Tehdy nás učili nejrůznější věci, se kterými jsem se nedokázal ztotožnit. Ale přátelé a starší kolegové mi už tenkrát pomohli se dostat k informacím, které mi dávaly smysl. A když se konečně všechno otočilo a mohlo se svobodně cestovat, tak na první oficiální konferenci o ekologickém zemědělství v České republice jsem se poprvé setkal s Johannesem Gutmannem.
 
Johan založil Sonnentor v roce 1988 a v roce 1990, kdy jsme se poznali, to byla malinkatá firmička o třech zaměstnancích. Opakované setkávání s Johanem při mých cestách po biofarmách v Rakousku a Švýcarsku vedlo nakonec k tomu, že mi nabídl, jestli bych se nechtěl spolu s ním zabývat ekologickým zemědělstvím se specializací na pěstování léčivých rostlin u nás v Česku. A já souhlasil.

Majitelé firmy Sonnentor Johannes Gutmann a Tomáš Mitáček (vpravo).
Foto: Archiv Sonnentor


Proč jste se rozhodl s ním spolupracovat a v roce 1992 založit dceřinou společnost Sonnentor v jihomoravských Čejkovicích?


Byla to pro mne velká výzva, která se jednoduše neodmítá. Byl jsem čerstvým absolventem, nezaměstnaný a potkal jsem člověka, který viděl svět stejnýma očima. S Johannesem jsme si prostě padli do noty. Jeho nadšení mne nakazilo a líbila se mi možnost rozvíjet koncept spolupráce mezi bio pěstiteli a bio zpracovatelem produktů i u nás v České republice. Nejde totiž jen o filozofii, ale o realitu, jak dělat práci, která nás baví a zároveň živí.

 
Již třetí desetiletí působí Sonnentor na českém trhu s biopotravinami a patří mezi průkopníky kontrolovaného ekologického zemědělství v České republice. Proč jste se rozhodli vsadit právě na „bio“?


To nebyla žádná sázka do loterie. To je naše životní strategie, takoví prostě jsme. Na nic si nehrajeme, jen se snažíme naplňovat naše představy o fungování světa, a to navzdory tomu, že si musíte vyslechnout, že to nejde a že to nemá smysl a že si to třeba zbytečně děláte těžší… Důležité je, že vše konáte v souladu se svým svědomím.

 
S jakým sortimentem jste před lety začínali? Bylo těžké proniknout na český trh, kde spotřebitelé do té doby příliš zkušeností s bio výrobky neměli?


Nejdříve jsme se zabývali aromaterapií, respektive jsme byli jednou z prvních firem, která začala na našem trhu prodávat éterické oleje, tedy silice z léčivých rostlin. V té době jsme měli celkem pět zaměstnanců a začali jsme k tomu balit první čtyři druhy bio čajů, z nichž čaj Dobrá nálada patří dodnes mezi prodejní bestsellery. Nevím, zda „proniknout na trh“ je to správné vyjádření. Spíše to vnímám tak, že jsme se podíleli na vytváření specifického trhu s bioprodukty a usilovně v tom pokračujeme.

 
Jak si vybíráte dodavatele a s kolika v současné době spolupracujete?


Když farmář projeví zájem dodávat firmě své vypěstované léčivé rostliny a není ještě certifikovaným biopodnikem, čeká ho dvouletý proces přechodného období. Často potenciálnímu dodavateli vysvětlíme všechny potřebné kroky a pak čekáme, až na jeho pozemcích proběhne přechodné období, kdy se prokazatelně mění způsob hospodaření z konvenčního na ekologický. Tento proces trvá minimálně dva roky a je spojen s administrativou i kontrolami. Je to také zkouška trpělivosti a pevnosti rozhodnutí hospodařit podle zásad ekologického zemědělství. Často už při prvním kontaktu přeskočí jiskra a cítíte, že jste se setkali s člověkem, kterému jde o stejnou věc.

 
V nabídce máte v současné době nejen čaje a koření, ale také kávu, kakao, sladké i slané dobroty či éterické oleje. To vše v bio kvalitě. Co patří mezi vaše prodejní bestsellery?


Máme mnoho oblíbených produktů. Například čajová směs Dobrá nálada bio je nejstarší a s jistotou nejoblíbenější bylinnou čajovou směsí Sonnentoru. U našich zákazníků vede i Zelená káva bio, která je významným antioxidantem a především mocným pomocníkem v boji proti volným radikálům v našem těle. Odhalili jsme tajemství „zlatého mléka“ Kurkuma Latte, ta zaujme zlatožlutou barvou a nasládle hořkou chutí. Doslova na dračku jdou i naše poznávací sady, ať je to poznávací sada Ochutnej, Směs pokušení bio, Raráškova sada, nebo Adventní sada, vždy si koupíte celé spektrum chutí radosti a pohody.

 
Jak probíhá proces vývoje nových druhů čajů?


Máme vlastní vývojové oddělení a to se stará o setrvalou evoluci našich výrobků. Tato skupina odborníků a vizionářů sedí v mateřské společnosti v Rakousku. Tvoříme společně a jednou za čas se setkáme a probíráme nápady a nové možnosti. U nás se snažíme vize převést do reálné podoby, poněvadž mezi nápadem a hotovým produktem je nutno ujít ještě dlouhý kus cesty.

Čaje v kvalitě bio tvoří základ produkce Sonnentoru.
Foto: Archiv Sonnentor


Kolik zaměstnáváte v Čejkovicích lidí a na jakých pozicích?


Letos v lednu jsme překročili magické číslo 100 zaměstnanců. Kromě pracovníků ve výrobě se nám úspěšně rozrůstá tým obchodníků a také marketing. Nedávno jsme vypsali konkurz na návrh netradičních „tvořivých“ kanceláří, kde by naši kolegové nebyli svázáni zažitými představami o kancelářských prostorách, ale právě naopak. Chceme vytvořit kreativní prostory pro kreativní lidi. O prázdninách se každoročně naše firma rozroste o dalších více jak 50 studentů – brigádníků, kteří nám pomáhají s kompletačními pracemi. A aby toho nebylo málo, letos již třetím rokem přijmeme na měsíční „sluneční“ stáž pět studentů.

 
Kam všude svoje výrobky vyvážíte?


V současnosti, díky spolupráci s naší mateřskou firmou, se naše zboží dostává již do více než 50 zemí po celém světě. Absolutně dominantní trhy jsou pro nás Německo, Rakousko, Švýcarsko, Itálie a Česká republika. Těší nás ale také, že je o naše výrobky zájem i v Japonsku nebo na Novém Zélandě.

 
Měl jste odjakživa kladný vztah k přírodě, zahradě, bylinkám?


Já jsem už od začátku, co jsem začal vnímat, nesouhlasil. Měl jsem potřebu nesouhlasit a ochraňovat. Už na gymnáziu, možná ještě předtím, jsem dělal věci kolem ochrany přírody. Vždy mě to do přírody táhlo. Dělali jsme budky pro sovy a dravé ptáky, pomáhali mapovat jejich hnízdění a tak dále, místo toho, abychom seděli v hospodě s kamarády.

Když se na to dívám s větším odstupem, tak sám sebe vidím coby studenta gymnázia, jak přemítá o tom, čím vlastně v životě bude. Při mém dojíždění do školy jsem pravidelně míjel strážnickou nákupnu léčivých rostlin, kde to vždy krásně a intenzivně vonělo. Vím, že jsem si tehdy říkal, že dělat něco takového by nemuselo být špatné. A začal jsem naplňovat vlastní představy o smysluplném způsobu hospodaření.

 
Pijete rád čaj? Jaký je Váš nejoblíbenější?


Samozřejmě, piju ho téměř každý den. Jsem trochu konzervativní a nejraději mám asi čaj Štěstí a Kuc – kuc. Pak následuje heřmánkový s mlékem a některé druhy se zázvorem. Poslední dobou se mezi mé favority přidala taková čajová nečajová specialita Kurkuma Latte.

 
Ve Vašem „bylinkovém ráji“ pořádáte exkurze ve výrobě čajů. Na co se mohou návštěvníci během dvouhodinové prohlídky těšit?


Usměvaví průvodci rádi provádějí našimi provoněnými sklady bylin a odhalují veřejnosti tajemství zrození nálevového sáčku čaje od pěstování bylin našimi biopěstiteli až po šálek čaje. Zážitkový výlet k nám zabere asi dvě hodiny, ale opravdu stojí za to. Z Vyhlídky na výsluní je krásný výhled do krajiny i na naši unikátní střešní zahrádku v oblacích. Máme tu čajový salon s kavárnou Čas na čaj, kde si vychutnáte vynikající čaj, kávu i další místní dobroty. Ve firemní prodejně najdete bohatou nabídku čajů, koření i dalších bylinkových specialit. Návštěvníci u nás obdivují také venkovní Bylinkovou zahradu sv. Hildegardy.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty