728 x 90

Kytary Furch dělají radost umělcům i u táboráku

Kytary Furch dělají radost umělcům i u táboráku

Příběh českého výrobce akustických kytar prvotřídní kvality se začal psát ještě v tehdejším socialistickém Československu. První kytara, u níž se na hlavici objevila značka Furch, postavil František Furch již v roce 1981 v prádelně rodinného domu.

Suzanne Vega, David Koller, Glen Hansard nebo třeba Aneta Langerová – ti všichni vlastní akustickou kytaru od předního českého výrobce Furch Guitars.

První kytaru postavil zakladatel firmy František Furch již před pětatřiceti lety doma v prádelně na malém ponku. V té době komunistický režim zakazoval veškeré soukromé podnikání, ale touha Františka Furcha po všem, co se týkalo hudby, jej donutila podnikat v ilegalitě. „Úplně první nástroj jsem však vyrobil o mnoho let dříve, kdy jsem jako teenager proměnil starý bubínek na své první banjo,“ vzpomíná František Furch.
 
V 80. letech byl František Furch znám po celé české hudební scéně jako prvotřídní kytarový stavitel a jeho nástroje se staly volbou mnoha věhlasných hudebníků. Po roce 1989 se pustil do formování své vlastní společnosti.

Nynější společnost Furch Guitars byla původně oficiálně založena jako malá živnost s jedním zaměstnancem. Zpočátku kytary prodávala pouze na domácím trhu, ale jak se ohlas značky Furch postupně šířil do sousedních zemí, poptávka prudce rostla.

Nejdražší kytara stála 150 tisíc korun

Na přelomu tisíciletí již ve společnosti pracovalo 25 zaměstnanců a nastaly také významné změny v sortimentu. Představili zbrusu nové třídy kytar série Millennium, která nabídla svěží, moderní vzhled, a série Vintage, jež rozvíjí tradiční design. Obě tyto modelové řady zůstávají základem nabídky Furch Guitars do dnešních dnů. Ročně vyrobí Furchovi přes pět tisíc kytar. Nejdražší stála asi 150 tisíc korun.
 
Dnes firma sídlí v původním mlýně z 16. století ve Velkých Němčicích na Břeclavsku. Ve stopách Františka Furcha kráčí také jeho syn Petr a pokračují společně ve vývoji a produkci špičkových nástrojů. Oba neustále experimentují s novým designem, konstrukčními detaily a prvky. Využívají moderní technologie a výsledky vědeckého výzkumu, aby neustále posouvali akustické vlastnosti svých nástrojů.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty