728 x 90

Zdaňování odměn členů výboru SVJ

Zdaňování odměn členů výboru SVJ

Členové výboru společenství vlastníků za výkon své funkce ve většině případů pobírají nějakou odměnu. Nebývají to sice nijak závratné částky, ale i přesto je potřeba vědět, zda jejich příjem podléhá zdanění a zdravotnímu a sociálnímu pojištění.

Členové výboru společenství vlastníků (dále jen „SVJ“) jsou dle § 1205 nového občanského zákoníku členy orgánu právnické osoby. Příjmy členů orgánu právnické osoby jsou dle § 6 odst. 1 písm. c) bod 1 zákona o daních z příjmů (dále jen „ZDP“) příjmem ze závislé činnosti. Členové výboru s takovými příjmy jsou považováni za „zaměstnance“. SVJ je považováno za „zaměstnavatele“.
 
Dle § 6 odst. 12 ZDP jsou základem daně příjmy ze závislé činnosti zvýšené o částku odpovídající pojistnému na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti (dále jen „sociální pojištění“) a pojistnému na veřejné zdravotní pojištění (dále jen „zdravotní pojištění“), které je z těchto příjmů podle zvláštních právních předpisů povinen platit zaměstnavatel.
 
Abychom mohli správně vypočítat daň z příjmů z odměny člena výboru za výkon funkce, je nutné stanovit, zda takový příjem podléhá sociálnímu a zdravotnímu pojištění.

Sociální pojištění

Dle § 6 zákona o nemocenském pojištění jsou zaměstnanci účastni pojištění rovněž v případě, jestliže vykonávají zaměstnání na území České republiky a sjednaná částka započitatelného příjmu z tohoto zaměstnání za kalendářní měsíc činí aspoň částku rozhodnou pro účast na pojištění. Rozhodný příjem od 1. 1. 2014 činí 2.500 Kč.
 
Pokud je tedy měsíční příjem nižší než 2.500 Kč, jedná se o zaměstnání malého rozsahu, jímž se rozumí zaměstnání, v němž sjednaná částka započitatelného příjmu z tohoto zaměstnání je nižší než rozhodný příjem nebo započitatelný příjem nebyl sjednán vůbec. A při výkonu zaměstnání malého rozsahu je zaměstnanec pojištěn jen v těch kalendářních měsících po dobu trvání takového zaměstnání, v nichž dosáhl částky započitatelného příjmu z tohoto zaměstnání aspoň ve výši rozhodného příjmu.
 
Vzhledem k tomu, že sociálního pojištění jsou dle § 8 zákona o důchodovém pojištění účastni zaměstnanci, pouze pokud jsou účastni nemocenského pojištění, tak v případě, že měsíční odměna za výkon funkce člena výboru SVJ je nižší než 2.500 Kč, nepodléhá tato odměna sociálnímu pojištění.

Zdravotní pojištění

Pro účely posouzení, zda příjem odměny člena výboru SVJ podléhá zdravotnímu pojištění, je rozhodující § 5 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, který stanoví, že pojištěnec je plátcem pojistného, pokud je zaměstnancem.
 
Za zaměstnance se pro účely zdravotního pojištění považuje fyzická osoba, které plynou nebo by měly plynout příjmy ze závislé činnosti podle zvláštního právního předpisu (§ 6 ZDP), s výjimkami uvedenými v bodech 1 až 7. Jen konstatuji, že takovou výjimkou nejsou členové výboru SVJ.
 
Vzhledem k tomuto ustanovení podléhá zdravotnímu pojištění odměna za výkon funkce člena výboru SVJ v jakékoliv výši.

Daň z příjmů

Jak jsem již výše uvedl, základem daně z příjmů ze závislé činnosti je odměna za výkon funkce člena výboru SVJ zvýšená o částku odpovídající sociálnímu pojištění a zdravotnímu pojištění, které je z těchto příjmů podle zvláštních právních předpisů povinen platit zaměstnavatel.
 
V případě, že měsíční odměna za výkon funkce člena výboru SVJ nedosáhne částky 2.500 Kč, bude podléhat pouze zdravotnímu pojištění. Pokud bude měsíční odměna 2.500 Kč a více, bude podléhat pojištění sociálnímu i zdravotnímu.
 
Sazba zdravotního pojištění, které je povinen platit zaměstnavatel, činí 9 % z odměny, sazba sociálního pojištění pak 25 % z odměny.
 
Základem daně tedy bude:

  • v případě odměny menší než 2.500 Kč za měsíc bude odměna zvýšená o 9 % zdravotního pojištění,
  • v případě, kdy měsíční odměna bude 2.500 Kč a více, bude odměna zvýšená o 25 % sociálního pojištění a 9 % zdravotního pojištění.

Záloha daně z příjmů fyzických osob ze základu pro výpočet zálohy, zaokrouhleného do 100 Kč na celé koruny nahoru a nad 100 Kč na celé stokoruny nahoru, za kalendářní měsíc činí 15 %. Jen upozorňuji, že u příjmů za výkon funkce člena výboru SVJ nelze použít daň vybíranou srážkou.
 
Při výpočtu daně z příjmů je samozřejmě možné zohlednit slevy na dani (§ 35ba ZDP) na základě podepsaného prohlášení k dani, pokud se týká členů výboru, kteří toto prohlášení nemají podepsáno u jiného zaměstnavatele. Nejčastěji se bude jednat o již nepracující důchodce.
 
 
Související článek:
Zdaňování příjmů u společenství vlastníků

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • Věra
    17. 01. 2018, 08:10

    jsem členem výboru SVJ / na Dohodu o provedení práce/. Současně jsem důchodkyně , odvádím si sama daň z příjmu fyzických osob.
    Budu si odvádět sama zdravotní poj. a daň na základě potvrzení od účetní nebo toto provede zaměstnavatel / SVJ/ _

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • benjamin
    29. 11. 2017, 12:27

    Na schůzi shromáždění vlastníků byla členům výboru odsouhlasena celková odměna v čisté výši 8000,- Kč a tato částka je jim vyplácena s tím, že se navíc platí finančnímu úřadu, ČSSZ a zdravotní pojišťovně. Je to v pořádku?

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • benjamin
    29. 11. 2017, 12:20

    zdanění odměn členů výboru SVJ

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • makahari
    29. 11. 2017, 12:16

    zdaňování odměn

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • makahari
    29. 11. 2017, 12:07

    zdaňování odměn členů výboru

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty