728 x 90

O paušální daň může do konce května zažádat víc lidí

O paušální daň může do konce května zažádat víc lidí

Více podnikatelů bude moci už za letošní rok využít tzv. institut paušální daně. Podávat žádosti o stanovení daně z příjmů fyzických osob paušální částkou za zdaňovací období 2017 mohou až do 31. května.

Více podnikatelů může za rok 2017 využít tzv. institut paušální daně. S finančním úřadem si tak budou moci domluvit pevnou výši daně a zbavit se tím administrativy spojené s placením daní. Požádat o stanovení daně z příjmů fyzických osob na rok 2017 paušální částkou bude možné až do 31. května 2017.
 
Úprava je součástí daňového balíčku pro rok 2017, který v nejbližších týdnech vstoupí v účinnost. Dochází k novelizaci ustanovení § 7a zákona o daních z příjmů, které upravuje právě daň stanovenou paušální částkou. Z přechodného ustanovení vyplývá, že změnu lze použít již pro zdaňovací období roku 2017.
 
Nově si o stanovení paušální daně z příjmů mohou požádat i ty podnikající fyzické osoby, které mají vedle příjmů ze samostatné činnosti také příjmy ze zaměstnání, což samo o sobě rozšiřuje okruh potenciálních žadatelů řádově o desítky tisíc poplatníků. Další změnou je také možnost požádat si o paušální daň i v případě, že podnikatel má jednoho či více zaměstnanců.
 
Maximální výše ročních příjmů, při kterých je možné institutu využít, je 5 000 000 Kč. Tento limit je při podání příslušné žádosti nutné plnit minimálně po tři předcházející zdaňovací období.

Minimální výše takto stanovené daně je 600 Kč za rok.

Pevná výše daňové povinnosti až na tři roky dopředu

Praxe bude taková, že se daňový poplatník obrátí na svého správce daně a společně s ním, ať už na základě jeho podnikatelské minulosti, nebo tržního benchmarku, naleznou vzájemně přijatelnou výši daňové povinnosti, a to až na tři roky dopředu.
 
Podnikatele, kteří projeví zájem o paušální daň již letos, Finanční správa vyrozumí o stanovení paušální daně do 15. září 2017.
 
Dosud tohoto institutu využívalo méně než 40 subjektů. Po odstranění legislativních bariér a zpřístupnění paušální daně širšímu okruhu lidí se očekává mnohonásobně vyšší zájem. Paušální daň by mohli využívat především drobní podnikatelé, kteří uvítají zejména možnost oprostit se od administrativy spojené s placením daní.
 
Již dříve vydalo Generální finanční ředitelství ke stanovení daně paušální částkou pokyn D-30. Kromě shrnutí zákonných předpokladů se v něm dozvíte mimo jiné i to, co by měla žádost o stanovení daně paušální částkou obsahovat.
 
 
Související článek:
Paušální daň v roce 2017

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty