728 x 90

DPH u přepravy osob

DPH u přepravy osob

Přeprava osob není z hlediska DPH tak složitou záležitostí jako přeprava zboží, nicméně má svá specifika, kterými se odlišuje od běžných služeb. Pojďme se na ni podívat podrobněji v následujícím článku.

Tuzemská přeprava osob

Místem plnění při poskytnutí služby přepravy osob je místo, kde se příslušný úsek přepravy uskutečňuje. Při přepravě osob z jednoho místa na území ČR do druhého místa na území ČR podléhá české dani z přidané hodnoty. Není tedy rozhodující, kdo přepravu osob poskytuje ani komu jí poskytuje.

Přeprava osob v tuzemsku podléhá první snížené sazbě daně (15 %) i základní sazbě (21 %). První snížené sazbě daně (15 %) podléhá:

  • Pravidelná doprava, tj. pozemní/vodní/letecká hromadná pravidelná doprava cestujících a jejich zavazadel. Pravidelnost dopravy je dána pevným jízdním řádem, předem určenými zastávkami nebo stanicemi s možností nástupu a výstupu a s přesně stanovenou cenou za přepravní úsek (např. městská hromadná doprava, linková autobusová doprava osob apod.).
  • Osobní doprava lanovými a visutými drahami a lyžařskými vleky.

Základní sazbě daně (21 %) podléhá veškerá ostatní přeprava osob (např. taxi).

Mezinárodní přeprava osob

Přeprava osob a jejich zavazadel jak mezi jednotlivými členskými státy, tak mezi členskými státy a třetími zeměmi je v tuzemsku osvobozena od daně s nárokem na odpočet daně. Stejné platí u služeb přímo souvisejících s touto přepravou.

Tato přeprava je osvobozena, i když ji provádí osoba registrovaná k dani v jiném členském státě nebo zahraniční osoba povinná k dani. Zpáteční přeprava se považuje za samostatnou přepravu.

Je důležité si uvědomit, že osvobozený je pouze úsek přepravy osob v tuzemsku (na území České republiky). Úseky přepravy osob po území jiných států podléhají zdanění vždy podle konkrétní právní úpravy v daném státě.

Například Slovensko přepravu osvobozuje stejně jako Česká republika, ale Německo nebo Rakousko nikoliv. Je tedy vždy nutné striktně oddělovat jednotlivé úseky přepravy podle najetých kilometrů po území daného státu.

Služby související s přepravou osob

Za služby přímo související s přepravou osob se považují zejména služby:

  • zajištění přepravy osob jménem a na účet jiné osoby,
  • prodej přepravních dokladů,
  • vystavení dokladů,
  • vytvoření rezervace a její změna,
  • výměna přepravních dokladů.

Přeprava osob jako součást cestovní služby

Cestovní službou je poskytnutí kombinace služeb (popřípadě i zboží) cestovního ruchu zákazníkovi, pokud jsou tyto jednotlivé služby (nebo zboží) nakoupené od jiných osob povinných k dani. Poskytnutí cestovní služby se pak považuje za poskytnutí jediné služby, přestože k jejímu uskutečnění využijeme více služeb (nebo zboží).
 
Co se týče služby ubytování nebo dopravy osob, považují se za službu cestovního ruchu, i když se nejedná o kombinaci služeb, ale o službu jedinou. Cestovní službou je pak tedy vždy „balíček“ služeb cestovního ruchu nebo samostatně poskytnuté ubytování či doprava osob.
 
Cestovní služby podléhají v oblasti DPH zvláštnímu režimu pro cestovní službu – ten povinně použije poskytovatel cestovní služby, který při jejím poskytování jedná se zákazníkem vlastním jménem.
 
Poskytovatelem cestovní služby je osoba povinná k dani, která cestovní službu zákazníkovi nabízí. Zákazníkem je pak osoba, které je cestovní služba poskytnuta (jako konečnému spotřebiteli).
 
Specifikem tohoto zvláštního režimu pro cestovní službu je stanovení základu daně – základem daně je přirážka poskytovatele cestovní služby snížená o daň z přirážky.
 
Pokud daňový subjekt pořádá např. tzv. tuzemské zájezdy s dopravou, pak má dvě možnosti, jak dopravu zajistit – z toho vyplývá i způsob zdanění:

  • Buď realizuje přepravu osob „vlastními prostředky“ – pak přeprava netvoří součást cestovní služby a fakturuje se základní sazbou daně (21 %) a uplatňuje si nárok na odpočet na vstupu.
  • Nebo nakoupí přepravu od externího subjektu – pak je tato přeprava součástí cestovní služby a musí být uplatněn zvláštní režim pro cestovní služby (daň odvádí pouze z přirážky) a zároveň si neuplatní nárok na odpočet daně na vstupu (zvláštní režim pro cestovní služby mu to zakazuje).

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • Katerina
    29. 08. 2018, 17:46

    Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně DPH při přijetí služby ze zahraničí EU – přeprava osob.
    Jsem Identifikovaná osoba a od španělské firmy objednávám autobusovou dopravu s řidičem na týdenní zájezd, který se uskuteční ve Španělsku (jedná se o dopravu pouze na území Španělska). Je to tak, že místem plnění je Španělsko a španělská firma odvede DPH?
    Děkuji

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Tomáš Skuhravý
    26. 08. 2018, 14:31

    Miko, oprava.. řekl bych, že autor vycházel z § 10a, kde je skutečně uvedeno, že “Místem plnění při přepravě osob je místo, kde se příslušný úsek přepravy uskutečňuje” – z tohoto pohledu není podstatné, kdo tuto službu poskytuje, nebo pro koho je tato služba poskytnuta… Řekl bych, že v tomto paragrafu se bavíme o přepravě v rámci ČR. Nutno ale brát v potaz, že fakturace může být jak v základní sazbě, tak i ve snížené sazbě (viz příloha č. 2 k zákonu DPH)..
    Pokud jde o přepravu mezi jednotlivými členskými státy a třetími zeměmi, musí se brát v potaz § 70, který osvobozuje část přepravy osob a jejich zavazadel mezi členskými státy (s nárokem na odpočet). Ze zákona je patrné, že se musí jednotlivé úseky takové přepravy řešit zvlášť s ohledem na daňovou legislativu jednotlivých států + zpáteční přeprava se považuje za samostatnou přepravu…

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Tomáš Skuhravý
    26. 08. 2018, 14:01

    Miko, řekl bych, že autor vycházel ze základního pravidla §9. Co se týče snížené sazby, vychází to z přílohy č.2 k zákonu DPH. Nebo co se Vám konkrétně nezdá?

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Mika
    03. 08. 2018, 12:00

    Dobrý den, prosím Vás, odkud jsou čerpány výše uvedené podrobné informace? V zákonu o DPH § 70 je pouze toto: § 70
    Osvobození přepravy osob

    Přeprava osob a jejich zavazadel mezi jednotlivými členskými státy a dále mezi členskými státy a třetími zeměmi, včetně služeb přímo souvisejících s touto přepravou, je v tuzemsku osvobozena od daně s nárokem na odpočet daně. Za služby přímo související s touto přepravou osob se považují zejména služby zajištění přepravy osob jménem a na účet jiné osoby, prodej přepravních dokladů, vystavení dokladů, vytvoření rezervace a její změna a výměna přepravních dokladů. Tato přeprava je osvobozena, i když je prováděna osobami, které jsou registrovány k dani v jiném členském státě, nebo zahraniční osobou povinnou k dani. Zpáteční přeprava se považuje za samostatnou přepravu.
    Děkuji předem za odpověď.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Libuše Trzaskaliková
    11. 01. 2018, 08:52

    Dobrý den, jak je to prosím, když OSVČ – plátce DPH (české DIČ) provádí přepravu osob po České republice, ale jedná se zaměstnance slovenské firmy (slovenské DIČ) nebo zaměstnance např. švýcarské firmy (NEčlen EU)? Řekla bych, že když se služba uskuteční u nás, DPH by tam být mělo, ale kam to dát do kontrolního hlášení? Děkuji za odpověď.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty