728 x 90

Jak přilákat nové zaměstnance? Zkráceným úvazkem

Jak přilákat nové zaměstnance? Zkráceným úvazkem

Zkrácené úvazky by mohly firmám pomoci řešit problém s nedostatkem lidí. Přesto je v České republice nabízí zatím jen málo zaměstnavatelů. Neměli by s tím ale moc otálet – flexibilní pracovní úvazky mohou být velkou konkurenční výhodou.

I když v České republice roste skupina zaměstnanců, kteří by upřednostňovali kratší pracovní úvazek, čeští zaměstnavatelé na to zatím příliš neslyší. A to je hlavní důvod, proč Česká republika v otázce nabídky zkrácených úvazků stále silně zaostává za průměrem EU. Dle personální agentury Randstad jde přitom o velmi efektivní nástroj, jak v dnešní nelehké situaci na trhu práce přilákat nové lidi, nebo si udržet ty stávající.

Z nedávné analýzy agentury vyplynulo, že nabídky práce na plný úvazek reprezentují více než 90 % všech aktuálně inzerovaných pracovních pozic. Pouze zhruba 5 % představují pozice na zkrácený úvazek a přibližně stejný počet brigády.

„Zkrácené úvazky u nás stále tvoří jen 5 % všech pracovních úvazků, přičemž průměr v EU je 19 %. Při pohledu na pracovní nabídky sice vnímáme růst flexibility, ovšem spíš v rovině tolerance rozložení klasické pracovní doby v rámci dne,“ říká Alžběta Honsová, marketingová manažerka české pobočky společnosti Randstad.

Kratší úvazky po návratu z rodičovské dovolené

V oborech, jako jsou např. podnikové služby, administrativa, IT anebo zdravotní a sociální péče, již zaměstnavatelé pomalu začínají kratším úvazkům fandit, byť ani zde to není významné procento. „Vidí totiž, že to je jedna z cest, jak se zaměřit na tři dosud opomíjené cílové skupiny na trhu práce: matky a rodiče na mateřské a rodičovské dovolené, studenty a lidi ve věkové skupině 50+,“ doplňuje Alžběta Honsová.

Firmy jsou zejména v posledním roce více svolné ke zkráceným úvazkům v případě návratu stávajících zaměstnankyň z mateřské či rodičovské dovolené. Například v oboru podnikových služeb, ve kterém pracuje více žen než mužů, se snaží ženy přilákat na celou řadu zajímavých benefitů, které jim umožňují skloubit rodinu a kariéru. Dle průzkumu ABSL, asociace sdružující firmy z oblasti podnikových služeb, využívá zkrácený úvazek či flexibilní model spolupráce celkem 10 % zaměstnanců tohoto sektoru.

Rodičům centra služeb vychází vstříc i nabídkou možnosti práce z domu. Dle zmiňovaného průzkumu ABSL nabízí možnost plného anebo částečného home office 80 % českých center podnikových služeb a přes 60 % zaměstnanců tuto možnost využívá.

Přibývají také společnosti, které buď zajišťují svým zaměstnancům místa v předškolních zařízeních, zřizují dětské skupiny na pracovišti, nebo aspoň vyčlení jednu tzv. „dětskou místnost“, kam si rodiče mohou přivést své děti i s chůvou. A časté je též třeba „sdílení“ jedné chůvy více rodiči právě na pracovišti.

Se zkrácenými úvazky příliš neotálejte, nabídají firmy experti

Oblast výroby a průmyslu naopak možnost pracovat na zkrácený úvazek nenabízí prakticky vůbec. Podle Alžběty Honsové tkví hlavní příčina v tom, že výrobní firmy nejsou schopny zkrácené úvazky zakomponovat do svého produkčního cyklu a zatím se stále brání jakékoli změně směnnosti.

Řešením – nejen pro výrobu – by mohlo být rozdělení jednoho pracovního úvazku mezi více lidí. To ovšem české firmy odmítají, a to zejména z obavy z vyšší administrativy a náročnosti pro manažery při řízení lidí.

Experti ze společnosti Randstad však radí, že s rozšířením nabídky zkrácených pracovních úvazků a dalších pružných modelů spolupráce by firmy neměly otálet, a to v žádném ze segmentů trhu.

Zejména s nástupem generace mileniálů (označení pro lidi narozené od roku 1986, někdy se udává i dřívější rok, až do roku 2004 – pozn. red.) se totiž výrazně mění preference pracovníků. Chtějí mít možnost pracovat z domova, pracovat na částečný úvazek anebo projektově, či dokonce fungovat na bázi crowdsourcingu (nový způsob práce, kdy je projekt zadán skupině lidí jako všeobecná výzva – pozn. red.).

Flexibilní pracovní uspořádání a uvolněnější pracovní prostředí se tak stane klíčem k atraktivitě zaměstnavatele a udržení zaměstnanců.

Související článek:
Jaké trendy zahýbají pracovním trhem v roce 2018?

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty