728 x 90

Daňové a finanční aktuality 11

Daňové a finanční aktuality 11

V roce 2021 by mohl být schválen nový stavební zákon, který by měl zjednodušit a zrychlit přípravu realizace staveb a zavést princip „jednoho razítka“. Po vzniku opatření, které zpřísnilo daňové kontroly, firmám, jež přesídlily do Prahy, roste ziskovost.

Už do konce letošního roku by mohl vzniknout návrh věcného záměru nového stavebního zákona, který by měl zjednodušit a zrychlit přípravu realizace staveb. V roce 2021 by potom mohl být schválen již nový stavební zákon, který by měl zavést princip „jednoho razítka“.

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové půjde o jednu z největších výzev v novodobé historii České republiky. Nejenže bude nezbytné změnit desítky dalších zákonů, ale také provést reformu veřejné správy. Bude též nutné vyřešit složitou strukturu a roztříštěnost stavebních úřadů jednak mezi obecnými, speciálními a jinými stavebními úřady, ale také na úrovni obcí, krajů a rezortů.

V současnosti přitom stavebník musí žádat o razítka a různá stanoviska podle 85 zákonů. O složitosti takových změn svědčí i to, že u poslední novely se ministerstvo muselo vypořádat se dvěma tisíci připomínkami. Tak zásadní změny by si vyžádaly roky příprav.

Aby mohl nový stavební zákon vzniknout tak brzy, zapojí se do příprav Hospodářská komora České republiky jako odborný partner.

„Máme stejný cíl zjednodušit a zkrátit přípravu staveb. Přitom nedostatečně rozvinutá infrastruktura může být nejen výraznou brzdou ekonomického růstu země, ale také spouštěčem jejího dlouhodobého zaostávání. Bez zásadní změny stavebního práva, která by přinesla právní úpravu nezatíženou stavebně-právními problémy dneška, nelze současné problémy stavebního sektoru ale vyřešit,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Po zpřísnění daňových kontrol začala firmám růst ziskovost

V roce 2015 začalo Generální finanční ředitelství uplatňovat praxi tzv. delegace místní příslušnosti. Často šlo o nucené přesunutí místní příslušnosti firem, které jsou registrovány v Praze, ale podnikají jinde.

„V roce 2016 začalo navíc platit zákonné opatření, podle kterého mohou být firmy kontrolovány kterýmkoli finančním úřadem bez ohledu na místní příslušnost. Existovalo totiž podezření, že některé firmy přesidlují do Prahy, aby se vyhnuly daňovým kontrolám,“ vysvětluje analytik Bisnode Milan Petrák.

Praha byla donedávna z pohledu četnosti daňových kontrol považována za daňový ráj, který některé firmy využívaly jako vhodné místo k „daňové optimalizaci“. To potvrdila studie společnosti Bisnode, podle které před zpřísněním daňových kontrol firmám, které přemístily své sídlo do Prahy, docházelo k výraznému poklesu ziskovosti.

Ovšem po zavedení opatření Generálního finančního ředitelství, které zabraňuje vyhýbání se daňové kontrole, došlo k obratu. Od té doby firmám, které přesídlily do Prahy, ziskovost roste.

Související článek:
Daňové a finanční aktuality 10
Daňové a finanční aktuality 12

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty