728 x 90

Daňové a finanční aktuality 13

Daňové a finanční aktuality 13

V polovině roku 2019 by se mohli zaměstnanci opět dočkat proplácení prvních tří dnů nemoci ve výši 60 % mzdy. Víte, že můžete za zdaňovací období 2018 poprvé využít nový tiskopis Žádost o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění?

Pro zrušení karenční doby, tedy pro opětovné proplácení náhrady mzdy v prvních třech dnech stonání, se vyslovili minulý týden poslanci. Zaměstnanci toto rozhodnutí pochopitelně vítají, zaměstnavatelé už tak nejásají, i když by „na oplátku“ měli mít možnost snížit si odvody na pojistném o 0,2 %.

„Poslanci schválili pro zaměstnavatele nejhorší možnou variantu ze všech. Bylo by fér, kdyby byla zaměstnavatelům poskytnuta alespoň odpovídající kompenzace. To rozhodně není sleva ve výši 0,2 % na pojistném,“ komentuje situaci Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podle Hanáka firmám tato sleva nemůže pokrýt zvýšené náklady, které budou mít s proplácením prvních tří dnů pracovní neschopnosti.

„Na základě statistik Ministerstva práce a sociálních věcí se zvýší nemocnost o dvě až tři procenta ročně. Celkové náklady se jim tedy zvýší odhadem o osm miliard korun. Díky snížení pojistného ušetří přibližně tři miliardy korun, což je na pokrytí veškerých nákladů málo,“ vysvětluje Jaroslav Hanák a doplňuje, že tento krok bude mít obrovské dopady především na výrobní firmy.

Je možné, že bude muset dojít také ke změně nastavených firemních benefitů. „Může se stát, že některé firmy zruší sickdays nebo 5. týden dovolené, na což doplatí všichni zaměstnanci. Ale i objem osobních nákladů ve firmách má své limity,“ uzavírá Jaroslav Hanák.

Autoři návrhu však oponují, že se jedná o nespravedlivé trestání zaměstnanců za stonání a lidé nemoci kvůli „prvním třem dnům zdarma“ přecházejí nebo si musí zbytečně brát dovolenou.

Proplácení prvních tří dnů v nemoci bylo zrušeno před deseti lety. Pokud novela zákoníku práce, která má změnit pravidla náhrady mzdy, projde přes Senát a prezidenta, mohli by se zaměstnanci dočkat zrušení karenční doby od července roku 2019.

Nový tiskopis pro poplatníky s příjmy ze závislé činnosti a pro plátce daně ze závislé činnosti

Víte, že můžete využít nový tiskopis pro poplatníky s příjmy ze závislé činnosti (zaměstnance) a pro plátce daně ze závislé činnosti (zaměstnavatele)? Jedná se o tiskopis Žádost o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění, který je nově k dispozici i v elektronické formě.

Tento tiskopis je možné poprvé použít za zdaňovací období 2018, tedy v roce 2019. A to pro poplatníky, kteří žádají plátce daně o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění.

Nově je tiskopis dostupný v těchto formátech:

  • ve tvaru PDF,
  • interaktivní tiskopis,
  • struktura XML dat ve formátu XSD.

V této souvislosti také Finanční správa znovu zveřejnila pro účely zdaňovacího období roku 2019 tiskopis Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Tento tiskopis je určen pro účely výpočtu záloh na daň, uplatnění měsíčních slev na dani a daňového zvýhodnění pro zdaňovací období 2019, popřípadě pro dodatečné uplatnění slev na dani a daňového zvýhodnění za rok 2018 v rámci žádosti o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění.

Tiskopis je k dispozici v těchto formátech:

  • ve tvaru PDF,
  • interaktivní tiskopis,
  • upravená struktura XML dat ve formátu XSD (možnost načítat více zaměstnavatelů u daňového zvýhodnění).

Od zdaňovacího období 2018 mají možnost zaměstnanci vyplňovat toto prohlášení k dani buď v tradiční listinné podobě, nebo v elektronické formě. Vždy bude záležet na rozhodnutí zaměstnavatele, jakou formu prohlášení k dani u svých zaměstnanců zvolí.

Oba výše uvedené tiskopisy budou zároveň v tištěné podobě dostupné na finančních úřadech v druhé polovině prosince 2018 a jsou již nyní zveřejněny v databázi daňových tiskopisů na webu Finanční správy.

Podrobnější informace naleznete ve sdělení pro plátce daně ze závislé činnosti v souvislosti s vedením mzdové agendy v elektronické podobě.

Související článek:
Daňové a finanční aktuality 12

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty