728 x 90

Daňové a finanční aktuality 17

Daňové a finanční aktuality 17

Již brzy se změní sazba DPH u pozemní a vodní hromadné pravidelné přepravy osob z 15 % na 10 %. V další zprávě si upřesníme, jak správně uplatňovat vybraná ustanovení zákona o DPH po 1. lednu 2019.

Snížení sazby DPH u pozemní (s výjimkou dopravy lyžařskými vleky) a vodní hromadné pravidelné dopravy cestujících a jejich zavazadel z 15 % na 10 % se dočkáme v nejbližších týdnech. Novela zákona o DPH totiž zatím nebyla vyhlášena ve Sbírce zákonů, účinnosti nabyde až 15. dnem po jejím vyhlášení, které by mělo nastat v průběhu ledna.

V rámci novelizovaného znění zákona o DPH je pozemní a vodní hromadná pravidelná doprava cestujících a jejich zavazadel přeřazena z přílohy č. 2 do nově zavedené přílohy č. 2a, přičemž za předpokladu naplnění zákonných podmínek se při poskytnutí těchto služeb od 15. dne po vyhlášení této novely ve Sbírce zákonů uplatní druhá snížená sazba daně ve výši 10 %.

Do doby nabytí účinnosti novely zákona o DPH budeme tedy i nadále u pozemní a vodní hromadné pravidelné dopravy cestujících a jejich zavazadel uplatňovat první sníženou sazbu daně ve výši 15 %.

Uplatňování vybraných ustanovení zákona o DPH po 1. 1. 2019

Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní (sněmovní tisk č. 206), nestihl projít v roce 2018 celým legislativním procesem. Proto se od 1. 1. 2019 do nabytí účinnosti tohoto zákona uplatní přímý účinek Směrnice Rady (EU) 2017/2455 a Směrnice Rady (EU) 2016/1065.

Návrh zákona obsahuje i změny vybraných ustanovení zákona o DPH (dále jen „ZDPH“), které je Česká republika povinna transponovat do národního právního řádu s účinností od 1. ledna 2019. Jedná se o změny ustanovení vycházející z článku 1 Směrnice Rady (EU) 2017/2455, a to konkrétně:

  • § 10i ZDPH, který upravuje stanovení místa plnění při poskytnutí telekomunikačních služeb, služeb vysílání a elektronicky poskytovaných služeb pro osoby nepovinné k dani,
  • § 27 ZDPH, ve kterém je navrženo doplnění nového odstavce 3 upravujícího vystavování daňových dokladů u osob registrovaných k dani ve zvláštním režimu jednoho správního místa,
  • § 110g ZDPH, který upravuje registraci do zvláštního režimu jednoho správního místa (režimu mimo EU) pro osoby povinné k dani ze třetích zemí.

Osobě povinné k dani splňující podmínky použití zvláštního režimu jednoho správního místa (režimu mimo EU) podle čl. 358a Směrnice Rady 2006/112, který se mění čl. 1 bodem 3) Směrnice Rady (EU) 2017/2455, bude současně umožněna registrace do zvláštního režimu rovněž na základě přímého účinku.

Zároveň se povinná transpozice týká také Směrnice Rady (EU) 2016/1065, pokud jde o zacházení s poukazy.

Na základě toho, že Česká republika nestihla přijmout změny obsažené ve výše uvedených směrnicích EU do zákona o DPH k 1. lednu 2019, uplatní se přímý účinek těchto směrnic EU a osoby povinné k dani podle nich mohou postupovat až do nabytí účinnosti zákona.

Související článek:
Daňové a finanční aktuality 16

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • Helena Šmídová
    16. 01. 2019, 10:03

    Prosím o radu, jsem plátce DPH, prodávám do obchodu v SK, fakturu vystavuji až po vystavení dokladu (výdeje ze skladu-tedy prodeje na prodejně), jak postupovat při vystavení faktury – je to přenesená daň? patří do kontrolního a souhrnného hlášení? děkuji H.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty