728 x 90

Daňové a finanční aktuality 21

Daňové a finanční aktuality 21

Blíží se 1. červenec a s ním i termín pro podání daňového přiznání k dani z příjmů v prodloužené lhůtě. V další zprávě se dozvíte, které město v České republice se stalo investičně nejatraktivnějším regionem roku 2018.

Posledním dnem pro podání daňových přiznání pro poplatníky daně z příjmů za rok 2018 je blížící se pondělí 1. července 2019. Do tohoto termínu musí podat daňové přiznání k dani z příjmů lidé, kterým přiznání zpracovává daňový poradce, nebo mají prodlouženou lhůtu ze zákona.

Poplatníci mohou komunikovat s finančním úřadem i elektronicky prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu, která je dostupná na Daňovém portálu. Výhodou podání touto cestou je průvodce, který pomůže s celým procesem vyplnění, provede automatické výpočtyzkontroluje správnost vyplněných údajů.

Pokud má daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnou datovou schránku, nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podat daňové přiznání pouze elektronicky. A to buď prostřednictvím výše uvedené aplikace, nebo přes datovou schránku.

V dubnovém termínu vybrala Finanční správa celkem 2,04 milionu daňových přiznání. Z toho 1,76 milionu od fyzických a 274 tisíc od právnických osob. Elektronickou formu zvolilo 16 % fyzických a 89 % právnických osob.

Žďár nad Sázavou je investičně nejatraktivnějším regionem roku 2018

Titul Investičně atraktivní region roku 2018 získalo vysočinské město Žďár nad Sázavou. Soutěž hodnotí přístup obcí a měst k rozvoji podnikatelského prostředí na jejich území.

Vítěz soutěže Investičně atraktivní region 2018 zaujal odbornou porotu zejména promyšlenou strategií plánování, kterou vyvažuje podporu podnikatelů a vytváření dobrých životních podmínek pro obyvatele.

„Účast v soutěži je skvělý zdroj srovnání a inspirace. Chcete-li být nejlepší, musíte se těmi nejlepšími inspirovat. Zároveň získáte kontakty, povědomí o tom, co funguje jinde, zpětnou vazbu, jak je na tom město ve srovnání se zbytkem republiky, co děláme dobře, kde máme příležitost pro zlepšení,“ řekl starosta Žďáru nad Sázavou Martin Mrkos.

Ocenění za druhé místo si odnesla obec Polná na Jihlavsku, a to za investice do vzdělávací a podnikatelské infrastruktury a také za aktivní komunikaci s podnikateli.

Za spolupráci radnice se zaměstnavateli reprezentovanými Společenstvím firem Lanškrounska si ocenění za třetí místo odneslo město Lanškroun ležící v orlickoústeckém okrese.

Související článek:
Daňové a finanční aktuality 20

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty