728 x 90

Proces likvidace právnických osob bude jednodušší

Proces likvidace právnických osob bude jednodušší

Právnické osoby zapsané do jiného než obchodního rejstříku budou moci od 1. 8. 2019 zveřejnit oznámení vstupu do likvidace pouze ve veřejném rejstříku. U obchodních korporací je ponechána povinnost alespoň jednoho zveřejnění v Obchodním věstníku.

Proces likvidace právnických osob bude od srpna administrativně i finančně jednodušší. A to díky novele nařízení o Obchodním věstníku. Toto nařízení nabývá účinnosti právě dnes 1. srpna 2019.

Dosavadní zpoplatněné dvojí zveřejnění oznámení vstupu právnické osoby do likvidace v Obchodním věstníku, společně s výzvou pro věřitele, aby přihlásili své pohledávky, bude nahrazeno možností zveřejnit takové oznámení a výzvu pouze ve veřejném rejstříku.

Využije se tak již existujícího mechanismu uveřejňování vstupu do likvidace a údajů o likvidátorovi ve veřejném rejstříku, který se efektem vyrovná zveřejnění oznámení o likvidaci v Obchodním věstníku.

Veřejný rejstřík je přístupný všem a zdarma na internetu. Není nutná žádná registrace, veškeré informace jsou dostupné okamžitě. Veřejný rejstřík je také dostupný v režimu otevřených dat.

Povinnost dvojího zveřejnění byla dána historicky, a sice původní tištěnou podobou Obchodního věstníku (věřitel tak měl větší možnost, že si výzvu skutečně přečte). V současnosti, kdy jsou k dispozici všem volně a zdarma přístupné veřejné rejstříky právnických osob, postrádalo již dvojí zveřejnění v Obchodním věstníku smysl.

Právnické osoby, které chtějí dobrovolné zrušení

Novela se zaměřuje především na právnické osoby, které již nechtějí dále vykonávat svou činnost (např. spolkovou) a zároveň jsou schopny přistoupit ke svému dobrovolnému zrušení. Jejich motivace k často jen formálnímu procesu likvidace (pokud nemají žádný majetek a dluhy) byla v minulosti malá kvůli výši nákladů, které s tím byly spojeny. Důsledkem toho je, že například ve spolkovém rejstříku je v současnosti zapsáno zhruba 60 tisíc neaktivních spolků.

V případě právnických osob zapisovaných do jiného než obchodního rejstříku (např. spolky) bude možné povinnost zveřejnění oznámení vstupu do likvidace (a výzvy věřitelům) splnit uveřejněním vstupu do likvidace a dalších údajů pouze ve veřejném rejstříku po dobu nejméně tří měsíců a dvou týdnů. Náklady na likvidaci spolku tak budou zcela minimální.

U obchodních korporací je pak ponechána povinnost alespoň jednoho zveřejnění vstupu do likvidace (a výzvy věřitelům) v Obchodním věstníku.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty