728 x 90

Nárok na nemocenskou po skončení zaměstnání

Nárok na nemocenskou po skončení zaměstnání

Pokud jste zaměstnaní a onemocníte, jdete na nemocenskou a chodí vám peníze. Méně, ale přece. Co když ale váš pracovní poměr skončí a omarodíte až potom? Nebo vám zbývá pár týdnů do nástupu na mateřskou? Ještě je tu ochranná lhůta.

Jestliže jste zaměstnanec s pracovní smlouvu, nemusíte řešit zdravotní ani sociální pojištění. Když onemocníte, prvních 14 dní vám vyplácí náhradu mzdy zaměstnavatel a od 15. dne dostáváte nemocenské od státu.

Jak je to ale v případě, že vám skončí smlouva na dobu určitou a vy posléze onemocníte? Nebo odcházíte za několik týdnů na mateřskou dovolenou? Vznikne vám v takových případech nárok na nemocenské nebo na peněžitou pomoc v mateřství? Právě na tyto situace se zaměříme v následujícím textu.

Ochranná lhůta po skončení zaměstnání

Obecnou podmínkou nároku na nemocenské je, že jste takzvaně nemocensky pojištěni (účastni nemocenského pojištění). Účast na nemocenském pojištění vzniká zpravidla dnem, ve kterém zaměstnanec začal vykonávat práci, a zaniká dnem skončení doby zaměstnání.

U osob samostatně výdělečně činných („OSVČ“) začíná potom dnem, který uvedly v přihlášce k účasti na pojištění. Nejdřív ale dnem, ve kterém přihlášku podaly.

Abyste nezůstali bez peněz v době, kdy vaše zaměstnání skončilo (např. po uplynutí smlouvy na dobu určitou), vztahuje se na vás ze zákona ochranná lhůta. Ochranná lhůta pro nárok na nemocenské trvá sedm kalendářních dnů ode dne zániku nemocenského pojištění. Pokud pojištění trvalo po kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik dnů, kolik trvalo zaměstnání.

Pozor, nemocenské náleží až od 15. dne pracovní neschopnosti. V prvních 14 dnech náleží náhrada mzdy, kterou vyplácí zaměstnavatel. Nárok na náhradu mzdy máte ale pouze za dobu trvání pracovního poměru, takže za první dva týdny nemoci peníze nedostanete.

Příklad 1

Panu Adamovi skončil pracovní poměr na dobu určitou dne 31. 7. 2019. Zatím si nenašel nové zaměstnání a od 5. 8. 2019 je v pracovní neschopnosti.

Protože pan Adam nastoupil na nemocenskou v tzv. ochranné lhůtě (sedm kalendářních dnů ode dne zániku nemocenského pojištění), bude mít od 15. dne pracovní neschopnosti nárok na nemocenské, i když už nepracuje. Prvních 14 dnů nemoci nebude pan Adam dostávat od zaměstnavatele náhradu mzdy, protože pracovní poměr již skončil.

Peněžitá pomoc v mateřství má delší ochrannou lhůtu

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství vzniká pouze za splnění dvou podmínek:

  • žadatel o peněžitou pomoc v mateřství musí být v době nástupu na dávku nemocensky pojištěn (tj. z příjmu ze zaměstnání je odváděno pojistné na sociální zabezpečení), nebo
  • musí trvat ochranná lhůta ze skončeného nemocenského pojištění – k tomu musí splňovat druhou podmínku, a to být nemocensky pojištěn minimálně 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na tuto dávku (to je zhruba devět měsíců nemocenského pojištění v rozložení dvou let). Tato podmínka nemusí být splněna jen u jednoho zaměstnavatele, v období dvou let lze sčítat dny z různých pojištění (zaměstnání).

Osoby samostatně výdělečně činné mají nárok na peněžitou pomoc v mateřství, jen pokud si dobrovolně a po určitou dobu platí nemocenské pojištění. OSVČ musí splnit podmínku účasti na nemocenském pojištění osob samostatně výdělečně činných alespoň po dobu 180 dnů v období jednoho roku přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Současně musí účast na nemocenském pojištění (ze zaměstnání nebo z podnikání) trvat alespoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech přede dnem nástupu na dávku.

Ochranná lhůta pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství činí 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění. Pokud pojištění trvalo kratší dobu, bude ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo (pokud například pojištění trvalo pouze čtyři měsíce, činí ochranná lhůta taktéž čtyři měsíce). Nástup na peněžitou pomoc v mateřství tak může nastat i z ochranné lhůty.

Příklad 2

Paní Lucie skončila 31. 3. 2019 po třech letech trvání pracovního poměru smlouva na dobu určitou. Pracovní poměr skončil, i když byla těhotná, protože byl sjednaný na dobu určitou (na tento případ se tedy nevztahuje § 53 odst. 1 písm. d) zákoníku práce) – skončil tedy datem sjednaným ve smlouvě.

Paní Lucie nastoupila 5. 8. 2019 na mateřskou dovolenou. Protože k nástupu došlo v ochranné 180denní lhůtě po skončení zaměstnání a v předchozích dvou letech byla nemocensky pojištěna alespoň 270 dní, vzniklnárok na peněžitou pomoc v mateřství, tzv. mateřskou. 


Kromě prvních šesti týdnů po porodu, kdy peněžitá pomoc v mateřství náleží výhradně matce, má na dávku nárok i otec dítěte nebo manžel ženy, která dítě porodila. Musí ovšem splňovat stejné podmínky pojištění (účast na pojištění v době nástupu na peněžitou pomoc v mateřství, 270 dní účasti na pojištění v posledních dvou letech před nástupem na dávku).

Ochranná lhůta pro peněžitou pomoc v mateřství u mužů činí pouze sedm kalendářních dnů po skončení zaměstnání, u OSVČ po zániku účasti na nemocenském pojištění. Se ženou či matkou musí také uzavřít písemnou dohodu, že budou o dítě pečovat.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • Mariusz
    10. 07. 2020, 12:21

    Jisem na neshopence ot 27-04 ukončil jsem pracovní poměr na dohodu dne 1-05 firma mi zaplatila jen čtyři dny,stát mi nemocenskou posílal až ot 11-05 je to možné nemocenská pokračuje .

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Monika
    08. 06. 2020, 17:57

    Dobrý den. Nastoupila jsem na nemocenskou dne 27.2.2020. Pracovní smlouvu mi ukončili k 29.2 (smlouva na rok). Nemocenská byla ukončena k 31.3.2020. Zaměstnavatel mi uhradil první 2 dny v době pracovního poměru, ale tvrdí mi že od 1.3 do 11.3 nemám nárok na náhradu jelikož už netrvá pracovní poměr. Od 12.3 mi vyplatila nemocenskou OSSZ. Má zaměstnavatel právo mi za uvedene obdobi neuhradit? Děkuji za odpoved

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Tereza
    30. 04. 2020, 13:36

    Dostala jsem výpověď 13.3 a na nemocenskou jsem nastoupila 16.3 tedy v ochranné lhůtě. Nikdy jsem nemocenskou neměla tak nevím jak to chodí.
    Zajímá mě jak se vypočítá nemocenská když jsem nezaměstnaná. Jestli mám poslat na ossz zápočtový list nebo jak to funguje.
    Děkuji za odpověď

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Jaroslava Ivanová
    09. 04. 2020, 17:49

    Dostala jsem výpověď z organizačních důvodů v ochranné lhůtě jsem ne neschopnosti,. Po skončení marodeni mi bude vyplacena podpora a mám dotaz zda se vypočítá z nemocenské nebo ze zaměstnání. Mám ještě 5ti měsíční odstupné

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Nikuska
    07. 01. 2020, 19:12

    Dobry den dostala jsem výpověď, nevedela jsem ze mohu na nemocenskou.Dala jsem ji az 8den,jsem těhotná. Nemam 42denni ochrannou lhůtu? Děkuji

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty