728 x 90

Vyšší rodičovský příspěvek schválí opět poslanci

Vyšší rodičovský příspěvek schválí opět poslanci

Navýšení rodičovského příspěvku od 1. 1. 2020 bude definitivně schvalovat Poslanecká sněmovna. Po včerejším jednání v Senátu se totiž vrátilo znovu poslancům i s pozměňovacími návrhy. Ve hře je tedy zpět též varianta „pro všechny do čtyř let“.

Vyšší rodičovský příspěvek od 1. 1. 2020 bude, přislíbilo Ministerstvo práce a sociálních věcí („MPSV“). Návrh na jeho navýšení se vrátil ze Senátu poslancům i s pozměňovacími návrhy. Jedná se o původní návrh na rozšíření příspěvku pro všechny rodiny s dětmi do čtyř let bez ohledu na to, zda rodiče nyní aktivně příspěvek pobírají.

Návrh zákona, který řeší zvýšení rodičovského příspěvku, by měla Sněmovna projednávat v úterý 17. prosince na své nadcházející schůzi. Vzhledem k tomu, že na zvýšení rodičovského příspěvku panuje shoda napříč politickým spektrem, lze předpokládat, že novelu zákona poslanci schválí. Pokud by však na její projednání nedošlo, je MPSV připraveno iniciovat mimořádnou schůzi.

V případě hlasování o návrhu zákona je možné očekávat dvě varianty dalšího vývoje:

  • buď poslanci podpoří verzi v podobě, jakou navrhuje Senát, a která kopíruje původní návrh MPSV, tedy navýšení rodičovského příspěvku pro všechny rodiny s dětmi do čtyř let,
  • nebo poslanci odhlasují variantu již jednou schválenou Sněmovnou, tedy navýšení rodičovského příspěvku pro aktivní příjemce včetně přijatých pozměňovacích návrhů.

V obou případech však platí, že rodiče, kterých se změna zákona dotkne, se nemusí obávat, že se odhlasování návrhu zdrží. Z pohledu lhůt, včetně podpisu prezidentem republiky, který navýšení příspěvku podporuje, lze stanovený termín od ledna 2020 dodržet.

Všichni příjemci, kterých se tato změna zákona dotkne, dostanou další informace v dopise, který bude obsahovat další postup a možnosti jednotlivých rodin. Informace lze získat i na webových stránkách MPSV, kde je zřízena speciální sekce Vše o rodičáku.

Související článek:
Zvýšení rodičovského příspěvku poslanci schválili

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • rodiče
    12. 12. 2019, 13:23

    Vyjádření ústavních právníků říkají, že vyřadit rodiče, co vyčerpali, je nepřípustné. Ke stejnému závěru dospěl i ústavněprávní výbor Senátu PČR.
    #TAKEPECUJEME

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Maminka
    06. 12. 2019, 21:07

    Jen chci upozornit na to, že pokud Sněmovna odmávne rodičák jen pro ty, co pobírají, tak tím do zákona zakotvují diskriminaci a moc dobře to vědí, sama ministryně Maláčová prohlásila, že varianta pro aktivně pobírající je napadnutelná z úsavně-právních důvodů. Spousta lidí si myslí, že kdo rodičák dobral, nemá už nárok, avšak po navýšení částky může opět čerpat do vyčerpání nového maxima. Nelze něco přiznat jen 80 % z homogenní skupiny, to jsou rodiče dětí do 4 let. Rodičák dnes není koncipován jako náhrada mzdy, ačkoliv to MPSV neustále tvrdí.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty