728 x 90

eNeschopenky lze využít i pro nařízení karantény

eNeschopenky lze využít i pro nařízení karantény

Ti, kdo se vrátí z Itálie, musí být kvůli koronaviru ve 14denní karanténě. Místo papírového tiskopisu jim mohou lékaři vystavovat eNeschopenky – a lidé ani nemusí kvůli tomu chodit do ordinace. Na co by si měli dát pozor lékaři, zaměstnavatelé i zaměstnanci?

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo všem poskytovatelům zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství nebo praktické lékařství pro děti a dorost, aby u osob s trvalým pobytem v České republice, které se od 7. března 2020 vrátí z pobytu na území Italské republiky do České republiky, rozhodli o karanténě podle § 2 odst. 7 písm. a) zákona č. 258/2000 Sb. v délce 14 dnů.

Česká správa sociálního zabezpečení umožňuje lékařům vystavovat namísto papírového tiskopisu o nařízení karantény eNeschopenku. Je ale potřeba, aby vystavující lékař dodržel stanovené podmínky (vyplnění statistické značky nemoci Z209 a uvedení pojmu „karanténa“ do kolonky „profese“, podrobněji viz níže v článku). Zaměstnavatelé následně obdrží elektronické notifikace úplně stejně jako v případě eNeschopenky.

Smyslem a účelem tohoto mimořádného opatření je napomoci tomu, aby kontakt lékařů a potenciálně nakažených byl minimalizován. eNeschopenku je totiž možné vystavit i bez fyzické přítomnosti pacienta v ordinaci, např. pouze na základě telefonického rozhovoru. Lékaři tento postup mohou, ale nemusí využít.

Také je však potřeba, aby zaměstnanci o své situaci informovali zaměstnavatele. Měli by ho zejména upozornit, že se v jejich případě nejedná o „běžnou“ dočasnou pracovní neschopnost, ale o nařízenou karanténu.

Jak správně vystavit eNeschopenku při karanténě?

Praktičtí lékaři by měli postupovat při vystavování elektronické neschopenky následovně:

  • Nebudete vyplňovat žádné vycházky – u karantény se vycházky nevyplňují, protože se nestanoví režim práceneschopného pojištěnce (platí tu pravidla daná při karanténě).
  • Jako diagnózu (statistickou značku nemoci) uvedete „Z209“ (kontakt s neurčenou přenosnou nemocí a expozice).
  • Do rubriky profese uvedete „Karanténa“ – profese se u karantény nevyplňuje, rubriku je proto vhodné využít pro oznámení skutečnosti, že jde o karanténu.
  • S pacientem dohodnete způsob doručení průkazu (II. dílu neschopenky) – např. vyzvednutím po skončení karantény. Na vytištěný II. díl je třeba pro přehlednost výrazně vyznačit „Karanténa“ tak, aby bylo zřejmé, že jde o karanténu a nikoliv dočasnou pracovní neschopnost. Nebudete vyplňovat údaj o datu příští kontroly.

Jinak budou postupovat praktičtí lékaři stejně jako u běžných eNeschopenek. Zaměstnavatele budou informovat stejným způsobem, a to prostřednictvím elektronických služeb, které pro získání informací o eNeschopenkách využívají.

Pokud bude chtít zaměstnavatel provést u konkrétního zaměstnance kontrolu dodržování režimu dočasně práceneschopného zaměstnance, musí se nejdříve obrátit na příslušného ošetřujícího lékaře, případně na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení, a ověřit si, zda je provedení kontroly u konkrétního zaměstnance namístě (zda se nejedná např. právě o karanténní opatření).

Jak na vystavování elektronických neschopenek v programu POHODA a PAMICA, se dozvíte v článku eNeschopenka v programech POHODA a PAMICA.

Související článek:
Pracovněprávní souvislosti spojené s koronavirem

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty