728 x 90

Přiznání k dani silniční a z nemovitých věcí se posouvá

Přiznání k dani silniční a z nemovitých věcí se posouvá

Pokud máte povinnost podat přiznání k dani silniční nebo k dani z nemovitých věcí, budete na to mít více času. Původní termín 1. února se totiž kvůli současným mimořádným událostem přesouvá až na 1. dubna 2021.

Přiznání k dani silniční za zdaňovací období roku 2020 a přiznání k dani z nemovitých věcí na zdaňovací období roku 2021 můžete letos podat později, aniž by vám vznikla pokuta za opožděné podání. Termín pro podání daňového přiznání k těmto daním se posouvá pro všechny z 1. února na 1. dubna 2021.

Nemusíte se tedy obávat pokuty za opožděné podání daňového přiznání k těmto dvěma daním, pokud k jejich podání dojde nejpozději 1. dubna 2021. Stejně tak vám nebude vyčíslen úrok z prodlení vzniklý na dani silniční, pokud dojde k úhradě daně, k níž se úrok z prodlení váže, nejpozději 1. dubna 2021.

Pozor, pokud máte nemovitou věc ve spoluvlastnictví a jeden ze spoluvlastníků si chce přiznat nemovitou věc ve výši svého spoluvlastnického podílu, musí podat daňové přiznání do původního termínu, tedy do 1. února 2021. Tato lhůta vyplývá ze zákona a není možné ji prodloužit. V případě podání přiznání přes společného zástupce platí prodloužený termín 1. dubna 2021.

Tab.: Dokdy podat daňové přiznání a zaplatit daň
 

Daň Podání
daňového přiznání
Bez sankce Možnost platby bez úroku z prodlení až do
Z nemovitých věcí 1. 4. 2021 Prominutí pokuty 31. 5. 2021
Silniční 1. 4. 2021 Prominutí pokuty 1. 4. 2021 všechny daňové subjekty
16. 8. 2021 vybrané daňové subjekty

Zdroj: Finanční správa

Více informací se dozvíte ve Finančním zpravodaji 3/2021.

Kdo podává přiznání k dani z nemovitých věcí

Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí by neměli zapomenout podat ti, kteří v roce 2020 nově nabyli do svého vlastnictví:

  • pozemek,
  • zdanitelnou stavbu nebo
  • bytovou či nebytovou jednotku nebo
  • pokud zaevidovali krajinný prvek na svém pozemku.

V případě, že jste nemovitou věc v loňském roce darovali, prodali nebo jinak pozbyli, musíte to též oznámit finančnímu úřadu. Jestliže vám ještě nějaká nemovitá věc v kraji zbyla, je také třeba podat daňové přiznání. Pokud jste všechny své nemovité věci v daném kraji v roce 2020 pozbyli, doručíte na finanční úřad pouze písemné oznámení o této skutečnosti.

Povinnost podat daňové přiznání mají i ti poplatníci:

  • kteří na v minulosti přiznané nemovité věci provedli přístavbu, nástavbu nebo ji částečně zlikvidovali, pokud na základě těchto změn současně došlo ke změně druhu nebo výměry pozemku, případně zvýšení nadzemních podlaží a podobně,
  • u kterých došlo ke změně výměry parcely na základě revize katastru nemovitostí.

Předmětem zdanění je také část budovy nebo inženýrské stavby, pokud je dokončená a užívaná.

Pokud se potřebujete na něco ohledně daně z nemovitých věcí zeptat či pomoci s vyplněním přiznání, můžete se telefonicky obrátit na svůj finanční úřad.

Kdo podává přiznání k dani silniční

Dani silniční podléhají vozidla registrovaná v České republice, provozovaná v České republice a používaná:

  • poplatníkem daně z příjmů právnických osob s výjimkou používání k činnosti veřejně prospěšného poplatníka daně z příjmů právnických osob, pokud příjmy z této jeho činnosti nejsou předmětem daně z příjmů, nebo
  • poplatníkem daně z příjmů fyzických osob k činnosti nebo v přímé souvislosti s činností, ze kterých plynou příjmy ze samostatné činnosti podle zákona upravujícího daně z příjmů.

Dani silniční podléhají vždy nákladní automobily s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny registrované v České republice a přípojná vozidla s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny registrovaná v České republice.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty