728 x 90

Přivýdělek při registraci na úřadu práce v roce 2021

Přivýdělek při registraci na úřadu práce v roce 2021

V roce 2021 si mohou lidé, kteří jsou registrovaní na úřadu práce, přivydělat více. A to maximálně 7 600 Kč měsíčně v rámci tzv. nekolidujícího zaměstnání. Za jakých podmínek je takový přivýdělek možný, se dozvíte v následujícím článku.

Pokud se člověk stane nezaměstnaným, může požádat o zprostředkování zaměstnání úřad práce („ÚP“). Zároveň žádá též o podporu v nezaměstnanosti, pokud mu na ni vznikne nárok. Bude tak podávat dvě žádosti:

Nově je již možné podávat vyplněné žádosti včetně příloh na kterémkoli kontaktním pracovišti úřadu práce v místě obvyklého pobytu. Případně je možné žádosti podávat elektronickou cestou (prostřednictvím datové schránky či e-mailu se zaručeným elektronickým podpisem) nebo zaslat poštou. Už tedy neplatí podmínka, že žádost musí člověk podat pouze na kontaktním pracovišti krajské pobočky ÚP ČR, v jejímž územním obvodu má trvalé bydliště.

Zájemce je registrován na úřadu práce ke dni podání žádosti. Pokud chceme, aby naše registrace na ÚP navazovala bezprostředně na datum ukončení předchozího pracovního poměru, je třeba se zaregistrovat nejpozději do 3 pracovních dnů od ukončení zaměstnání.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který:

  • získal v rozhodném období (v posledních 2 letech) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností (OSVČ) dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců – tj. byl z titulu výkonu své činnosti alespoň 12 měsíců důchodově pojištěn,
  • podal žádost o poskytnutí podpory v nezaměstnanosti a
  • ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, není poživatelem starobního důchodu.

Podporu v nezaměstnanosti vyplácí ÚP ČR během podpůrčí doby, která závisí na věku žadatele, a je následující:

  • do 50 let věku 5 měsíců,
  • nad 50 do 55 let věku 8 měsíců,
  • nad 55 let věku 11 měsíců.

Zákon dále stanoví, kdy naopak žadatel nemá nárok na podporu (např. v některých případech hrubého porušení pracovní povinnosti, souběhu s výsluhou, u jednatelů, společníků atd.).

Podpora se nevyplácí po dobu, kdy žadatel pobírá odstupné z předchozího zaměstnání. Její výplata se o dobu, za kterou náleží odstupné, posunuje.

Přivýdělek v rámci tzv. nekolidujícího zaměstnání

Zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání však nebrání v přivýdělku v rámci tzv. nekolidujícího zaměstnání. Jedná se o následující možnosti zaměstnání:

  • výkon činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud hrubý měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy, platné v příslušném roce,
  • výkon činnosti na základě dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nebo odměna připadající na 1 měsíc za období, za které přísluší, nepřesáhne polovinu minimální mzdy, platné v příslušném roce.

Z uvedeného vyplývá, že nelze vykonávat činnost na základě dohody o provedení prácezároveň být evidován na úřadu práce. Přivýdělek na základě dohody o provedení práce tedy jako souběh se stávajícím setrváním na ÚP není povolen. Stejně tak nelze souběžně podnikat.

Polovina minimální mzdy činí pro rok 2021 částku 7 600 Kč (v roce 2020 to bylo 7 300 Kč). Dochází tedy k malému navýšení pro rok 2021, kdy si půjde v nekolidujícím zaměstnání (nebo v součtu ve více zaměstnáních) měsíčně vydělat maximálně 7 600 Kč „hrubého“.

Další podmínky pro výkon nekolidujícího zaměstnání jsou následující:

  • uchazeč o zaměstnání je povinen ÚP výkon této činnosti bez ohledu na výši měsíčního výdělku nebo odměny oznámit při podání žádosti o zprostředkování zaměstnání nebo nejpozději v den nástupu k výkonu této činnosti,
  • ve lhůtě stanovené ÚP dokládat výši měsíčního výdělku nebo odměny,
  • v případě výkonu více činností se pro účely splnění podmínky měsíčního výdělku měsíční výdělky (odměny) sčítají,
  • výkon nekolidujícího zaměstnání není překážkou pro poskytování součinnosti úřadu práce při zprostředkování vhodného zaměstnání a pro přijetí nabídky vhodného zaměstnání.

Dále si je třeba uvědomit, že nelze zároveň pobírat podporu v nezaměstnanosti a mít příjmy z nekolidujícího zaměstnání. Pokud by k takovému souběhu došlo, podpora bude pozastavena a vyplácena až po skončení nekolidujícího zaměstnání.

Obecně lze říci, že uchazeč o zaměstnání bude mít zájem o výkon činnosti v nekolidujícím zaměstnání až uplyne doba, za kterou je mu vyplácena podpora, a pokud stále nenašel nové zaměstnání a je zatím evidován na ÚP. Případně, pokud mu nárok na odstupné vůbec nevznikl. Nejčastěji půjde o výkon práce na základě dohody o pracovní činnosti.

To, že je dotyčný evidován na úřadu práce, pro něj, kromě toho, že mu ÚP hledá zaměstnání, znamená i následující:

  • zdravotní pojištění za něj platí stát, a to po celou dobu, po kterou je v evidenci úřadu práce,
  • doba vedení v evidenci ÚP je tzv. náhradní dobou pojištění, která se počítá na důchod, a pro výši důchodu se podle zákona krátí na 80 %.

První ze zmíněných výhod znamená nejen to, že se po dobu evidence na ÚP nemusíme starat o zdravotní pojištění, ale též to, že pokud budeme mít zároveň příjem z nekolidujícího zaměstnání, nebude se z něj strhávat tak vysoké zdravotní pojištění, jako by se strhávalo, pokud by za nás stát toto pojistné neplatil.

Má-li uchazeč o zaměstnání evidovaný na úřadu práce příjem, odvádí za něj zaměstnavatel pojistné na zdravotní pojištění. Protože zároveň hradí pojistné na zdravotní pojištění stát, nevztahuje se na daného zaměstnance povinnost dodržet zákonem stanovený minimální vyměřovací základ, kterým je minimální mzda.

Pojistné se odvádí ze skutečného výdělku, tj. zaměstnanci se z jeho mzdy strhne jedna třetina z 13,5 % z hrubé mzdy. Tedy v případě výdělku 7 600 Kč bude zaměstnanci z jeho hrubé mzdy strženo na zdravotní pojistné 342 Kč. Pokud by zaměstnanec nebyl evidován na ÚP, muselo by se mu strhnout 684 Kč. Sociální pojištění se počítá procentem z hrubého příjmu obdobně jako u běžného zaměstnance, zde rozdíl není.

Co se daně z příjmů týká, bude-li mít zaměstnanec u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani a využije základní slevu na poplatníka, bude tato v nulové výši.

Další možností je využití skutečnosti, že u příjmu maximálně 3 499 Kč měsíčně (tento limit platí od roku 2021) z titulu dohody o pracovní činnosti se zdravotní ani sociální pojištění neplatí.

Pak by se zaměstnanci vyplatilo mít více brigád na základě dohod o pracovní činnosti u více zaměstnavatelů v jednom měsíci, a to vždy na odměnu do výše 3 499 Kč. Sociální ani zdravotní pojištění by se u těchto dohod o pracovní činnosti z hrubého příjmu zaměstnance nestrhávalo.

Jedinou výjimkou je placení daně, protože prohlášení lze v jednom měsíci podepsat vždy maximálně u jednoho zaměstnavatele. Tj. u jednoho příjmu by daň byla nulová, u ostatních příjmů by bylo strženo srážkovou daní z příjmů 15 %. Pokud by zaměstnanec chtěl tuto daň vrátit zpět, může si po ukončení kalendářního roku podat daňové přiznání, kdy mu za určitých podmínek může vzniknout nárok na vrácení této daně.

Příklady

Níže uvádíme dva příklady, jak se bude chovat příjem uchazeče o zaměstnání evidovaného na ÚP u nekolidujícího zaměstnání z titulu dohody o pracovní činnosti.

a) Příjem pouze od jednoho zaměstnavatele v měsíci na základě dohody o pracovní činnosti
 

Text Částka
Hrubý příjem 7 600 Kč
Stržené zdravotní pojistné 342 Kč
Stržené sociální pojistné 494 Kč
Stržená daň z příjmů 0 Kč
Čistý příjem 6 764 Kč

b) Příjem od tří zaměstnavatelů v měsíci na základě dohod o pracovní činnosti
 

  1. zaměstnavatel
(podepsáno prohlášení
k dani)
2. zaměstnavatel 3. zaměstnavatel Celkem
Hrubý příjem 3 499 Kč 2 200 Kč 1 901 Kč 7 600 Kč
Stržené zdravotní pojistné 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Stržené sociální pojistné 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Stržená daň z příjmů 0 Kč 330 Kč 285 Kč 615 Kč*
Čistý příjem 3 499 Kč 1 870 Kč 1 616 Kč 6 985 Kč

* Strženou daň ve výši 615 Kč měsíčně lze vypořádat v rámci daňového přiznání.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • Martin
    08. 04. 2021, 13:37

    Dobrý den chci zeptat.Když dostanu odstupé první tři měsíce nedostanu žádnou podporu potom 65% a tak dále.Ovšem když v těch třech měsících nastoupím na dohodu(někam)a přijdu o tu práci v těch třech měsících z čeho se bude vypočítávat těch 65%?Bude to z minulého zaměstnání nebo z dohody?děkuji

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Katka
    25. 02. 2021, 08:14

    Luky: Zaregistrovat se na úřadu práce můžete kdekoliv, tedy i v místě, kde se právě zdržujete (mimo adresu trvalého pobytu). A dnes už je možné vše vyřizovat online, i úřad práce k tomu vyzývá, aby lidé nechodili zbytečně. Tak ať se přítelkyně zkusí na ÚP domluvit, jak to nejlépe provést. 🙂

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Luky
    25. 02. 2021, 07:12

    Dobrý dne, přítelkyně bude hledat brigádu po dobu cca 3 měsíců mimo trvalý pobyt, kvůli rodinným problémům) bude tedy mimo dosah ÚP kde je registrována. Je to problém nebo se musí dostavovat fyzicky ? (je to cca 300km). Jde mi o nějaké papíry, aby nemusela dojíždět zbytečně. Příklad, Brigáda v Praze, ale vedená je na UP v Brně… Výši příjmu z brigády jde zasílat na ÚP hádám jde elektronicky, jinak by musela každý měsíc dojíždět… Děkuji za jakékoliv info

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Martina Truhlářová
    02. 02. 2021, 07:43

    Dobrý den, ohledně autorského honoráře a souběhu s ÚP je to následovně: Do evidence uchazečů o zaměstnání nemůže být zařazena osoba samostatně výdělečná ve smyslu § 9 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, což je i osoba, která vykonává umělecké nebo jiné tvůrčí činnosti na základě autorskoprávních vztahů.

    Výjimku však tvoří činnost, z níž jsou příjmy podle zákona o daních z příjmů zdaňovány zvláštní sazbou daně – jedná se o příjmy autora za příspěvek do novin, časopisu, rozhlasu nebo televize za předpokladu, že úhrn těchto příjmů od téhož plátce daně nepřesáhne v kalendářním měsíci 10 000 Kč.

    Pokud máte pouze autorské honoráře zdaněné srážkovou daní u poskytovatele těchto honorářů, pak by tato skutečnost neměla bránit tomu, aby vás úřad práce zaregistroval. Pokud ale nejsou vaše honoráře z uvedené výjmuté kategorie, pak vám brání k registraci na ÚP.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Irena
    29. 01. 2021, 17:34

    A je možné mít souběžně podporu od ÚP a autorský honorář?

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty