728 x 90

Proč vám dobrá účetní dokáže ušetřit velké peníze?

Proč vám dobrá účetní dokáže ušetřit velké peníze?

Každá firma nebo živnostník potřebuje svědomitou účetní či účetního. Jedná se o investici, která se rozhodně vyplatí, proto při výběru nehleďte pouze na cenu za jejich služby. Kvalitní účetní vám dokáže ušetřit velké množství peněz, starostí i času.

V minulosti bylo zcela běžné, že si firmy a živnostníci řídili své účetnictví sami. Neznalost legislativy, chaos v dokumentech a občasné chyby však často připravovaly podnikatele o cenný čas i peníze. Navíc taková kontrola z finančního úřadu není rozhodně nic příjemného, pokud si nejste jisti svým účetnictvím.

Díky těmto skutečnostem se firmy, společnosti i menší živnostníci naučili využívat služeb profesionálních účetních. V posledních letech se navíc stalo trendem outsourcovat, co se jen dá. Právě účetní záležitosti představují typickou činnost, kterou lze delegovat na někoho povolaného, a ještě díky tomu ušetřit.

Jak vám zkušená účetní ušetří peníze a čas?

Existuje hned několik důvodů, proč vám dobrá účetní či dobrý účetní dokáže ušetřit mnoho peněz. Největší kouzlo tkví v jejich znalostech, zkušenostech a odbornosti, kterou především ve větších firmách oceníte.

1. Znalost zákonů a všeobecný přehled

Legislativa České republiky představuje poměrně složitou záležitost. Možná vás již při zakládání vašeho podnikání překvapilo množství potřebné byrokracie a tak podobně. Neméně práce však vyžaduje i chod firmy a účetnictví s ním spojené.

Znalost aktuálních zákonů a vyhlášek je jednou z klíčových vlastností dobré účetní. Každý rok přichází několik novinek a novel, které musí sledovat a kontrolovat.

Opravdu kvalitní účetní navíc disponuje přesahem do dalších oblastí, například do daňové problematiky. Nemusí nutně všechny záležitosti ovládat sama účetní, ale měla by mít alespoň příležitost zkonzultovat záležitosti mimo své kompetence s odborníky z daného oboru.

Jistě si umíte představit výdaje spojené s porušením nějakého zákona nebo jeho novely. Dobrá účetní vás a vaše podnikání neohrozí svojí neznalostí.

2. Organizační schopnosti

Smlouvy, faktury a další daňové doklady je nutné po určitou dobu archivovat. Skvělý přehled a správná organizace dokumentů patří mezi přednosti dobré účetní. Chaos a zmatek určitě nepatří do jakékoli oblasti firmy, natožpak do jejích dokumentů.

Nesprávná archivace potřebných dokladů, chybějící papíry a nepořádek ve fakturách by vás mohly stát opravdu velké peníze.

3. Snížení daňového základu

Nejenže vám kvalitní účetní pomáhá s vyplňováním složitých dokumentů, kterým jen těžko rozumíte, ale také vám může snadno snížit daňový základ. V ročním rozpočtu se jedná hned o několik tisíc korun, což ocení především začínající podnikatelé. To vše zcela legálně.

4. Odborné znalosti a zkušenosti k nezaplacení

Účetní může být mnohem víc než jen člověk, který se stará o mzdy a odvody státu. V podnikání se často stává silnou oporou a nabídne vám pomocnou ruku, když to potřebujete.

Její odborné znalosti mnohokrát oceníte i při pouhých konzultacích svých podnikatelských záměrů. Zná všechna pro a proti a poradí vám s výběrem toho nejlepšího řešení ze všech možností, které se vám občas naskytnou na podnikatelské křižovatce.

5. Na kolik si ceníte vlastního času?

Víte, jaká je náplň práce účetní a co všechno během dne obstarává? I v případě menší firmy se jedná o několik hodin měsíčně, které věnuje mzdám, papírování, archivaci faktur a dalším činnostem.

Nyní se zamyslete: Na kolik si vážíte a ceníte vlastního času? Jakou hodinovou sazbou byste se ideálně odměnili?

Odečtěte od této částky hodinovou sazbu účetní a vyjde vám částka v penězích, kterou reálně každý měsíc ušetříte. Když k tomu navíc připočítáte, že stejný čas, který byste věnovali účetnictví, věnujete své práci nebo inovaci podnikání, zjistíte, že s kvalitní účetní šetříte ještě mnohem více.

Sečteno, podtrženo: Pokud ušetřený čas věnujete svému podnikání, vyděláváte mnohem více, než když se zabýváte účetnictvím, kterému například tak dobře nerozumíte.

Pokud zrovna hledáte účetní či účetního, zkuste se po nich porozhlédnout například v online katalogu Firmy POHODA.

Jak vybrat správnou účetní?

Už jsme si tedy řekli, proč vám dobrá účetní zajistí klid, méně vrásek na čele a peníze navíc. Možná vás při čtení napadlo, jak ale poznat kvalitní účetní od té, která vás o peníze spíše připraví (protože i takové existují).

Do životopisu si dnes bohužel každý může napsat všechno možné a dávno neplatí, že zkušenosti jsou všechno. Při výběru účetní tedy postupujte následovně.
 

  • Ujasněte si, koho hledáte

Protože na trhu existuje celá řada účetních firem i samotných účetních, které jsou ochotny okamžitě nastoupit, nejprve si rozmyslete, koho vlastně hledáte. Nemusíte nutně zaměstnávat interní účetní, v dnešní době je více než běžné využívání externích služeb. Díky tomu navíc ušetříte náklady na kancelář a vybavení pro vaši interní zaměstnankyni.

Také si dopředu rozmyslete, jaký finanční obnos si můžete dovolit vyčlenit pro tuto oblast. Cena by však neměla být jediným kritériem v rozhodování, příliš nízká cena může značit nekvalitní službu.
 

  • Požádejte o dodání referencí

Reference často prozradí více než samotný životopis nebo motivační dopis. Najít je můžete na webových stránkách daných účetních firem nebo i jednotlivců.
 

  • Jaká je pravidelnost a komplexnost služby?

Potřebujete pouze občasnou výpomoc s fakturami a daňovým přiznáním, nebo se bude jednat každý týden o několik hodin práce? Jaké úkony potřebujete přesměrovat na svou novou účetní? Všechny tyto aspekty rozhodují při výběru.
 

  • Touha po vzdělávání a růstu často přebije 10 let praxe

Někdy může juniorní účetní svým nadšením a touhou po vzdělávání přebít i seniorní odbornici s několikaletou praxí. Dejte šanci i zdánlivě nezkušeným nováčkům.

Jak poznáte, že mají zájem o svůj obor? Napovědět vám může třeba to, že absolvovali rekvalifikační kurz nebo další semináře a nadále se vzdělávají. Takový jedinec má opravdový zájem, sleduje novinky z oboru i včera schválené zákony.

Můžete se samozřejmě i v dnešní době rozhodnout spravovat své účetnictví sami. Možná však brzy zjistíte, že vám účetní agenda zabírá velké množství času, a tak trochu přerůstá přes hlavu. Proto se nebojte porozhlédnout po vhodné pracovní síle a věnovat se naplno svému podnikání.


Článek byl připravený ve spolupráci se společností Orange Academy s.r.o.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty