728 x 90

Recyklační příspěvek musí být uváděn odděleně

Recyklační příspěvek musí být uváděn odděleně

Od 1. 1. 2021 nový zákon o výrobcích s ukončenou životností dává za povinnost uvádět recyklační příspěvek na daňových dokladech. Na účtenkách či fakturách tak musí být náklady za sběr a recyklaci viditelně oddělené od konečné ceny výrobku.

Do konce roku 2020 bylo na rozhodnutí výrobců, distributorů a prodejců elektrozařízení, pneumatik a vozidel, zda recyklační příspěvek na daňových dokladech budou odděleně uvádět, či nikoli. Od roku 2021 už však nemají na výběr a objevit se na nich musí jako samostatný údaj.

Povinnost odděleně uvádět náklady na zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění výrobku s ukončenou životností ukládá výrobcům elektrozařízení a pneumatik, distributorům a posledním prodejcům při prodeji nového elektrozařízení ustanovení § 73, resp. § 99 zákona č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností.

Jak uvést příspěvek na daňovém dokladu

V případě koncového prodeje na prodejnách nebo přes e-shop je nutné uvést na daňovém dokladu částku recyklačního příspěvku za dané zboží. Na cenovkách v prodejně i na webu je možné částku recyklačního příspěvku uvádět, není to však povinné. Důležité je, aby zde byl zákazník informován o konečné ceně včetně recyklačního příspěvku.

Aby došlo ke splnění zákonné povinnosti, musí být na daňovém dokladu jasně a zřetelně uvedeno následující:

  • jaký recyklační příspěvek (peněžní částka) je za každý výrobek zahrnutý na faktuře fakturován,
  • jaká je použitá jednotková výše (sazba) příspěvku na 1 ks či 1 kg a
  • jaké je množství (ks) fakturovaných výrobků či hmotnost (kg) každého fakturovaného výrobku pro použití dané sazby příspěvku.

Pokud mají všechny fakturované výrobky stejnou sazbu příspěvku, je možné napsat souhrnnou výši recyklačního příspěvku na celou fakturu, jak uvádí metodický pokyn Ministerstva životního prostředí. Ale i v tomto případě je nutné dále uvést sazbu příspěvku a množství všech fakturovaných výrobků, resp. hmotnost každého výrobku.

Podrobnější informace naleznete v již výše zmíněném metodickém pokynu.

Recyklační příspěvek v programu POHODA

Recyklační příspěvky je možné v programu POHODA řešit následujícími způsoby:
 

1. Pokud nepoužíváte v agendě Zásoby pole Text, můžete do něho uvést informaci o recyklačním příspěvku. Údaj se tak vždy vloží na položky dokladu a bude uveden i na tiskové sestavě. Do pole zadáte např. text: Recyklační příspěvek 1,20 Kč bez DPH/ks.

2. Lze využít tiskové sestavy z kategorie nadstandardních řešení, a to:

Tyto sestavy předpokládají uvedení částky recyklačního příspěvku u zásoby do pole Zkrácený název. Pole lze vyplnit pro více zásob hromadně pomocí povelu Záznam/Editace/Upravit vše. Pokud pole Zkrácený název používáte pro jiný účel a recyklační příspěvek chcete uvádět v jiném poli, můžete si nechat tiskové sestavy upravit na míru.

Evidence recyklačního příspěvku na tiskových sestavách pomocí nadstandardního řešení je v rámci služeb zákaznické podpory pro rok 2021 zdarma. Stačí zavolat na zákaznickou linku a řešení vám zašleme.

3. Recyklační příspěvek je možné řešit formou svázané zásoby. Pokud máte například ceník příspěvků, zavedete si jeho jednotlivé položky do agendy Zásoby jako typ Služba a přidáte je ke skladovým kartám jako svázanou zásobu (na záložce Svázané přes pravé tlačítko myši). Jako název doporučujeme použít „Recyklační příspěvek“ nebo „Příspěvek na recyklaci“. Při vytvoření výdeje ze skladu se vyskladní daná karta včetně svázané zásoby (recyklační příspěvek).

Je-li sazba příspěvku stanovena na kilogram, doporučujeme udělat zásobu typu Služba s měrnou jednotkou kg. Tu vložíte jako svázanou k jednotlivým kartám, váhu v kg zapíšete do sloupce Množství. Např. cena za 1 kg na svázané zásobě bude 60 Kč a vy zapíšete do množství např. 2,5 kg, tzn. částka svázané položky (recyklačního příspěvku) bude na dokladu činit 150 Kč. Tímto řešením budete mít recyklační příspěvek evidován na dokladu vždy jako samostatnou položku a zpětně zjistíte i jeho pohyby.

Pokud máte zavedeny ceny skladových karet včetně příspěvku a potřebujete nyní u zásob ponížit prodejní cenu o částku příspěvku, můžete využít v agendě Zásoby povel Záznam/Přecenění prodejních cen… V dialogovém okně zvolíte možnost Upravit prodejní ceny o … a uvedete zápornou částku příspěvku. Jestliže jsou ceny zafixované, zatrhnete zároveň volbu Upravit i fixované ceny. Před provedením této operace je třeba provést zálohu účetní jednotky. Dále ověřte nastavení cenových skupin, jaké údaje se při změně prodejní ceny budou přepočítávat.

 


V květnové verzi programu POHODA vznikne nová agenda Recyklační příspěvky, kde si budete jednotlivé příspěvky evidovat. Kromě sazby příspěvku a měrné jednotky, ke které se vztahuje, zde můžete uvést i text, který chcete zobrazit na dokladu. Recyklační příspěvek z agendy pak přiřadíte jednotlivým skladovým kartám prostřednictvím nového pole v agendě Zásoby. Navíc zde přibude i pole pro zadání koeficientu, kterým se přepočte výše příspěvku k základní měrné jednotce. Vložením zásoby do dokladových agend se recyklační příspěvek zobrazí na tiskových sestavách (prodejních dokladech).

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • Klára
    14. 06. 2021, 08:54

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak má zaúčtovat konečný spotřebitel přijatou fakturu, na které je uveden recyklační příspěvek? Musí se tento příspěvek zaúčtovat na nějaký speciální účet nebo je zahrnut v ceně nakupovaného zboží a zaúčtuje se na jeden účet jako pořizované zboží?
    Děkuji za odpověď,
    Klára

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Michaela Sobotková
    20. 05. 2021, 07:12

    Veronika: Dobrý den, květnová verze programu POHODA vyjde koncem měsíce.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Veronika
    19. 05. 2021, 17:27

    Mohu se zeptat, kdy bude květnová verze? Děkuji.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Michaela Sobotková
    31. 03. 2021, 14:46

    Katka V.: Dobrý den, děkujeme Vám za upozornění, odkaz by měl být již funkční.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Katka V.
    31. 03. 2021, 11:47

    Dobrý den, odkaz na metodický pokyn bohužel nefunguje, děkuji za opravu. Katka V.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty