728 x 90

POHODA se připravuje na nová pravidla u DPH

POHODA se připravuje na nová pravidla u DPH

Prodáváte zboží přes e-shop v rámci EU nebo jej dovážíte z třetích zemí? Pak se vás týkají změny v zákoně o DPH platné od 1. 7. 2021. Uživatelé programu POHODA se tak už během června mohou těšit na aktualizaci, která bude tyto změny reflektovat.

Od 1. července 2021 začnou platit nová pravidla pro prodej zboží a poskytování služeb koncovým zákazníkům v Evropské unii. Ruší se dosavadní limity a zároveň vzniká pouze jeden limit ve výši 10 000 EUR bez DPH společný pro prodej zboží a poskytnutí vybraných služeb do všech členských států EU dohromady.

V případě překročení zmíněného limitu budou moci prodejci nově využít režim One Stop Shop (režim jednoho správního místa) a díky němu odvést DPH v eurech českému finančnímu úřadu, který peníze do členských států přerozdělí.

Aby mohl nový uživatel používat One Stop Shop (OSS), musí pro konkrétní režim vyplnit žádost o registraci. Žádost musí být autentizována na daňovém portálu a následně z něj i odeslána. Návod na registraci do konkrétního režimu v rámci One Stop Shop najdete na webu Finanční správy.

Pokud už máte registraci v rámci zvláštního režimu jednoho správního místa dle současné právní úpravy (tzv. MOSS), nemusíte o novou registraci žádat, bude převedena automaticky do nového režimu OSS.

POHODA vás připraví na všechny legislativní změny

Poslední rok a půl ukázal, jak důležité je mít spolehlivý účetní program, který obsahuje vše v souladu s platnou legislativou. Systém POHODA pravidelně aktualizujeme – například za minulých 12 měsíců v něm přibylo neuvěřitelných 222 novinek, z nichž velká část se týkala právě aktuální legislativy – a tak ani novela zákona o DPH nebude výjimkou. Na nové funkce, které tyto povinnosti podstatně ulehčí, se můžete těšit v rámci některé z aktualizací už v druhé polovině června.

V programu POHODA rozšíříme funkčnost pro režim EU, který se týká prodeje zboží na dálku a poskytnutí služeb koncovému spotřebiteli v jiném členském státě EU. Nastavení režimu OSS, vstup dokladu do tohoto režimu a vystavení přiznání budou vycházet z dosavadní funkčnosti režimu MOSS. Vše by tak pro vás mělo být co nejvíce intuitivní.

Co dalšího novela přináší?

Kromě výše zmíněných změn přináší novela zákona o DPH také další novinky. Ty se budou týkat především:

  • přeshraničního prodeje prostřednictvím digitálních platforem,
  • zrušení osvobození od DPH při dovozu zboží pro zásilky do 22 EUR z třetí země – tyto zásilky budou podléhat též celnímu řízení, povinnost podat elektronické celní prohlášení bude stejná jako nyní u zásilek v hodnotě 22 až 150 EUR.

Změny pravidel DPH u elektronického obchodování (v oblasti e-commerce) a jejich zjednodušení pro odvod DPH v rámci zvláštního režimu OSS se zaměřují hlavně na plnění pro koncové spotřebitele. Zrušení osvobození od daně u dovozu zboží s vlastní hodnotu nepřesahující 22 EUR a nová pravidla u plnění, která usnadňuje provozovatel elektronického rozhraní, dopadají taktéž na plnění ve vztahu podnikatel – podnikatel.

Novela zákona o DPH zatím nebyla schválena, její účinnost může být tudíž posunuta. Pokud nedojde ke schválení novely od 1. 7. 2021, budou změny v pravidlech týkajících se zrušení osvobození od DPH při dovozu zboží a dodání zboží, které usnadňuje provozovatel elektronického rozhraní, účinné až od okamžiku zveřejnění novely zákona o DPH ve Sbírce zákonů. Ostatní změny budou účinné již od 1. 7. 2021 z důvodu implementace směrnic EU.

Související článek:
Schvalování novely zákona o DPH stále není u konce

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty