728 x 90

Studentské prázdninové brigády a jejich zdanění

Studentské prázdninové brigády a jejich zdanění

Léto je čas, kdy si spousta studentů chce přivydělat, než jim opět začnou školní povinnosti. A někteří v částečné práci pokračují i v průběhu školního či akademického roku. Jak si brigádu smluvně ošetřit a jaké odvody a daňové povinnosti z toho plynou?

Pojem brigáda zákoník práce ani jiné příslušné právní předpisy neznají. Vzhledem k tomu, že se většinou jedná spíše o krátkodobější záležitost nebo o práci pouze na několik hodin týdně, byť dlouhodobého charakteru, mohou se studenti setkat zejména s dohodami o pracích konaných mimo pracovní poměr. A to buď s dohodou o provedení práce, nebo s dohodou o pracovní činnosti. Obě dohody je třeba uzavřít písemně.

Dohoda o provedení práce

Dohoda o provedení práce (dále jen „DPP“) má omezení v podobě 300 hodin v kalendářním roce. Pokud bude student pracovat u jednoho zaměstnavatele na více DPP, hodiny se potom pro účely posuzování limitu sčítají. V případě, že by pracoval u dvou či tří různých zaměstnavatelů na DPP, limit 300 hodin by se u každého zaměstnavatele sledoval zvlášť.

Co se týče zdanění dohody o provedení práce, záleží jednak na výdělku (zda je do 10 000 Kč za měsíc, nebo je to více) a také na tom, zda student podepsal prohlášení poplatníka (tzv. růžový papír). Níže v tabulce shrnujeme, jak je to v případě, že si student vydělal na DPP do 10 000 Kč měsíčně, nebo nad 10 000 Kč měsíčně.

Tab. 1: Dohoda o provedení práce v roce 2021 – odměna do 10 000 Kč
 

  Podepsané prohlášení poplatníka Nepodepsané prohlášení poplatníka
Daň zálohová daň 15 %
(minus sleva na poplatníka 2 320 Kč)
srážková daň 15 %
Zdravotní pojištění NE NE
Sociální pojištění NE NE

Tab. 2: Dohoda o provedení práce v roce 2021 – odměna od 10 001 Kč
 

  Podepsané prohlášení poplatníka Nepodepsané prohlášení poplatníka
Daň zálohová daň 15 %
(minus sleva na poplatníka 2 320 Kč)
zálohová daň 15 %
Zdravotní pojištění ANO ANO
Sociální pojištění ANO ANO

Dohoda o pracovní činnosti

Na dohodu o pracovní činnosti (dále jen „DPČ“) není možné (dle § 76 odst. 2 zákoníku práce) vykonávat práci v rozsahu, který překračuje v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby. To znamená, že práci lze vykonávat v rozsahu maximálně 20 hodin týdně (čili v průměru čtyři hodiny denně – neboli poloviční úvazek). DPČ může zaměstnavatel se studentem uzavřít, i když rozsah práce nebude přesahovat v kalendářním roce 300 hodin.

Pokud si na DPČ student vydělá alespoň 3 500 Kč měsíčně, odvádí za něj zaměstnavatel jak zdravotní, tak sociální pojištění. V případě, že má student méně než 3 500 Kč za měsíc, nepodléhá tato DPČ odvodu pojistného na zdravotní a sociální pojištění.

Jestliže student podepsal prohlášení poplatníka (během jednoho měsíce ho lze mít podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele), platí 15% zálohovou daň a může uplatnit všechny slevy na dani, na které má nárok (např. na poplatníka, na studenta apod.). Pokud prohlášení nepodepsal, tak v případě výdělku:

  • 3 500 Kč a méně odvádí 15% srážkovou daň,
  • 3 501 Kč a více odvádí 15% zálohovou daň.

Personální a mzdový systém PAMICA kontroluje u dohody o pracovní činnosti výši rozhodného příjmu (hranice 3 500 Kč) a podle částky nastaví odvod zdravotního pojištění. Aby program PAMICA kontroloval hranici pro odvod zdravotního pojištění, je nutné mít v agendě Pracovní poměry u dohody o pracovní činnosti zatrženu volbu Zdravotní pojištění.

Jak ukončit dohody?

Pokud v dohodách není sjednán způsob, jak je zrušit, můžete DPP a DPČ zrušit následovně (dle § 77 odst. 4 zákoníku práce):

  • dohodou smluvních stran ke sjednanému dni,
  • výpovědí danou z jakéhokoli důvodu nebo bez uvedení důvodu s patnáctidenní výpovědní dobou, která začíná dnem, v němž byla výpověď doručena druhé smluvní straně, nebo
  • okamžitým zrušením – toto platí pouze pro zákonné případy, kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr.

Zrušení je nutné provést písemně, jinak by bylo neplatné.

Související článek:
Dohoda o provedení práce a o pracovní činnosti

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty