728 x 90

Nová ikonka umožní načtení dokladu přes QR kód

Nová ikonka umožní načtení dokladu přes QR kód

QR kódy už jsou s námi pěknou řádku let, jsou běžnou součástí našeho života a stále se vyvíjejí. Také u nás v Pohodě jsme si pro vás do květnové verze připravili jednu vychytanou novinku. Pojďme se s ní seznámit.

Se zvláštní směsicí černobílých čtverečků se setkáváme takřka na každém kroku. K vidění jsou v časopisech, na plakátech i na vizitkách. Pomocí QR kódu dnes můžeme také platit. Rychlá reakce neboli quick response, tak lze přeložit ona dvě písmenka „QR“ v názvu. A toto označení nedostaly kódy náhodou. Pokud si je totiž „vyfotíme“ (k tomu je zapotřebí mít ve svém chytrém telefonu či tabletu nainstalovanou speciální aplikaci), velmi rychle se nám v mobilním zařízení načtou informace o produktu, službě či události, které nás zajímají.

QR kódy, konkrétně formáty QR Platba a QR Faktura, podporuje také program POHODA. QR kód se automaticky doplní na některé tiskové sestavy v agendách Vydané faktury, Vydané zálohové faktury a Ostatní pohledávky. Stačí mít označenou volbu Povolit zobrazení QR kódu v agendě Nastavení/Globální nastavení v sekci Doklady. Jejich využitím tedy můžeme výrazně urychlit a zpříjemnit fakturaci – při úhradách faktur odběratelům odpadne nutnost přepisovat platební údaje.

V Pohodě existují čtyři typy QR kódů:

  • QR Faktura – kód se používá pro načítání hlavičky dokladu do účetního systému, nelze jím platit,
  • QR Platba – používá se pro zadání platby do banky,
  • QR Platba + F – kombinuje funkce obou předchozích kódů,
  • QR Text – umožňuje vložit jakýkoliv textový řetězec.

Co je nového v Pohodě?

Do květnové verze jsme si pro vás v oblasti QR kódů připravili jednu novinku. Do standardní lišty v agendách Přijaté faktury, Přijaté zálohové faktury a Ostatní závazky jsme přidali novou ikonu , která umožňuje načíst QR kód typu QR Faktura, a díky tomu vytvořit nový bezpoložkový doklad s vyplněnými účetními daty.

Co na to POHODA? Nová ikonka umožňuje načíst QR kód typu QR Faktura, a vytvořit tak nový bezpoložkový doklad s vyplněnými účetními daty.


Načtení QR kódu můžeme provést třemi způsoby podle funkcí nabízených v menu u zmíněné ikony, a to:

  • Načíst ze souboru… – prostřednictvím průvodce vyberete soubor s QR kódem ve formátu obrázku (přípony .jpg, .jpeg, .png, .gif, .bmp, .tif, .tiff), ze kterého chcete doklad naimportovat do Pohody,
  • Načíst ze schránky – po zvolení tohoto povelu POHODA zkontroluje obsah schránky, a pokud je dostupný obrázek s kódem QR Faktura, vytvoří doklad, v opačném případě se zobrazí hlášení, že schránka neobsahuje podporovaný formát dat (Jak to bude vypadat v praxi? Zákazník dostane e-mailem od dodavatele fakturu s QR kódem. Stačí si jen fakturu otevřít, udělat printscreen a přes povel Načíst ze schránky si POHODA načte QR kód a vytvoří doklad.),
  • Načíst z kamery… – pomocí API snímá POHODA obrázky z kamery, dokud nedetekuje kód formátu QR Faktura. V dialogovém okně pro snímání QR kódů prostřednictvím webové kamery je přes kontextové menu vyvolané stiskem pravého tlačítka myši dostupná volba Nastavení zařízení, kde můžete nastavit požadovanou kameru a případně možnost překlopení obrazu.

Co na to POHODA? Načtení QR kódu můžeme mimo jiné provést načtením z kamery. Přes volbu Nastavení zařízení můžete nastavit kameru, kterou potřebujete, popřípadě i překlopení obrazu.


Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty