728 x 90

Odchod zaměstnanců a konkurenční doložka

Odchod zaměstnanců a konkurenční doložka

Během doby fungování jakékoliv společnosti se můžete setkat s menší či větší fluktuací. V momentě, kdy odchází klíčový člověk, který byl buď zaměstnancem, nebo externím pracovníkem, oceníte, pokud byla správně sepsána konkurenční doložka.

Může se stát, že bývalý spolupracovník rozjede svoje vlastní podnikání ve stejném oboru, v tom nejhorším případě se bude dokonce snažit přetáhnout některého z vašich klientů. Naštěstí však existují zákonné mechanismy, které zajišťují, jak tomu předejít a váš byznys ochránit. Pojďme se podívat, co je to přesně konkurenční doložka a jakou má mít podobu.

Konkurenční doložka je důležitý nástroj pro ochranu zaměstnavatele před potenciálním únikem informací směrem ke konkurenci prostřednictvím bývalých pracovníků. Měla by být však sjednána správně a s citem. Právní úprava konkurenční doložky je obsažená v § 310 a § 311 zákoníku práce.

Kdy je čas využít konkurenční doložku?

Jak jsme již zmínili, konkurenční doložka by měla být sepsána formou smlouvy, a to samostatně nebo jako součást jiného dokumentu. Jednoduše by měla zakazovat vykonávat činnosti, které by byly konkurenční k vaší podnikatelské činnosti.

A kdy je dobré ji využít? Tehdy, když:

  • od vás spolupracovník odchází a začíná pracovat v konkurenční společnosti, do které jistě přinese i vaše know-how a možná i kontakty na vaše zákazníky,
  • kromě vaší firmy pracuje váš spolupracovník současně i pro konkurenci, což bývá časté u externích spoluprací,
  • pracovník odchází a staví se na vlastní nohy – zakládá vlastní podnikání ve stejném odvětví,
  • jste se dozvěděli, že bývalý pracovník či externista aktivně oslovuje vaše současné zákazníky a klienty a snaží se je přetáhnout na svou stranu.

V případě, že není sepsána konkurenční doložka a dojde k některému z předešlých bodů, může to být pro vaši firmu minimálně dosti poškozující, ne-li přímo likvidační.

Nemyslete si, že si v tomto případě vystačíte s ústní dohodou. Zakomponujte konkurenční doložku do písemné podoby. Nezáleží na tom, zda se bude jednat o samostatný dokument nebo ji vložíte jako další odstavec do pracovní smlouvy či smlouvy o obchodní spolupráci. Ideálním řešením je mít na smlouvě úředně ověřený podpis, ale vystačíte si i s obyčejným, případně elektronickým.

Jaké náležitosti musí konkurenční doložka obsahovat?

Nezáleží na tom, zda konkurenční doložku shrnete do pár vět nebo na celou stránku formátu A4. Podstatné je, aby obsahovala:

  • specifikaci okruhu činností, na které se zákaz činnosti vztahuje (pozor, u příliš širokého vymezení se může smlouva stát neplatnou),
  • území, pro které konkurenční doložka platí (např. Česká republika, celá EU apod.),
  • okruh osob, pro které není možné vykonávat stejné činnosti (např. současní zákazníci),
  • výši smluvní pokuty v případě porušení (výše musí být úměrná vůči poškození),
  • dobu trvání zákazu konkurence (ze zákona může být na maximálně pět let).

Podobu konkurenční doložky je vhodné předem konzultovat s právníkem.

Ideální je, když má konkurenční doložka primárně odstrašující funkci a k jejímu porušení nikdy nedojde. Kromě smluvní pokuty lze vymáhat i náhradu skutečně způsobené škody, což ale musí být uvedeno již při sjednání konkurenční doložky. Například uvedete, že: „Smluvní pokuta nevylučuje povinnost k náhradě škody.“

Pokud bývalého spolupracovníka nezastaví ani dobře sepsaná konkurenční doložka, pak vám nezbývá nic jiného, než ho zažalovat a vymáhat škodu soudně. Při dnešní délce trvání soudního řízení je však dobré konkurenční doložku doplnit i o další právní i neprávní opatření.

Zaměstnání a konkurenční doložka

Konkurenční doložku sjednanou se zaměstnancem upravuje zákoník práce. Rozdílem je, že nesmí být sjednaná na dobu delší než jeden rok od data ukončení pracovní smlouvy. Jako zaměstnavatel máte však povinnost poskytnout zaměstnanci po dobu účinnosti konkurenční doložky finanční protiplnění. To musíte hradit každý měsíc trvání zákazu konkurence v minimální výši nejméně poloviny průměrné měsíční mzdy zaměstnance.

Při porušení konkurenční doložky můžete požadovat po zaměstnanci uhradit smluvní pokutu. Pozor, ta ho ale vyváže z konkurenční doložky. Někdy se tak může zaměstnanci vyplatit více pokuta, než aby si nechal ujít příležitost provozovat konkurenční činnost.


Článek byl připravený ve spolupráci se společností Orange Academy s.r.o.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty