728 x 90

Osoby a (ne)plátci v oblasti DPH

Osoby a (ne)plátci v oblasti DPH

Nejen plátci DPH mají povinnosti vůči finančnímu úřadu vyplývající ze zákona o DPH. Kdo je plátce a neplátce, osoba povinná k dani nebo osoba identifikovaná k dani? A má povinnost podávat přiznání k DPH nebo souhrnné hlášení i někdo jiný než plátce DPH?

V zákoně o DPH se můžeme setkat s různými subjekty, které jsou v tomto zákoně uváděny většinou jako „osoby“. Podívejme se podrobněji na jednotlivé osoby a na jejich povinnosti.

Osoba povinná k dani

Osoba povinná k dani je osoba (nebo skupina osob – myšleno skupina spojených osob, která je registrována k DPH „pod jedním DIČ“), která samostatně uskutečňuje ekonomické činnosti (podniká). Osobou povinnou k dani je však i právnická osoba, která nebyla založena nebo zřízena za účelem podnikání, pokud uskutečňuje ekonomické činnosti.

Ekonomickou činností se rozumí činnost:

  • výrobců,
  • obchodníků,
  • osob poskytujících služby,
  • včetně důlní činnosti, zemědělské výroby a výkonu svobodných a jiných obdobných povolání,

za účelem získávání pravidelného příjmu.

V zásadě můžeme říct, že se jedná o „podnikatele“.

Osoba nepovinná k dani

Osoba nepovinná k dani je zjednodušeně osoba, která není osobou povinnou k dani. Nejčastěji například fyzická osoba nepodnikající. Osobou nepovinnou k dani je taky člen skupiny, zaměstnanec nebo jiná osoba při uskutečňování ekonomické činnosti vyplývající z pracovněprávního vztahu, služebního poměru nebo jiného obdobného vztahu.

Osoba nepovinná k dani by teoreticky zákon o DPH znát ani nemusela (ovšem i tady platí výjimky, viz poslední část článku o neplátcích). Ale osoba povinná k dani už se může velmi jednoduše dostat do situace, kdy se z ní stane osoba identifikovaná k dani nebo plátce daně – takováto osoba by už nějaké povědomí o zákoně o DPH mít měla.

Osoba identifikovaná k dani

Osoba identifikovaná k danipřiděleno DIČ (daňové identifikační číslo) pro účely DPH jako běžný plátce, nicméně její postavení je jiné (její povinnosti, ale i práva, jsou jiné).

Mezi základní povinnosti osoby identifikované k dani patří povinnost podat přiznání k DPH a přiznat v něm daň z pořízení zboží z jiného členského státu a ze služeb přijatých od osoby neusazené v tuzemsku. Nemá však nárok na odpočet daně. Pokud poskytuje služby s místem plnění podle „základního pravidla“ (§ 9 odst. 1 zákona o DPH), musí také podávat souhrnné hlášení. Kontrolní hlášení nepodává.

Osobou identifikovanou k dani je:

  • Osoba povinná k dani (neplátce) nebo právnická osoba nepovinná k dani – pokud v tuzemsku pořizují zboží z jiného členského státu, které je předmětem daně a není z předmětu daně vyňato (kromě zboží pořízeného prostřední osobou v rámci zjednodušeného postupu formou třístranného obchodu), a to ode dne pořízení tohoto zboží. V případě, že by takové osoby takové zboží plánovaly pořizovat v budoucnosti, identifikovanými osobami se můžou stát (dobrovolně) ode dne následujícího po dni oznámení rozhodnutí, kterým jsou tyto osoby registrovány.
Předmět daně definuje § 2 zákona o DPH, který obsahuje i pořízení zboží z jiného členského státu, § 2a však definuje, co je z předmětu daně vyňato, a to například pořízení zboží z jiného členského státu, pokud jeho celková hodnota nepřekročila v příslušném ani bezprostředně předcházejícím kalendářním roce 326 000 Kč (nicméně do této hodnoty se nezahrnuje hodnota pořízení nového dopravního prostředku, zboží, které je předmětem spotřební daně, zboží, které by bylo v tuzemsku osvobozené).
  • Osoba povinná k dani se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, která není plátcem, je identifikovanou osobou ode dne přijetí zdanitelného plnění s místem plnění v tuzemsku od osoby neusazené v tuzemsku, pokud se jedná o:
    • poskytnutí služby,
    • dodání zboží s instalací nebo montáží, nebo
    • dodání zboží soustavami nebo sítěmi.
Zde na rozdíl od pořízení zboží (bez instalace nebo soustavami) neplatí žádný hodnotový limit a osobou identifikovanou se stává osoba povinná k dani ihned i při přijetí služby za „pár korun“. Nejčastěji se s těmito službami setkáme například v případě, že si zaplatíme reklamu a nenapadne nás, jaké povinnosti (registrace osoby povinné k dani a následné podávání přiznání k DPH) jsou s tím spojené.

V případě dobrovolné registrace se identifikovanou osobou stává ode dne následujícího po dni oznámení rozhodnutí, kterým je tato osoba registrována.

  • Osoba povinná k dani se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, která není plátcem, ode dne poskytnutí služby s místem plnění v jiném členském státě (základní pravidlo podle § 9 odst. 1 zákona o DPH), s výjimkou poskytnutí služby, které je v jiném členském státě osvobozeno od daně.
Opět zde neplatí žádný hodnotový limit. Tato osoba pak kromě přiznání k DPH podává i souhrnné hlášení. A opět v případě dobrovolné registrace se stává identifikovanou osobou ode dne následujícího po dni oznámení rozhodnutí, kterým je tato osoba registrována.
  • Osoba povinná k dani (neplátce), která bude uskutečňovat vybraná plnění v rámci režimu EU nebo dovozního režimu zvláštního režimu jednoho správního místa, je identifikovanou osobou ode dne následujícího po dni oznámení rozhodnutí, kterým je tato osoba registrována, pokud:
    • má v tuzemsku sídlo, nebo provozovnu, nemá-li na území EU sídlo,
    • je v tuzemsku zahájeno odeslání nebo přeprava zboží, pokud je dodání tohoto zboží vybraným plněním, nebo
    • má v Norském království sídlo, nebo provozovnu, nemá-li na území EU sídlo ani provozovnu.
  • Osoba povinná k dani (neplátce), která má v tuzemsku sídlo, nebo provozovnu, nemá-li na území EU sídlo, a která bude jako zprostředkovatel plnit jménem a na účet osoby uskutečňující vybraná plnění povinnosti vyplývající z použití dovozního režimu, je identifikovanou osobou ode dne následujícího po dni oznámení rozhodnutí, kterým je tato osoba registrována.

Plátce DPH

Plátcem daně (DPH) se stane osoba povinná k dani se sídlem v tuzemsku, jejíž obrat za nejvýše 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců přesáhne 2 000 000 Kč (daňový balíček, který obsahuje mimo jiné navýšení limitu registrace k DPH, vyšel 2. 12. 2022 ve Sbírce zákonů pod číslem 366/2022 Sb.), s výjimkou osoby, která uskutečňuje pouze plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně.

Při překročení obratu (2 000 000 Kč) se osoba povinná k dani stane od prvního dne druhého měsíce následujícího po měsíci, ve kterém překročila stanovený obrat, plátcem DPH.

Dále se může osoba povinná k dani stát plátcem DPH dobrovolně.

Existují ovšem i další situace, kdy se osoba povinná k dani může stát plátcem DPH, např.:

  • nabytím majetku pro podnikatelské účely v privatizaci nebo nabytím obchodního závodu od plátce, při některých přeměnách právnických osob,
  • tuzemská osoba povinná k dani, poskytující služby s místem plnění v tuzemsku (kromě služeb osvobozených od daně bez nároku na odpočet), nebo která prodává zboží (nebo dovezené zboží) na dálku, a to prostřednictvím své provozovny mimo tuzemsko,
  • osoba povinná k dani, která nemá sídlo v tuzemsku a uskuteční zdanitelné plnění (dodání zboží nebo poskytnutí služby) s místem plnění v tuzemsku,
  • osoba povinná k dani, která nemá sídlo v tuzemsku a uskuteční dodání zboží do jiného členského státu, které je odesláno nebo přepraveno z tuzemska, a to osobě, pro kterou je pořízení zboží v jiném členském státě předmětem daně,
  • plátcem se stává dědic, který nabyl majetek po zemřelém plátci a který pokračuje v uskutečňování ekonomických činností,
  • provozovatel elektronického rozhraní (nebo zahraniční osoba), který takto uskutečňuje zdanitelné plnění dodání zboží s místem plnění v tuzemsku (prodej dovezeného zboží na dálku).

Neplátce DPH

Pojem „neplátce“ v zákoně o DPH definovaný nenajdeme, obecně může jít o nepodnikatele anebo podnikatele nezaregistrovaného k DPH. Nicméně ani takovéto osoby vždy neuniknou povinnostem vyplývajícím ze zákona o DPH.

Přiznání k DPH musí podat například i neplátce, který pořizuje nový dopravní prostředek z EU, anebo dobrovolně může přiznání k DPH podat i osoba, která plátcem DPH není a příležitostně dodá nový dopravní prostředek do EU, viz např. článek Dodání a pořízení nového automobilu v rámci EU.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty