728 x 90

Co je účetní uzávěrka a proč je důležitá pro vaši firmu?

Co je účetní uzávěrka a proč je důležitá pro vaši firmu?

Znáte rozdíl mezi účetní závěrkou a uzávěrkou? Účetní závěrka shrnuje práci na účetní uzávěrce do povinných výkazů a je posledním krokem v celém procesu. Výkazy poté vypovídají o ekonomice společnosti.

Účetní období

Jedná se o časový horizont, za který účetní jednotka sestavuje účetní závěrku. Může se jednat o hospodářský rok, což je 12 po sobě jdoucích měsíců, který začíná jiným dnem než 1. lednem, nebo o kalendářní rok, který trvá standardně od 1. ledna do 31. prosince.

Účetní uzávěrka

Účetní jednotka musí uzavřít své účetní knihy a sestavit účetní závěrku k poslednímu dni účetního období v souladu se zákonem o účetnictví.

Výpočet a zaúčtování zisku a daně z příjmů, jakož i uzavření účetních knih, jsou součástí účetní uzávěrky. Všechny účetní operace musí být zaúčtovány k poslednímu dni účetního čtvrtletí. Sestavení účetní závěrky je posledním krokem v procesu účetní uzávěrky.

Fáze účetní uzávěrky

Přípravné práce

V rámci přípravných prací se prověřuje převod zůstatků, aby byla zaručena spojitost mezi majetkem a závazky, a provádí se inventarizace.

Inventarizací se ověřuje reálnost a přesnost ocenění. Konečné zůstatky účtů se pak po zjištění skutečného stavu majetku a závazků upraví tak, aby odrážely zjištěné inventarizační rozdíly. Kontrolují se také zůstatky nehmotných účtů včetně zůstatků rezerv, opravných položek, časového rozlišení a odhadů.

Doúčtování operací k poslednímu dni období

V této fázi je hlavním úkolem zaúčtování kurzových rozdílů, časového rozlišení, odhadů, rezerv a opravných položek, zásob na cestě. A případně i informace o zásobách a převodech počátečních a konečných zůstatků.

Zjištění hospodářského výsledku, výpočet daně, uzavření knih

Tato fáze je nejdelší fází procesu uzavírání. Klíčovým datem je tzv. rozhodný den, kdy je třeba zkontrolovat, zda konečné zůstatky k tomuto okamžiku přesně odrážejí aktiva, zdroje a hospodářský výsledek. Výsledkem celého procesu je uzavření jednotlivých účtů za účetní období.

Po uzavření účtů se všechny účty zaúčtují k poslednímu dni účetního období, vypočte se a zaúčtuje zisk nebo ztráta, vypočte se a zaúčtuje daň z příjmů a účetní knihy se uzavřou. Výsledek slouží k výpočtu a zaúčtování daně z příjmů a odložené daně, což umožňuje definitivní uzavření účetních knih. Účet zisků a ztrát 710 se poté vynuluje tak, že se přesune účet nákladů a výnosů na něj. Konečné a počáteční rozvahové účty 702 a 701 se použijí k převodu zůstatků rozvahových účtů.

Účetní závěrka z pohledu zákona

Účetní závěrka se řídí zákonem o účetnictví, který ji označuje jako finanční výkaz. Tuto závěrku, která se sestavuje za každé účetní období, tvoří rozvaha, výkaz zisku a ztráty a přílohy, které doplňují informace k předchozím dokumentům.

Rozvaha

Rozvaha zobrazuje hospodářský výsledek účetní jednotky v tabulce. Na levé straně se nacházejí aktiva neboli majetek. Závazky neboli vklady najdeme na pravé straně.

Výkaz zisku a ztráty

Ve výkazu zisku a ztráty se stejně jako v rozvaze zobrazují na jedné straně náklady a na druhé straně výnosy, které mohou být provozní, finanční nebo mimořádné.

Přílohy

Přílohy jsou informace, které najdeme v účetních výkazech a zobrazují informace o:

  • použitých postupech,
  • výši vykázaných daňových nedoplatků,
  • nedoplatcích na sociálním a zdravotním pojištění,
  • výkazu peněžních toků,
  • změnách kapitálu.

Rozdělení účetní závěrky

Účetní závěrka se rozděluje do různých kategorií podle období podle toho, ve kterém byla vytvořena:

  • řádná – sestavuje se k poslednímu dni účetního období, kterým může být kalendářní nebo hospodářský rok,
  • mezitímní – provádí se v průběhu účetního období,
  • mimořádná – je vypracována za mimořádných okolností, jako je například den před vstupem do likvidace, den předcházející dni vstupu do konkursu nebo k rozhodnému dni přeměny,
  • konsolidovaná – sestavuje ji účetní jednotka, která je obchodní společností, jejím úkolem je informovat o konsolidačním celku.


Článek byl připravený ve spolupráci se společností Orange Academy s.r.o.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty