728 x 90

Outsourcing účetnictví – výhody a nevýhody

Outsourcing účetnictví – výhody a nevýhody

Outsourcing je stále častěji využívaný koncept, který umožňuje firmám delegovat určité činnosti či služby na externího poskytovatele. Jednou z oblastí, kterou mnoho firem outsourcuje, je účetnictví. Co je outsourcing účetnictví, jaké má výhody a nevýhody?

Outsourcing účetnictví je proces, kdy firma předává část nebo celé účetní agendy externistovi, který je odborníkem na účetnictví. Tato činnost může zahrnovat zpracování účetních dat, vedení účetní evidence, tvorbu finančních výkazů, daňové přiznání, mzdy a další účetní činnosti.

Výhody outsourcingu účetnictví:

  1. Snížení nákladů: Outsourcing účetnictví může být ekonomicky výhodnější než zaměstnávání interního účetního týmu. Externí poskytovatel může totiž nabídnout lepší ceny za své služby.
  2. Profesionalita a odbornost: Outsourcing účetnictví umožňuje firmě získat přístup k odborným znalostem a dovednostem externího poskytovatele, který je specializovaný v oblasti účetnictví. To může vést ke zvýšení kvality účetních služeb a ke snížení rizika chyb.
  3. Flexibilita: Outsourcing umožňuje firmě flexibilně reagovat na změny v potřebách a objemu účetních prací. Firma nemusí řešit otázky spojené se zaměstnáváním, jako je nábor, školení nebo zaměstnanecké benefity.
  4. Zaměření na jádrovou činnost: Outsourcing účetnictví umožňuje firmě zaměřit se na svou jádrovou činnost a klíčové oblasti podnikání, místo aby se zabývala interním účetnictvím, které nemusí být jejím hlavním zaměřením.

Nevýhody outsourcingu účetnictví:

  1. Ztráta kontroly a důvěrnosti: Outsourcing účetnictví zahrnuje sdílení důvěrných finančních informací s externím poskytovatelem. To může zvýšit obavy ohledně ztráty kontroly nad účetnickými daty a důvěrnosti informací. Je důležité pečlivě vybrat důvěryhodného a spolehlivého poskytovatele, který dodržuje přísné standardy ochrany dat a zabezpečení.
  2. Potenciální ztráta flexibility: Zatímco outsourcing může být považován za flexibilní volbu, může také mít nevýhodu v tom, že firma nemá okamžitý přístup k účetnickým informacím a datům, které potřebuje pro své interní rozhodování. To může vést k závislosti na externím poskytovateli a omezení flexibility v reakci na rychlé změny nebo nové požadavky.
  3. Možné potíže s integrací: Přechod na outsourcing účetnictví může být složitý proces, který vyžaduje správné nastavení systémů a procesů pro spolupráci s externím poskytovatelem. Pokud tato integrace není provedena správně, může to vést k problémům s efektivitou a výkonem účetnických funkcí.
  4. Potenciální negativní vliv na zaměstnance: Outsourcing může mít také negativní dopad na interní zaměstnance, zejména pokud se část účetnických prací outsourcuje. Zaměstnanci se mohou obávat o své pracovní místo nebo mohou mít obavy ohledně svých pracovních povinností a rolí v rámci firmy.

Pro koho je vhodný outsourcing účetnictví?

Outsourcing účetnictví může být vhodný pro firmy různých velikostí a odvětví. V obecném smyslu je vhodný pro ty firmy, které chtějí snížit náklady a zlepšit kvalitu vedení účetnictví.

Mezi tyto firmy mohou patřit:

  • malé a střední podniky, které potřebují efektivní řešení pro vedení účetnictví, ale nemají dostatek finančních a lidských zdrojů na zaměstnání vlastního účetního,
  • start-upy a nové podniky, které se zaměřují na růst a rozvoj a potřebují externí pomoc k zajištění účetnictví,
  • velké podniky, které chtějí snížit náklady a zefektivnit své podnikové procesy tím, že outsourcují účetnictví.

Závěr

Outsourcing účetnictví může být pro firmy výhodnou volbou, pokud je proveden pečlivý výběr spolehlivého poskytovatele a jsou zváženy všechny výhody a nevýhody tohoto procesu. Snížení nákladů, profesionální odbornost, flexibilita a zaměření na jádrovou činnost jsou potenciálními výhodami outsourcingu účetnictví.


Článek byl připravený ve spolupráci se společností Orange Academy s.r.o.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty