728 x 90

Stravování zaměstnanců v roce 2024

Stravování zaměstnanců v roce 2024

Tzv. konsolidační balíček přináší od 1. 1. 2024 mnoho novinek. Kromě jiného i rozsáhlou novelizaci zákona o daních z příjmů, kdy dochází k významným změnám ve způsobu zdanění v oblasti stravování zaměstnanců. Pojďme si na ně posvítit.

Příspěvek na stravování na pracovišti nebo prostřednictvím jiných subjektů do konce roku 2023

Současná úprava daňového režimu příspěvků na stravování je uvedena v ustanoveních § 6 odst. 9 písm. b) zákona o daních z příjmů (dále jen „ZDP“) a § 24 odst. 2 písm. j) bod 4. ZDP.

Zaměstnanec má nárok na příspěvek na stravování, pokud přítomnost zaměstnance v práci během stanovené směny trvá alespoň tři hodiny a nevznikne mu během této doby nárok na stravné v rámci cestovních náhrad.

1. Nepeněžní příspěvek na stravování 2023

Příspěvek na stravování, který poskytuje zaměstnavatel v podobě nepeněžního plnění svým zaměstnancům ke spotřebě na pracovišti nebo v rámci stravování zajištěného prostřednictvím jiných subjektů, je pro zaměstnance osvobozený v jakékoliv výši. Pro zaměstnavatele se jedná o daňově uznatelný výdaj (náklad) ve výši 55 % ceny jednoho jídla za jednu směnu podle zákoníku práce, maximálně však do výše 70 % horní hranice stravného, které lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem (zaměstnancům ve státní sféře) při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin.

Pro rok 2023 se jedná o 70 % z částky 153 Kč, tedy 107,10 Kč za jednu směnu. Aby zaměstnavatel mohl uplatnit daňově uznatelný výdaj (náklad) ve výši 107,10 Kč jako 55 % z ceny jednoho jídla za jednu směnu, musel by zaměstnanci poskytnout nepeněžní příspěvek na stravování (například jednu stravenku) ve výši 194 Kč.

Tab. 1: Nepeněžní příspěvek na stravování 2023
 

Cena jídla/1 směna 100 Kč 194 Kč 250 Kč
Zaměstnavatel daňově uznatelný N 55 Kč 107,10 Kč 107,10 Kč
daňově neuznatelný N 45 Kč 86,90 Kč 142,90 Kč
Zaměstnanec příjem osvobozený osvobozený osvobozený

2. Peněžitý příspěvek na stravování 2023

Peněžitý příspěvek poskytovaný zaměstnavatelem zaměstnanci na stravování za jednu směnu, označovaný také jako „stravenkový paušál“, je pro zaměstnance osvobozen do výše 70 % horní hranice stravného, které lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin, tedy pro rok 2023 do výše 107,10 Kč. Naopak pro zaměstnavatele se jedná o daňově uznatelný výdaj (náklad) v neomezené výši.

Tab. 2: Peněžitý příspěvek na stravování 2023
 

Cena jídla/1 směna 100 Kč 194 Kč 250 Kč
Zaměstnavatel daňově uznatelný N 100 Kč 194 Kč 250 Kč
Zaměstnanec osvobozený příjem 100 Kč 107,10 Kč 107,10 Kč
zdanitelný příjem 0 Kč 86,90 Kč 142,90 Kč

Daňově uznatelné výdaje (náklady) ze strany zaměstnavatele vyplývají z ustanovení § 24 odst. 2 písm. j) bod 4. ZDP, které však bude v současném znění platné jen do 31. 12. 2023: „Výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů jsou také (…) výdaje (náklady) na pracovní a sociální podmínky, péči o zdraví a zvýšený rozsah doby odpočinku zaměstnanců vynaložené na (…) provoz vlastního stravovacího zařízení, kromě hodnoty potravin, nebo příspěvky na stravování zajišťované prostřednictvím jiných subjektů a poskytované jako nepeněžní plnění až do výše 55 % ceny jednoho jídla za jednu směnu podle zákoníku práce, maximálně však do výše 70 % horní hranice stravného, které lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin, nebo na peněžitý příspěvek na stravování.

Příspěvek na stravování lze uplatnit jako výdaj (náklad), pokud přítomnost zaměstnance v práci během této stanovené směny trvá aspoň 3 hodiny. Příspěvek na stravování lze uplatnit jako výdaj (náklad) na další jedno jídlo za zaměstnance, pokud délka jeho směny v úhrnu s povinnou přestávkou v práci, kterou je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci podle zvláštního právního předpisu, bude delší než 11 hodin. Příspěvek nelze uplatnit na stravování za zaměstnance, kterému v průběhu směny vznikl nárok na stravné podle zvláštního právního předpisu. Za stravování ve vlastním stravovacím zařízení se považuje i stravování zabezpečované ve vlastním stravovacím zařízení prostřednictvím jiných subjektů.“

Příspěvek na stravování na pracovišti nebo prostřednictvím jiných subjektů od 1. 1. 2024

Rozdíl ve zdanění nepeněžního a peněžitého příspěvku na stravování z pohledu zaměstnavatele a zaměstnance bude od 1. 1. 2024 sjednocen. Nepeněžní příjem v podobě příspěvku na stravování od zaměstnavatele bude podléhat stejnému režimu jako příjem peněžitý v roce 2023.

Náklady zaměstnavatele na stravování poskytované jako nepeněžní plnění ke spotřebě na pracovišti zaměstnance nebo v rámci stravování zajišťovaného jiným subjektem a peněžitý příspěvek na stravování budou vždy daňovým výdajem (nákladem) podle § 24 odst. 2 písm. j) bod 4. ZDP. Jak již bylo zmíněno, nejedná se o stejné ustanovení z roku 2023. Původní ustanovení § 24 odst. 2 písm. j) bod 4. ZDP bude od 1. 1. 2024 zrušeno a nahrazeno původním bodem 5.

Nové znění od 1. 1. 2024: „Výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů jsou také (…) výdaje (náklady) na pracovní a sociální podmínky, péči o zdraví a zvýšený rozsah doby odpočinku zaměstnanců vynaložené na (…) práva zaměstnanců vyplývající z kolektivní smlouvy, vnitřního předpisu zaměstnavatele, pracovní nebo jiné smlouvy, pokud tento nebo zvláštní zákon nestanoví jinak.“

Omezení daňové uznatelnosti nepeněžního příspěvku na stravování v maximální výši 55 % ceny jednoho jídla bude tedy zcela zrušeno.

Naopak příjem zaměstnance ve formě příspěvku na stravování v nepeněžní i peněžité podobě poskytnutého zaměstnavatelem bude osvobozen jen do limitu vycházejícího z ustanovení § 6 odst. 9 písm. b) ZDP, tedy maximálně do výše 70 % horní hranice stravného, které lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin.

Výše stravného při pracovní cestě je každoročně stanovená vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí. V době vzniku tohoto článku stravné při pracovní cestě pro rok 2024 ještě nebylo stanoveno. Princip zdanění jak peněžitého, tak nepeněžního příspěvku bude v roce 2024 podléhat schématu uvedenému v tabulce 2 výše pouze s tím rozdílem, že limit 107,10 Kč platný pro rok 2023 bude pravděpodobně od 1. 1. 2024 vyšší.

Občerstvení, pohoštění a další druhy stravování zaměstnanců

Zaměstnavatelé kromě nepeněžních příspěvků na stravování na pracovišti či prostřednictvím jiných subjektů nebo peněžitých příspěvků na stravování (stravenkový paušál) poskytují svým zaměstnancům i další formy stravování.

Drobné občerstvení

Rok 2023: Zaměstnanci konzumující na pracovišti pohoštění poskytnuté zaměstnavatelem ve formě kávy, nápojů, ovoce, lehkých svačin apod. mají tento nepeněžní příjem dosud osvobozený podle ustanovení § 6 odst. 9 písm. b) ZDP. U zaměstnavatele ve smyslu ustanovení § 25 odst. 1 písm. t) ZDP není poskytnuté občerstvení daňovým výdajem (nákladem).

Rok 2024: Od 1. 1. 2024 podle odborného výkladu nebude toto občerstvení na straně zaměstnance vůbec předmětem daně v souladu s ustanovením § 6 odst. 7 písm. e) ZDP. Pro zaměstnavatele bude poskytované drobné občerstvení nadále daňově neuznatelný výdaj (náklad).

Pohoštění na kulturních a sportovních akcích

Rok 2023: Nepeněžní příjem v podobě stravování a občerstvení na kulturních (například vánoční večírek) a sportovních akcích pořádaných zaměstnavatelem pro své zaměstnance je osvobozený od daně z příjmů podle ustanovení § 6 odst. 9 písm. g) ZDP: „Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, dále osvobozeny (…) hodnota nepeněžního bezúplatného plnění poskytovaného z fondu kulturních a sociálních potřeb podle příslušného předpisu, u zaměstnavatelů, na které se tento předpis nevztahuje, hodnota nepeněžního bezúplatného plnění poskytovaného za obdobných podmínek ze sociálních fondů nebo ze zisku (příjmu) po jeho zdanění, anebo na vrub výdajů (nákladů), které nejsou výdaji (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů, a to až do úhrnné výše 2 000 Kč ročně u každého zaměstnance.“

Ze strany zaměstnavatele se jedná o nedaňový výdaj (náklad) podle § 25 odst. 1 písm. h) bod 1. ZDP.

Rok 2024: I v roce 2024 bude nepeněžní příjem ve formě pohoštění na kulturních a sportovních akcích pořádaných zaměstnavatelem pro zaměstnance také osvobozený v souladu s ustanovením § 6 odst. 9 písm. g) ZDP, které však nově bude znít takto: „Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, dále osvobozeny (…) příjmy plynoucí z účasti zaměstnance nebo jeho rodinného příslušníka na sportovní nebo kulturní akci pořádané zaměstnavatelem pro omezený okruh účastníků, pokud vzhledem k její povaze je pořádání takové akce zaměstnavateli obvyklé a její forma a rozsah jsou přiměřené.“

Ze strany zaměstnavatele se nic nemění, i v roce 2024 se jedná o nedaňový výdaj (náklad) podle § 25 odst. 1 písm. h) bod 1. ZDP.

Stravování na pracovní cestě

Z pohledu daňového režimu v poskytnutí stravování zaměstnanci na pracovní cestě nedojde k žádné zásadní změně. Zaměstnanci vyslaní na pracovní cestu mají nárok na příslušnou výši stravného dle zákoníku práce. Ze strany zaměstnance stravné při pracovní cestě do výše stanovené zákoníkem práce není předmětem daně podle § 6 odst. 7 písm. a) ZDP. Pokud zaměstnavatel poskytne zaměstnanci na pracovní cestě bezplatné stravování v podobě snídaně, oběda nebo večeře, zkrátí zaměstnanci stravné v odpovídající výši.

Zaměstnavatel může veškeré výdaje (náklady) vynaložené na zajištění stravování zaměstnanců na pracovní cestě uplatnit jako daňově uznatelné, pokud toto právo zaměstnance vyplývá z pracovní smlouvy nebo vnitřního předpisu zaměstnavatele, a to ve smyslu § 24 odst. 2 písm. j) bod 4. a navazujícího § 24 odst. 2 písm. zh) ZDP. Musí se však jednat o poskytnutí stravování v přiměřené podobě s ohledem na okolnosti pracovní cesty.

Závěr

Změny ve způsobu zdanění v oblasti stravování zaměstnanců od roku 2024 jsou poměrně výrazné a v budoucnu se v této souvislosti mohou v praxi objevit nové nejasnosti a otázky. Například otázka řešení kombinace stravování na pracovní cestě a následného večerního kulturního programu.

Zanechte komentář

Pro přidání komentáře se přihlaste.

Komentáře

  • Pomazalova
    29. 02. 2024, 09:50

    vyjasnění občerstvení

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Simona
    27. 02. 2024, 08:43

    dobrý den,zahrnuje konsolidační balíček příspěvky na stravování pro bývalé zaměstnance školy? mohu jim i nadále účtovat menší částky nebo se sjednotí s ostatními cizími strávníky? děkuji

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Petra T.
    19. 02. 2024, 13:17

    Hezký den, když pořádáme pracovní workshop, kde polovina účastníků je na služební cestě a polovina ne. Chceme je pozvat na oběd. Tedy ti, co nemají služební cestu musí dodanit cenu za oběd nad limit 116,20Kč? Oběd by byl hrazen ze sociálního fondu. Co s klasickým příspěvkem od zaměstnavatele, zůstane mi, když nejsem na služební cestě?

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Martin
    19. 02. 2024, 08:45

    Dobrý den, Když mám přesčasovou směnu. Mám nárok na “Příspěvek na stravování”. Je to daňově odečitatelné?
    Děkuji za odpověď.
    Martin

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět
  • Bednaříková Šárka
    24. 01. 2024, 14:29

    starosta zpracoval směrnici, do které uvedl, že stravenkový poušál náleží jen tomu zaměstnanci, který se stravuje v zařízení provozující obec. Je takto postupováno správně? A co převážná část zaměstnanců, kteří se stravují např. ve školní jídelně nebo i jinak a stravenkový paušál jim byl zrušen.

    Pro přidání komentáře se přihlaste Odpovědět

Rychlé zprávy

  • Jednotný kurz za rok 2023

    |

    Fyzické osoby, které nevedou účetnictví a mají příjmy či výdaje v cizí měně, mohou použít pro přepočet cizí měny jednotný kurz. Jednotný kurz za rok 2023 byl vyhlášen ve Finančním zpravodaji číslo 1/2024. Například pro euro činí 23,97 Kč, pro dolar 22,14 Kč. Pro přepočet cizích měn, které nejsou uvedené v kurzovním lístku, se použije přepočet přes třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou. Případně je možné využít služeb znalců se specializací na devizovou problematiku.

Kurzovní lístek

vlajka EU
Načítám hodnoty
vlajka USA
Načítám hodnoty